Ενέργεια

Η συνάντηση Χριστοδουλίδη - Νετανιάχου ξεδίπλωσε τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κύπρου

Η συνάντηση Χριστοδουλίδη - Νετανιάχου ξεδίπλωσε τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κύπρου
Ικανοποίηση Στεφάνου για τον ενεργειακό σχεδιασμό

Το ταξίδι Χριστοδουλίδη στην Ιερουσαλήμ και η συνάντηση με Νετανιάχου, ξεδίπλωσε τον ενεργειακό σχεδιασμό της κυβέρνησης η οποία επιλέγει πρακτικές λύσεις και την δημιουργία ενός αγωγού που να συνδέει Κύπρο με Ισραήλ, παρά να αναμένει πότε κι αν θα κατασκευαστεί ένας μεγαλύτερης έκτασης αγωγός όπως ο EastMed ο οποίος, σύμφωνα και με τον υπουργό Ενέργειας, ο οποίος παραμένει εικονικός. Ο Γιώργος Παπαναστασίου, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του «Φ» ότι σύντομα θα βρεθεί εκ νέου στο Ισραήλ για συνομιλίες με τον ομόλογο του με στόχο να καταλήξουν σε μια συμφωνία. 

Η επιστροφή του στο Ισραήλ για συνέχιση των συζητήσεων με τον ομόλογό του, Ισραέλ Κατζ, αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις, επιβεβαίωσε χθες ο Γ. Παπαναστασίου, ύστερα από τη συνάντηση στο Προεδρικό μεταξύ του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του ΓΓ ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, με αντικείμενο συζήτησης τα ενεργειακά. Ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε: «Είναι γεγονός ότι γίνονται διευθετήσεις ώστε να επιστρέψω πίσω στο Ισραήλ για να συζητήσουμε δύο θέματα. Το ένα είναι το θέμα του Ισάι-Αφροδίτη και το άλλο είναι ο σχεδιασμός, και, πέραν του σχεδιασμού να αρχίσει να είναι σε πορεία υλοποίησης».

Η Λευκωσία, όπως προκύπτει τόσο από τα όσα συζητήθηκαν την περασμένη βδομάδα στην Ιερουσαλήμ όσο και από τις δηλώσεις Παπαναστασίου, θέλει σε πρώτο στάδιο να υπογραφεί συμφωνία ώστε να επιτρέψει την κατασκευή του αγωγού ο οποίος να συνδέει τις δύο αποκλειστικές οικονομικές ζώνες. «Και από εκεί ξεκινάμε» σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας δείχνοντας και πιο είναι ουσιαστικά το σημείο εκκίνησης. 

 Το χρονοδιάγραμμα: Αυτό στο οποίο στέκεται στο σχεδιασμό της η κυπριακή κυβέρνηση είναι οι προοπτικές που υπάρχουν για υγροποιημένο φυσικό αέριο, το οποίο σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό «είναι σε μεγάλη ζήτηση» και ήδη βλέπει προς δύο σημαντικές αγορές: «…η Ευρώπη είναι η ήπειρος εκείνη η οποία υποφέρει περισσότερο και το ζητά περισσότερο, αλλά ξέρετε ότι οι αγορές γενικά μπορεί να είναι κα προς την Ασία», είπε ο Γιώργος Παπαναστασίου. 

Σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του σχεδιασμού, ο κ. Παπαναστασίου είπε πως από τη στιγμή που ληφθεί η πολιτική απόφαση και μετά από την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις εταιρείες «θα θέλουμε για την υγροποίηση δυόμισι χρόνια, αλλά ο αγωγός για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής μπορεί να γίνει σε 18 μήνες». Ο κ. Παπαναστασίου υπενθύμισε πως το Υπουργείο Ενέργειας θα διοργανώσει στις 29 Μαΐου ειδικό εργαστήρι με τη συμμετοχή των εταιρειών που εμπλέκονται σε όλη την αλυσίδα προμήθειας φυσικού αερίου στην παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μήνυμα Νετανιάχου: Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, σε δηλώσεις του (πηγή ΚΥΠΕ) ανέφερε ότι κατά την επίσκεψη Νίκου Χριστοδουλίδη στην Ιερουσαλήμ συζητήθηκε το σχέδιο κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τα ισραηλινά κοιτάσματα στον σταθμό υγροποίησης που θα κατασκευαστεί στην Κύπρο. «Πρόκειται για μία νέα διασύνδεση ενεργειακού χαρακτήρα στην περιοχή μας, η οποία είναι σίγουρο ότι θα ανυψώσει την ισραηλινή οικονομία σε νέες πρωτιές, καθιστώντας το Ισραήλ έναν σημαντικό διεθνή πάροχο ενέργειας», πρόσθεσε ο κ. Νετανιάχου.

Virtual ο αγωγός East Med: Σε ερώτηση αν αυτό αλλάζει τους σχεδιασμούς για τον East Med, ο κ. Παπαναστασίου είπε πως ο East Med θα είναι ένας διάδρομος, ο οποίος παραμένει. «Είναι πλέον, αντί αγωγός ο οποίος να είναι μία σύνδεση του Ισραήλ με την Ευρώπη, μπορεί να γίνει μέσω Κύπρου και να υπάρχει ένας, ας τον πω, εικονικός (virtual) αγωγός ο οποίος θα συνδέει την Κύπρο με την υπόλοιπη Ευρώπη σε μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου», συμπλήρωσε. 

 Ικανοποίηση εταίρων: Η εξέλιξη στα ενεργειακά και οι ανακοινώσεις  του υπουργού Ενέργειας έφεραν ικανοποίησης στις τάξεις των εταίρων στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, ιδιαίτερα μετά την τρικυμία που πέρασε το τελευταίο διάστημα. Το ΔΗΚΟ έκανε λόγο για «μία εξόχως θετική εξέλιξη, η οποία αφενός συμβάλλει στην προσπάθεια της κυβέρνησης για μείωση του κόστους ενέργειας». Η ΔΗΠΑ τόνισε πως είναι μια εξέλιξη «που αναντίλεκτα αναβαθμίζει τη θέση της χώρας μας στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και ένα επιπρόσθετο βήμα αναβάθμισης του ρόλου της ΚΔ, στην προσπάθεια ενεργειακής αυτονόμησης της Ευρώπης». Η ΕΔΕΚ βλέπει εκκίνηση της μετατροπής της Κύπρου σε ενεργειακό κόμβο μεγάλης σημασίας.

Ικανοποίηση Στεφάνου για τον ενεργειακό σχεδιασμό

 Βρισκόμαστε στην ίδια πορεία πλεύσης, δήλωσε ο γγ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, στην παρουσία του Υπουργού Ενέργειας Γιώργο Παπαναστασίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλιδης και ο Υπουργός Ενέργειας, ενημέρωσαν για τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης στο Ισραήλ, αλλά και τη συμφωνία που επιτεύχθηκε. Ο Στέφανος Στεφάνου εξέφρασε την ικανοποίηση του για το σχεδιασμό της Κυβέρνησης, δηλώνοντας πώς προδιαγραφές είχαν τεθεί και από την Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια.

«Οι βασικές προδιαγραφές του σχεδιασμού ήταν αυτές που είχαμε βάλει κάτω ως κυβέρνηση το 2012, δυστυχώς αυτός ο σχεδιασμός δεν είχε προχωρήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση, ξηλώθηκε, μπήκαν άλλα πράγματα μπροστά, που δεν ανταποκρίνονταν στις ανάγκες και τις πραγματικές δυνατότητες», είπε ο γγ του ΑΚΕΛ.

Ο Στέφανου Στεφάνου σημείωσε πως «με αυτά που έχουμε ακούσει επανέρχεται αυτός ο σχεδιασμός που θα έπρεπε από προηγουμένως να γίνει», προσθέτοντας ότι «θα δούμε και στην πράξη πως θα προχωρήσουν τα πράγματα και δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτά τα οποία προωθούνται ότι δεν θα γίνουν».

Σημείωσε ωστόσο πως τα προβλήματα σε σχέση με τον ακριβό ηλεκτρισμό, «είναι πάρα πολύ πιεστικά εξαιτίας του γεγονότος ότι στην προηγούμενη δεκαετία λέχθηκαν ότι θα γίνονταν διάφορα πράγματα».

«Δυστυχώς πολύ λίγα έγιναν, κάποια και προς λανθασμένη κατεύθυνση, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε μπροστά μας ένα σκηνικό, που πέραν από πιεστικό, χρειάζονται και γρήγορες αποφάσεις και γρήγορες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιον της Κύπρου».

Ο κ. Στεφάνου είπε πως στη συζήτηση πέραν από τα θέματα ενεργειακής ασφάλειας, και την προμήθεια φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής τέθηκε και το θέμα της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου «που πρέπει να αποτελεί και τον βασικό άξονα του ενεργειακού σχεδιασμού σε ό,τι αφορά τη παραγωγή και διανομή ηλεκτρισμού».

Σχολιάζοντας τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον γγ του ΑΚΕΛ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε ότι η ενεργειακή στρατηγική και ο στρατηγικός σχεδιασμός για την ενεργειακή πολιτική της Κύπρου είναι κάτι που η Κυβέρνηση θέτει ως ύψιστη προτεραιότητα.

Όπως ανέφερε, η συνάντηση έγινε σε ένα πολύ εποικοδομητικό κλίμα και υπήρξε κοινή αντίληψη πάνω στους στόχους, τα χρονοδιαγράμματα και τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Κυβέρνηση. Σημείωσε ακόμα πώς «είναι σχετικές και οι δηλώσεις του κ. Netanyahu ως προς το πώς μπορεί να καταστεί εφικτή η αξιοποίηση των φυσικών πόρων, του φυσικού αερίου, αλλά κυρίως σε πρώτο στάδιο να γίνει έλευση του φυσικού αερίου για να μπορέσουν να ανακουφιστούν τα κυπριακά νοικοκυριά που ζουν το τελευταίο διάστημα την ενεργειακή ακρίβεια. Kαι στη συνέχεια να αξιοποιηθεί η υφιστάμενη συγκυρία ως προς την εξαγωγή φυσικού αερίου και προς την ΕΕ, που είναι κάτι που αυτή τη στιγμή θέτει σε πολύ υψηλή προτεραιότητα και η ίδια ΕΕ για απεγκλωβισμό της από το φυσικό αέριο της Ρωσίας», δήλωσε.

Πηγή: philnews
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης