Ενέργεια

Η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής πυρηνικής βιομηχανίας στο επίκεντρο συνάντησης 16 κρατών στη Γαλλία

Η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής πυρηνικής βιομηχανίας στο επίκεντρο συνάντησης 16 κρατών στη Γαλλία
Θα συζητηθεί «ηεπανεκκίνηση της πυρηνικής βιομηχανίας στην Ευρώπη», όπως συνοψίζει το γραφείο της υπουργού Pannier-Runacher, σύμφωνα με το Euractiv.  
Συνάντηση υπουργών πραγματοποιείται 16 χωρών υπό γαλλική πρωτοβουλία για την εξέλιξη της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, όπως μεταφέρει το Euractiv.  
Η Γαλλίδα υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης Agnes Pannier-Runacher φιλοξενεί στο Παρίσι εκπροσώπους 16 ευρωπαϊκών κρατών αντί για 11 που είχαν αρχικά δηλώσει προθυμία συνάντησης, στο πλαίσιο της λεγόμενης «πυρηνικής συμμαχίας», για να συζητήσουν τρόπους μείωσης της εξάρτησής τους από τα ρωσικά πυρηνικά καύσιμα και την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής πυρηνικής βιομηχανίας.

Στην συνάντηση, η οποία έρχεται σε συνέχεια των δύο που πραγματοποιήθηκαν στη Στοκχόλμη τον Φεβρουάριο και στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο, συμμετέχουν εκπρόσωποι από το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Φινλανδία, την Ουγγαρία, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία, την Εσθονία, την Σουηδία, την Ιταλία ως «παρατηρητή» και το Ηνωμένο Βασίλειο, ως ειδικός «προσκεκλημένος». 

Η επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson θα παραστεί επίσης για να ακούσει και να κατανοήσει πώς μπορούν να συνοδευτούν οι εθνικές πολιτικές για την ασφάλεια, την ασφάλεια του εφοδιασμού, τη βιομηχανική ανάπτυξη και την καινοτομία, όπως στον τομέα των μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR), δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη EURACTIV.
Το πρώτο θέμα της συνάντησης θα επικεντρωθεί στην «οικοδόμηση μιας ανθεκτικής και ανεξάρτητης ευρωπαϊκής αλυσίδας αξίας», ιδίως έναντι των ρωσικών καυσίμων.

Οι εκπρόσωποι θα συζητήσουν τον ρόλο της ΕΕ στον τομέα αυτό

«Καθώς οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης εξαρτώνται ιδιαίτερα από τα ρωσικά καύσιμα, οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και άλλες πυρηνικές χώρες είναι έτοιμες να βοηθήσουν», ανέφερε το γραφείο.
Το δεύτερο μέρος της συνάντησης, στο οποίο θα συμμετάσχει και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα είναι περισσότερο επιχειρησιακό και θα επικεντρωθεί σε τρέχοντα και μελλοντικά έργα καθώς και σε δεξιότητες, ή «την επανεκκίνηση της πυρηνικής βιομηχανίας στην Ευρώπη», συνοψίζει το γραφείο της Pannier-Runacher.

Για το γραφείο της υπουργού, η συνάντηση αυτή στο Παρίσι αποτελεί ένα πραγματικό «σημείο καμπής» στην «πυρηνική συμμαχία» που εγκαινιάστηκε φέτος από το Παρίσι.
Μαζί, οι χώρες της συμμαχίας στοχεύουν να αποτελέσουν μια δύναμη με «πολύ ισχυρούς πολιτικούς δεσμούς» για τα επόμενα ευρωπαϊκά κείμενα σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση, όπως η πράξη Net-Zero Industry Act για τη βιομηχανική ανάκαμψη στην Ευρώπη, δήλωσε το γραφείο του υπουργού.

Τέλος, θα μπορούσαν να ανακοινωθούν νέα κοινά έργα, αλλά το γραφείο της υπουργού δήλωσε ότι «δεν πρόκειται δημοσιοποιήσει τίποτα» πριν την τελική ανακοίνωση.
Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να ανακοινωθούν μέτρα για τη συγκέντρωση του ανθρώπινου δυναμικού στην ανάπτυξη πυρηνικών σταθμών στην Ευρώπη.
Ωστόσο, «δεν θα πρέπει να περιμένουμε […] τα κράτη μέλη να προβούν σε ανακοινώσεις για νέους αντιδραστήρες», δήλωσαν Γάλλοι αξιωματούχοι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης