Ενέργεια

ΔΕΠΑ: Από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης οι αποζημιώσεις για τα φορτία της Total που δεν παρέλαβε

ΔΕΠΑ: Από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης οι αποζημιώσεις για τα φορτία της Total που δεν παρέλαβε
Νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ

Συνεχίζεται η αποκάλυψη του επιπλέον κόστους που επιβλήθηκε στην αγορά φυσικού αερίου για την ικανοποίηση των μέτρων που επέβαλαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια τροφοδοσίας με φυσικό αέριο τη χειμερινή περίοδο 2022-2023.
Σε ότι αφορά την ελληνική αγορά ο λογαριασμός όλο και αυξάνεται αφού πέραν των 41,5 εκατ. ευρώ που ήταν το επιπλέον κόστος της ενοικίασης και λειτουργίας του FSU που εγκατέστησε ο ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα και των 135 εκατ ευρώ που υπολογίζεται το κόστος για την τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας στην Ιταλία από τους προμηθευτές αερίου, θα πρέπει πλέον να προστεθούν και περίπου 50 εκατ ευρώ που είναι η αποζημίωση την οποία κατέβαλε η ΔΕΠΑ στην Total Energies για φορτία φυσικού αερίου που παρήγγειλε αλλά δεν παρέλαβε καθώς η κατανάλωση στην ελληνική αγορά μειώθηκε δραστικά και αποδείχθηκαν αχρείαστα.

Με βάση τη συμφωνία των δυο εταιριών τον περασμένο Σεπτέμβριο η ΔΕΠΑ θα προμηθευόταν από τη γαλλική εταιρία συνολικά 10 TWh αερίου την περίοδο Νοεμβρίου 2022 – Μαρτίου 2023, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της χώρας για την ασφάλεια εφοδιασμού σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας του ρωσικού αερίου. Αυτό το σενάριο δεν επιβεβαιώθηκε, ενώ ο ήπιος χειμώνας συνέβαλε και στη μείωση της ζήτησης. Έτσι με βάση πάντα τη συμφωνία των δυο πλευρών η ΔΕΠΑ Εμπορίας ακύρωσε τις παραδόσεις αερίου έναντι χρηματικής ποινής ύψους 5 εκατ. ευρώ ανά φορτίο. Με δεδομένο ότι τα συμφωνημένα φορτία ήταν 10 το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε 50 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης όπως προβλέπει νομοθετική ρύθμιση που προώθησε το ΥΠΕΝ, αλλά και η υπουργική απόφαση που υπέγραψε πρόσφατα ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι «Εγκρίνεται η καταβολή αποζημίωσης στη ΔΕΠΑ Εμπορίας για τις επιβαρύνσεις που υπέστη λόγω της ακύρωσης της παράδοσης φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου, στην παραγγελία των οποίων προέβη σε συνέχεια αιτημάτων διότι δεν κατέστη αναγκαία η παραλαβή τους για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών της χώρας σε φυσικό αέριο. Το ύψος της αποζημίωσης προκύπτει από τα παραστατικά που θα υποβάλει η ΔΕΠΑ Εμπορίας στον ΔΑΠΕΕΠ, τα οποία πιστοποιούνται από ορκωτό λογιστή». Πρέπει να σημειωθεί ότι η καταβολή από τον ΔΑΠΕΕΠ προβλέπεται να γίνει εντός δύο μηνών από την υποβολή των παραστατικών.

Παραμένει η ανησυχία

Πάντως παρά το υψηλό κόστος των παρεμβάσεων για τη διασφάλιση της επάρκειας τροφοδοσίας με φυσικό αέριο, το οποίο μάλιστα αποδείχθηκε αχρείαστο τόσο λόγω των καιρικών συνθηκών όσο και λόγω του γεγονότος ότι ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη δεν διακόπηκαν ποτέ οι παραδόσεις ρωσικού αερίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί για την επόμενη χειμερινή περίοδο 2023-2024 και έχει αποφασίσει τη διατήρηση έως τον Μάρτιο του 2024, της υποχρέωσης μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%.

Παράλληλα προώθησε την πλατφόρμα κοινών προμηθειών φυσικού αερίου που όπως ανακοίνωσε χθες ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς κατά την πρώτη εφαρμογή της λειτούργησε επιτυχώς προσελκύοντας προσφορές από 25 εταιρίες προμήθειας που ισοδυναμούν με περισσότερα από 13,4 bcm. Μάλιστα η προσφορά αυτή ξεπέρασε την κοινή ζήτηση που ήταν 11,6 bcm.
Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τον πρώτο διαγωνισμό που έγινε μέσω της ευρωπαϊκής πλατφόρμας, σύμφωνα με πληροφορίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον εξασφάλισης φυσικού αερίου και ελληνικές εταιρίες προμήθειας ΔΕΠΑ, Μυτιληναίος, Προμηθέας και Elpedison.
Έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν «οι διεθνείς προμηθευτές έχουν ήδη αντιστοιχιστεί με τους Ευρωπαίους πελάτες στο AggregateEU από τον πάροχο υπηρεσιών PRISMA, με συνολικό όγκο 10,9 bcm». Μάλιστα η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι τα 8,7 bcm είναι αέριο αγωγού και μόνο τα 2,2 bcm LNG. Έτσι ένα ερώτημα που προκύπτει είναι από που προέρχεται αυτή η μεγάλη ποσότητα αερίου αγωγού αν όχι από τη Ρωσία;

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης