Montel: Απαγορευτικό το κόστος παραγωγής πράσινου υδρογόνου για την Ευρώπη ως το 2028

Montel: Απαγορευτικό το κόστος παραγωγής πράσινου υδρογόνου για την Ευρώπη ως το 2028
Το μεγαλύτερο εμπόδιο για το πράσινο υδρογόνο είναι το κόστος, αλλά επίσης η τεχνολογία και η κλίμακα δεν έχει φτάσει σε επίπεδο δυνατό, δήλωσε στην Montel η OCI Global
Το κόστος παραγωγής πράσινου υδρογόνου στην Ευρώπη θα είναι απαγορευτικό για τουλάχιστον τα επόμενα πέντε χρόνια, δήλωσε η OCI Global, παραγωγός και διανομέας προϊόντων με βάση το υδρογόνο.
«Το μεγαλύτερο εμπόδιο για το πράσινο υδρογόνο είναι το κόστος, αλλά επίσης η τεχνολογία και η κλίμακα παραγωγής δεν έχει φτάσει σε ισχυρό επίπεδο– θα χρειαστούν 5-10 χρόνια για να μπορέσουν οι ηλεκτρολύτες να κλιμακωθούν με ουσιαστικό τρόπο», δήλωσε ο Hanh Nguyen, αντιπρόεδρος της παγκόσμιας βιωσιμότητας, είπε σε συνέντευξή του στη Montel.

Το κόστος παραγωγής "γκρίζου" υδρογόνου γίνεται «εύκολα» κάτω από 1 USD/kg στις ΗΠΑ ή τη Μέση Ανατολή σε σύγκριση με 4-5 USD/kg για το μη επιδοτούμενο πράσινο υδρογόνο, πρόσθεσε.
Το πράσινο υδρογόνο παράγεται με ηλεκτρόλυση χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές, ενώ το γκρι υδρογόνο παράγεται με ορυκτά καύσιμα και το μπλε υδρογόνο βασίζεται σε αέριο με δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS).

Xρειάζεται χρόνος για να γίνει ανταγωνιστικό το πράσινο υδρογόνο, καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ευθύνονται για ένα «μεγάλο μέρος» του κόστους, είπε ο Nguyen, ενώ εξέφρασε την άποψη πως η αντιδιαστολή για το πράσινο έναντι του μπλε υδρογόνου είναι «λίγο λανθασμένη», καθώς χρειάζονταν και οι δύο μορφές.

Λείπει η κλίμακα

«Χρειάζεστε μια βιώσιμη λύση [μακροπρόθεσμα], αλλά πρέπει επίσης να αποτρέψουμε την είσοδο CO2 στην ατμόσφαιρα όσο το δυνατόν γρηγορότερα», είπε.
«Το CCS είναι μια σημαντική λύση, ειδικά για την αντιμετώπιση των εκπομπών σήμερα από τις υπάρχουσες βιομηχανικές εγκαταστάσεις».

Η αντικατάσταση του γκρίζου υδρογόνου με το πράσινο θα απαιτούσε ηλεκτρολύτες τουλάχιστον 1 GW, «μια κλίμακα που δεν υπάρχει σήμερα», είπε, πόσο μάλλον η προθυμία των πελατών να πληρώσουν για να αναλάβουν ένα τόσο μεγάλης κλίμακας έργο, «γι’ αυτό, παρά τις χιλιάδες ανακοινώσεις, λιγότερο από το 10% των πράσινων έργων H2 έχουν φτάσει στην FID (την τελική επενδυτική απόφαση).»

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης