Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Cenergy Holdings: Αυξάνεται η ζήτηση για καλώδια - Σχέδια για νέες επενδύσεις

Cenergy Holdings: Αυξάνεται η ζήτηση για καλώδια - Σχέδια για νέες επενδύσεις

Από το PPA που υπεγράφη με τη ΔΕΗ καλύπτέται το ενεργεικό κόστος

 

Ως εξαιρετικές περιέγραψε τις προοπτικές της Cenergy Holdings τόσο για το 2023 όσο και για τα επόμενα χρόνια ο οικονομικός διευθυντής της εταιρίας Αλέξανδρος Μπένος παρουσιάζοντας στους αναλυτές τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους στη διάρκεια του οποίου καταγράφηκε ιστορικά υψηλή κερδοφορία.


Όπως είπε το πρώτο εξάμηνο του 2023 θα είναι πολύ καλύτερο από το αντίστοιχο του 2022 και το δεύτερο ακόμη καλύτερο. «Η νέα εποχή στην ενέργεια είναι εδώ για να μείνει και η Cenergy Holdings αποτελεί σημαντικό μέρος αυτής της εποχής» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η ζήτηση τόσο για καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικής, όσο και για σωλήνες μεταφοράς φυσικού αερίου ή υδρογόνου, αυξάνεται διαρκώς. Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για νέες επενδύσεις στα εργοστάσια του ομίλου προκειμένου να αυξηθεί περεταίρω η δυναμικότητα τους μετά το 2025.

Αναφερόμενος στο κόστος της ενέργειας υπογράμμισε ότι η εταιρίες του ομίλου Cenergy καλύπτονται από το PPA που υπεγράφη πρόσφατα με τη ΔΕΗ για όλες τις εταιρίες του ομίλου Βιοχάλκο, αν και σημείωσε πως σε ότι αφορά τα Καλώδια, η κατανάλωση ενέργειας αντιστοιχεί στο 3% του κόστους ενώ για την παραγωγή των σωλήνων φυσικού αερίου το ενεργειακό συμμετέχει στο κόστος με ποσοστό 4,5%

Αύξηση μεγεθών

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις Cenergy Holdings το πρώτο τρίμηνο του 2023 ανήλθαν σε 381 εκατ. ευρώ με αύξηση 27% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022, ενώ το αναπροσαρμοσμένο EBITDA κατέγραψε ιστορικό υψηλό και ανήλθε σε 44 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 95% σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τις εταιρίας το αναπροσαρμοσμένο EBITDA για το 2023 αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 180 και 200 εκατ. ευρώ.
Τα δε ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους του πρώτου τριμήνου του έτους ανήλθαν σε 15,4 εκατ. ευρώ έναντι των 9,6 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2022.

Μεγάλη σημασία για την πορεία της εταιρίας έχουν οι αναθέσεις έργων του τελευταίου διαστήματος οδήγησαν το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών στα 2,27 δισ. ευρώ στις 31 Μαρτίου 2023 έναντι 2 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2022 και 1 δις ευρώ το Δεκέμβριο του 2021.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα επέκτασης του εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων της Κορίνθου, ενώ πρόσφατα εξασφαλίστηκε η πλήρης χρηματοδότηση του έργου μέσω δανείου ύψους 88 εκατ. ευρώ, από την EBRD με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Εξάλλου τα έσοδα του ομίλου αυξήθηκαν κατά 27% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022 και ανήλθαν σε 381 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τον κ. Μπένο η αύξηση οφείλεται κυρίως στον τομέα των σωλήνων χάλυβα, ο οποίος εκτελεί έργα από παραγγελίες που εξασφαλίστηκαν κατά τη διάρκεια του 2022. Όσο δε για τη ζήτηση σε καλωδιακά προϊόντα παρέμεινε ισχυρή με βελτιωμένα περιθώρια κέρδους, ενώ η δραστηριότητα των καλωδιακών έργων συνέχισε να στηρίζει την κερδοφορία ολόκληρου του τομέα.
Μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπένος είμαστε επιλεκτικοί στους διαγωνισμούς που διεκδικούμε ώστε να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις των πελατών οι οποίοι θα ήθελαν να «κλείσουν» παραγωγική δυναμικότητα και για μετά το 2026.
Και οι δύο τομείς δραστηριότητας της Cenergy βελτίωσαν τα περιθώρια κέρδους τους, ενώ συνέχισαν να εστιάζουν σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, γεγονός που με τη σειρά του οδήγησε σε ευνοϊκότερο μείγμα πωλήσεων.

Ενεργειακά έργα

Η επιτυχής εκτέλεση των ενεργειακών έργων παραμένει ο κύριος μοχλός της λειτουργικής κερδοφορίας, καθώς παρέχει μια σταθερή βάση σε ένα δύσκολο παγκόσμιο μακροοικονομικό περιβάλλον.
Πάντως οι αυξημένες πωλήσεις σε συνδυασμό με τον χρονισμό των πληρωμών για τα έργα που εκτελούνται απαιτούν υψηλό κεφάλαιο κίνησης διατηρώντας τον καθαρό δανεισμό σε υψηλά επίσης επίπεδα. Επιπρόσθετα, τα υψηλότερα επιτόκια οδήγησαν σε αυξημένο καθαρό χρηματοοικονομικό κόστος για το πρώτο τρίμηνο του έτους, ίσο με 16,2 εκατ. ευρώ έναντι 6,8 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Πάντως ο κ. Μπέντος προέβλεψε ότι η διαχείριση του χρηματοοικονομικού κόστους και των δανείων του ομίλου θα εξομαλυνθεί πλήρως έως το τέλος του έτους.
Πάντως παρά τα υψηλότερα χρηματοοικονομικά κόστη, τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν πάνω από 50% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2022 και ανήλθαν σε 18,5 εκατ. ευρώ (12,3 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2022).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης