Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η DTEK εγκαινιάζει νέο αιολικό πάρκο 500MW στην Ουκρανία παρά τον πόλεμο

Η DTEK εγκαινιάζει νέο αιολικό πάρκο 500MW στην Ουκρανία παρά τον πόλεμο
Καταφέραμε να δημιουργήσουμε ισχύ 114 MW κατά τη διάρκεια του πολέμου και πάμε για τα 500 είπε ο CEO της DTEK στο Reuters
Η μεγαλύτερη ιδιωτική ενεργειακή εταιρεία της Ουκρανίας, η DTEK, εγκαινίασε το πρώτο στάδιο ενός σταθμού αιολικής ενέργειας 500 MW σε μια ώθηση στον ενεργειακό τομέα της χώρας μετά τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές που προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στις υποδομές ενέργειας και άφησαν εκατομμύρια χωρίς ηλεκτρισμό και θέρμανση κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τις οποίες η Ουκρανία αγωνίζεται τώρα να επισκευάσει και να ενισχύσει τον κλάδο πριν το επόμενο χειμώνα.

Έτοιμο το πρώτο στάδιο

"Είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου του αιολικού έργου των 500 MW, μεταφέρει το Reuters.
Καταφέραμε να δημιουργήσουμε ισχύ 114 MW κατά τη διάρκεια του πολέμου", είπε ο Maxim Timchenko, διευθύνων σύμβουλος της DTEK, στους δημοσιογράφους στην τοποθεσία. του αιολικού πάρκου Tyligul στην περιοχή Mykolaiv στη νότια Ουκρανία.

«Επενδύσαμε περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ (220 εκατομμύρια δολάρια) σε αυτήν την κατασκευή και τώρα προετοιμαζόμαστε για τη δεύτερη φάση που είναι επιπλέον 384 MW χωρητικότητας, που θα κοστίσει 450 εκατομμύρια ευρώ, αλλά μόλις ολοκληρωθεί, το Tyligul θα είναι το μεγαλύτερο στην Ουκρανία, οπως είπε.
Προς το παρόν, 19 ανεμογεννήτριες θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια για να υποστηρίξουν το ενεργειακό ισοζύγιο της Ουκρανίας.

Η DTEK ξεκίνησε να κατασκευάζει το εργοστάσιο το 2021, αλλά η κατασκευή σταμάτησε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Το εργοστάσιο απέχει λιγότερο από 100 χιλιόμετρα (62 μίλια) από την πρώτη γραμμή.
Οι εργασίες ξεκίνησαν ξανά τον Απρίλιο του περασμένου έτους με μηχανικούς και εργάτες να κατασκευάζουν 13 ανεμογεννήτριες από τότε. Έξι τουρμπίνες κατασκευάστηκαν πριν από τον πόλεμο.

Ιδιαίτερης σημασίας έργο

"Αυτό το έργο είναι πολύ ιδιαίτερο γιατί κατασκευάστηκε κυρίως σε περιόδους πολέμου", δήλωσε ο Henrik Monefeldt, περιφερειακός επικεφαλής της FairWind, μιας εταιρείας που ασχολείται με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο χώρο.
"Ήταν επίπονο για τα παιδιά, έχει διακοπεί πολλές φορές – συναγερμοί αέρα και πύραυλοι.

Αλλά... ήταν τόσο περήφανοι που εργάστηκαν για αυτό το απλό γεγονός ότι βοηθάμε στον εφοδιασμό με ενέργεια στην Ουκρανία."
Οι αξιωματούχοι της DTEK δήλωσαν ότι το αιολικό έργο ήταν ένα βασικό βήμα προς τα εμπρός για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Η DTEK διαθέτει επίσης δυναμικότητα παραγωγής θερμότητας σε όλη τη χώρα και τα εργοστάσιά της έχουν υποστεί πολλαπλές ρωσικές επιθέσεις.

Η DTEK ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι επένδυσε 890 εκατομμύρια εθνικού νομίσματος (24,34 εκατομμύρια δολάρια) για την επισκευή θερμοηλεκτρικών σταθμών κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους. Ανέφερε ότι θα χρειαστούν συνολικά σχεδόν 7 δισεκατομμύρια εθνικά νομίσματα για την αποκατάσταση όλου του εξοπλισμού που έχει υποστεί ζημιά και καταστράφηκε σε θερμοηλεκτρικούς σταθμούς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης