Μεταφέρει τον Ιούνιο την ψηφοφορία για τις ΑΠΕ το Ευρωκοινοβούλιο

Μεταφέρει τον Ιούνιο την ψηφοφορία για τις ΑΠΕ το Ευρωκοινοβούλιο
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να οριστικοποιήσει έναν βασικό πυλώνα της ατζέντας της για το κλίμα, αλλά πρέπει να διαχειριστεί τις αντιδράσεις πρώτα
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθυστέρησε μια προγραμματισμένη ψηφοφορία για την έγκριση νέων στόχων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) της ΕΕ, αφού η Γαλλία και άλλες χώρες υπέβαλαν αντίθεση την τελευταία στιγμή στον νόμο την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με εσωτερικό email που είδε το Reuters.
Η ψηφοφορία στην επιτροπή ενέργειας του Κοινοβουλίου επρόκειτο να διεξαχθεί την Τρίτη, ωστόσο το email ανέφερε ότι η ψηφοφορία αναβλήθηκε για τον Ιούνιο, χωρίς να διευκρινιστεί ημερομηνία.

Βασικός πυλώνας οι ΑΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να οριστικοποιήσει έναν βασικό πυλώνα της ατζέντας της για το κλίμα - έναν νόμο που περιέχει έναν δεσμευτικό στόχο για την ΕΕ να λαμβάνει το 42,5% της ενέργειάς της από ΑΠΕ έως το 2030.
Αλλά το νομοσχέδιο αντιμετώπισε καθυστερημένη αντίσταση.
Διπλωμάτες χωρών της ΕΕ επρόκειτο να δηλώσουν την έγκρισή τους για τον νόμο την περασμένη εβδομάδα, αλλά η συζήτηση σταμάτησε αφού η Γαλλία και άλλες χώρες δήλωσαν ότι δεν θα τον υποστήριζαν.

Το Κοινοβούλιο επρόκειτο να διεξαγάγει μια πρώτη ψηφοφορία την Τρίτη, ακολουθούμενη από μια τελική ψηφοφορία τον Ιούλιο. Μια καθυστέρηση κινδυνεύει να καθυστερήσει την έγκριση της πολιτικής μέχρι τον Σεπτέμβριο, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές της συνέλευσης της ΕΕ.
Η έγκριση του νόμου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις χώρες της ΕΕ υποτίθεται ότι ήταν τυπική, αφού οι διαπραγματευτές και από τις δύο πλευρές συμφώνησαν σε αυτό που υποτίθεται ότι θα ήταν μια τελική συμφωνία νωρίτερα φέτος.

Όμως η Γαλλία ήταν δυσαρεστημένη με το τελικό αποτέλεσμα.

Το Παρίσι θέλει περισσότερη αναγνώριση στο νόμο της πυρηνικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα και λέει ότι οι κανόνες κάνουν διακρίσεις σε βάρος του υδρογόνου που παράγεται από την πυρηνική ενέργεια, καθώς δεν επιτρέπουν στις χώρες να υπολογίζουν αυτό το καύσιμο με χαμηλές εκπομπές άνθρακα στους στόχους ανανεώσιμων πηγών καυσίμων για τη βιομηχανία.
Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Πολωνίας, ήταν επίσης δυσαρεστημένες με τους κανόνες, για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένου του ότι ορισμένες πρωτεύουσες θεωρούν τους στόχους ως υπερβολικά φιλόδοξους.

Εκπρόσωπος της Σουηδίας, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για την επίλυση της διαφοράς.
Αλλά άλλες χώρες είναι ανυπόμονες, μετά από αυτό που ορισμένοι διπλωμάτες περιέγραψαν ως «έκπληξη» ένα από τα κύρια εργαλεία του μπλοκ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
"Το επίπεδο της απογοήτευσης είναι πράγματι εξαιρετικά υψηλό.
Η Γαλλία πάντα ζητά περισσότερα", δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης