Ενέργεια

Birol: H EE θα αντιμετωπίσει 3 ενεργειακές προσκλήσεις τον επόμενο χειμώνα

Birol: H EE θα αντιμετωπίσει 3 ενεργειακές προσκλήσεις τον επόμενο χειμώνα
«Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια συμβαίνει και πολύ πιο γρήγορα από όσο νομίζουν πολλοί», δηλώνει ο επικεφαλής του ΙΕΑ

Η Ευρώπη συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις, παρά τα αυξημένα επίπεδα πλήρωσης των αποθηκών φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον επικεφαλής του IEA, Fatih Birol, εκ των οποίων τρεις είναι οι πιο σοβαρές:
- «Η πρώτη θα είναι αν η ζήτηση στην Κίνα αυξηθεί το δεύτερο εξάμηνο.
- Η δεύτερη, αν ο επόμενος χειμώνας είναι ακραίος και πολύ ψυχρός».
- Η τρίτη έρχεται από το γεγονός ότι «η Ευρώπη ακόμα προμηθεύεται ποσότητες ρωσικού αερίου.
Αν αυτές διακοπούν εντελώς για πολιτικούς λόγους, μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε νέες προκλήσεις». 

Ο επικεφαλής του ΙΕΑ, σημειώνει επίσης πως η Μόσχα παίζει τα ενεργειακά χαρτιά της αλλά αποτυγάνει, πως η προσφορά πετρελαίου δεν θα επηρεαστεί από την αυστηρότερη επιβολή του ανώτατου ορίου τιμών (πλαφόν) και πως ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) δεν αναμένει ότι οι κινήσεις της Ομάδας των G7 για την αντιμετώπιση της αποφυγής των ανώτατων τιμών στη ρωσική ενέργεια θα αλλάξουν την κατάσταση εφοδιασμού σε αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου.

Οι G7

Οι G7, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία συμφώνησαν να επιβάλουν ανώτατο όριο τιμής στα 60 δολάρια ανά βαρέλι, στο ρωσικό αργό πετρέλαιο, έθεσαν ένα ανώτατο όριο τιμής για τα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα για να στερήσουν τη Μόσχα από έσοδα για την εισβολή της στην Ουκρανία, ενώ θα ενισχύσουν τις προσπάθειες αποφυγής των ανώτατων ορίων «αποφεύγοντας τα δευτερογενή αποτελέσματα και τη διατήρηση του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού», όπως δήλωσε η ομάδα των 7 το Σάββατο, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, κατά την ετήσια συνάντηση των ηγετών της.

Ο ΔΟΕ, ο οποίος παρέχει αναλύσεις και στοιχεία στην G7 για την ενέργεια, δεν βλέπει την ενισχυμένη επιβολή των ανώτατων ορίων τιμών να επηρεάζει την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου και καυσίμων, δήλωσε ο Birol στο Reuters σε συνέντευξή του στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.
Σύμφωνα με τον Birol, το ανώτατο όριο τιμών έφτασε σε δύο βασικούς στόχους: δεν προκάλεσε στενότητα στις αγορές καθώς το ρωσικό πετρέλαιο συνέχισε να ρέει, αλλά ταυτόχρονα μειώθηκαν τα έσοδα της Μόσχας.

Επενδύσεις αερίου

Η G7 επανέφερε επίσης την υποστήριξη για την επένδυση σε φυσικό αέριο στο ανακοινωθέν του Σαββάτου, καθώς είπε ότι ήταν μια «προσωρινή» λύση για την αντιμετώπιση πιθανών ελλείψεων στην αγορά και καθώς τα έθνη προσπαθούν να αποσυνδεθούν από τη ρωσική ενέργεια.
Η κίνηση έχει ανησυχήσει τους ακτιβιστές για το κλίμα που προειδοποίησαν ότι η ομάδα μπορεί να αποτύχει να επιτύχει τον στόχο της να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050 και να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου (2,7 Φαρενάιτ).

«Μπορεί να έχει κάποιο αντίκτυπο, αλλά οι χώρες επανέλαβαν για άλλη μια φορά ότι εάν υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις που θα επιβραδυνθούν σε αυτόν τον τομέα, θα επιταχύνουν σε άλλους τομείς ότι δεν θα αλλάξει την αποφασιστικότητά τους να επιτύχουν τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου», δήλωσε ο Birol. είπε.
«Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια συμβαίνει και πολύ πιο γρήγορα από όσο νομίζουν πολλοί».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης