Ενέργεια

Αύξηση του εγκεκριμένου προϋπολογισμού από τα 600 εκατ ευρώ σε 1,4 δις. ευρώ για παροχές έως 35 kVA

Αύξηση του εγκεκριμένου προϋπολογισμού από τα 600 εκατ ευρώ σε 1,4 δις. ευρώ για παροχές έως 35 kVA

Τι προβλέπει η ΚΥΑ για τους όρους επιδότησης

 

Επέκταση των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος αγροτών και μικρών επιχειρήσεων - με παροχές έως 35 kVA - και αρτοποιίων ανεξαρτήτου με παροχή ανεξαρτήτου ισχύος έως και τον Ιούνιο του 2023 προβλέπει Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης που υπεγράφη στις 18 Μαϊου και δημοσιεύτηκε στο Διαύγεια το περασμένο Σάββατο. Η ΚΥΑ ήρθε σε συνέχεια της έγκρισης από την Κομισιόν της τροποποίησης του ελληνικού σχήματος στήριξης των επιχειρήσεων που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες έως και το τέλος του 2023, αλλά και της αύξησης του εγκεκριμένου προϋπολογισμού από τα 600 εκατ. ευρώ σε 1,4 δις. ευρώ.


Η Κομισιόν είχε εγκρίνει αρχικά επιδοτήσεις από τον Φεβρουάριο του 2022 έως και τον Νοέμβριο του 2022, τις οποίες μάλιστα κάλυψαν αρχικά οι προμηθευτές με ίδια κεφάλαια τα οποία θα πρέπει να ανακτήσουν μέσω μιας πολύπλοκης διαδικασίας.

Επέκταση και όροι

Η ΚΥΑ προβλέπει επέκταση των επιπλέον επιδοτήσεων (πέραν δηλαδή αυτών που δόθηκαν μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης) από τον Δεκέμβριο του 2022 έως και τον Ιούνιο του 2023 και ορίζει συγκεκριμένο ύψος ανά μήνα και ανά κατηγορία επιχείρησης. Συγκεκριμένα:

Για τον Δεκέμβριο του 2022, όλες οι επιχειρήσεις με παροχή έως 35 KVA, πλην των αγροτικών και των αγροτικές και τω αρτοποιίων θα επιδοτηθούν με 149 ευρώ/MWh για κατανάλωση έως 2000 Kwh. Τα αρτοποιία θα επιδοτηθούν με 149 ευρώ/MWh ανεξαρτήτου ισχύος και κατανάλωσης, ενώ με 187 ευρώ/MWh θα επιδοτηθούν οι αγροτικές επιχειρήσεις ανεξαρτήτως ισχύος και για το σύνολο της κατανάλωσής τους.

Για το μήνα Ιανουάριο 2023 τα αρτοποία ανεξαρτήτου ισχύος και κατανάλωσης θα επιδοτηθούν με 158 ευρώ/MWh, oι αγροτικές επιχειρήσεις επίσης χωρίς όριο ισχύος και κατανάλωσης με 196 ευρώ/MWh και όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες με παροχή έως 35 KVA με 158ευρώ/MWh για κατανάλωση έως 2000 KWh.

Για τον Φεβρουάριο του 2023 με εξαίρεση τις αγροτικές επιχειρήσεις που θα επιδοτηθούν με 20 ευρώ/MWh για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις της κατηγορίας η επιδότηση είναι μηδενική.

Αντιστοίχως μηδενική είναι η επιδότηση για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις και για τους μήνες Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος και Ιούνιος 2023 με εξαίρεση τις αγροτικές επιχειρήσεις ανεξαρτήτου κατανάλωσης και ισχύος. Οι αντίστοιχες επιδοτήσεις ορίζονται στα 40 ευρώ/MWh για τον Μάρτιο και στα 15 ευρώ/MWh για τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης