Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για επτά νέους σταθμούς μετρό της Αθήνας

Αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για επτά νέους σταθμούς μετρό της Αθήνας
Προϋπόθεση της χρηματοδότησης των μελετών, που ανέρχεται σε 1,064 εκατ. ευρώ, αποτελεί η χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών και τεχνικών

Το πράσινο φως πήραν επτά αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί ιδεών για την ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων ισάριθμων σταθμών της νέας Γραμμής 4 του μετρό. Τρεις πλατείες σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές της Αθήνας και τέσσερις σημαντικοί κόμβοι σε πολυσύχναστα σημεία του κέντρου θα αλλάξουν όψη με την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου.

Η έγκριση των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών βάζει στην «πρίζα» το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν πριν ένα χρόνο το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η Αττικό Μετρό, ο Δήμος Αθηναίων και η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να επιστρέψουν οι πλατείες και οι κοινόχρηστοι χώροι των σταθμών της νέας γραμμής του μετρό αναβαθμισμένοι στους πολίτες. Από την αρχή του κύκλου του έργου σχεδιάζεται το τέλος του, διασφαλίζοντας τόσο το πράσινο ισοζύγιο αλλά και τους ελεύθερους χώρους που έχει ανάγκη η πρωτεύουσα.

Βιοκλιματικός σχεδιασμός

Μέσω των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών οι σταθμοί σε Κολωνάκι, Εξάρχεια, Αλεξάνδρας, Ακαδημία, Ευαγγελισμό, Δικαστήρια, Κυψέλη θα λάβουν την τελική τους μορφή κατά την ολοκλήρωση του έργου. Πρόκειται για εμβληματικά σημεία της πόλης, ενίοτε με πολιτιστικό και κοινωνικό ειδικό βάρος. Πρόκειται για τους επτά από τους συνολικά δεκαπέντε σταθμούς που θα μετρά στην πρώτη της φάση η Γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας, μήκους 12,8 χλμ., από το Άλσος Βεΐκου ως το Γουδή.

Ειδικότερα, αντικείμενο των διαγωνισμών είναι η ανάπλαση και τελική διαμόρφωση των κοινοχρήστων χώρων και της ευρύτερης περιοχής που θα εγκατασταθούν οι σταθμοί. Οι μελέτες θα γίνουν βάσει των αρχών του βιοκλιματικού περιβαλλοντικού σχεδιασμού. Τα έργα θα πρέπει να συσχετίζονται με ενδεχόμενες διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, πεζοδρομήσεις οδών και άλλες ήπιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις ζώνες των σταθμών.

Προϋπόθεση της χρηματοδότησης των μελετών, που ανέρχεται σε 1,064 εκατ. ευρώ, αποτελεί η χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών και τεχνικών, προκειμένου το αποτέλεσμα της πρότασης να συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση της περιβαλλοντικής προστασίας, καθώς και στην προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρία.

Η αναβάθμιση της εικόνας της πόλης αποτελεί μία επιπλέον συνεισφορά του μετρό στην καθημερινότητα της πόλης. Σε πλήρη ανάπτυξη το έργο της Γραμμής 4, που είναι σήμερα  υπό κατασκευή για να ολοκληρωθεί σε 8 έτη, θα διακινεί 340.000 επιβάτες ημερησίως. Εκτιμάται πως η κυκλοφορία των ΙΧ θα μειθωεί κατά 53.000 περίπου ημερησίως, οδηγώντας αντίστοιχα σε μείωση των εκπομπών CO2 κατά 318 τόνους ημερησίως.

Με αποφάσεις του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. ενέκρινε τόσο την προκήρυξη των επτά αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, όσο και τα αντίστοιχα τεύχη δημοπράτησης. Στις αρχές Απριλίου είχε εγκριθεί η χρηματοδότηση των διαγωνισμών, μέσω της ένταξής τους στο Τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στον άξονα των Πράσινων Πόλεων.

Στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας, η εταιρεία αναλαμβάνει επίσης την προμήθεια, μεταφορά, φύτευση και συντήρηση για εύλογο χρόνο 2.000 νέων δέντρων. Επιπλέον, τη μεταφορά, τοποθέτηση ή αποθήκευση και φύλαξη των γλυπτών και έργων τέχνης από τους εν λόγω χώρους, καθώς και τη μεταφορά και τοποθέτηση του αστικού εξοπλισμού.

Πού χωροθετούνται οι επτά σταθμοί

Κυψέλη

Ο σταθμός Κυψέλη χωροθετείται στην νοτιοανατολική πλευρά της πλατείας Κανάρη, από την οδό Κυψέλης μέχρι την οδό Βελβενδού.

Δικαστήρια

Ο σταθμός Δικαστήρια χωροθετείται στα δυτικά του συμπλέγματος των Δικαστηρίων, στη συμβολή των οδών Ευελπίδων και Μουστοξύδη.

Αλεξάνδρας

Ο σταθμός Αλεξάνδρας χωροθετείται υπόγεια, διαγώνια στον άξονα της Λεωφ. Αλεξάνδρας, στο ύψος της οδού Μουστοξύδη.

Εξάρχεια

Ο σταθμός Εξάρχεια χωροθετείται επί της πλατείας Εξαρχείων, στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Σπ. Τρικούπη.

Ακαδημία

Ο σταθμός «Ακαδημία» χωροθετείται κάτω από την οδό Ακαδημίας, στο ύψος μεταξύ των οδών Ιπποκράτους και Σίνα, στην περιοχή των κτιρίων της «Τριλογίας», μεταξύ του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και του πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων. Είναι σημαντικός σταθμός ανταπόκρισης με άμεση υπόγεια σύνδεση με τον σταθμό «Πανεπιστήμιο» στην Γραμμή 2.

Κολωνάκι

Ο σταθμός Κολωνάκι χωροθετείται επί της πλατείας Φιλικής Εταιρείας, γνωστή ως πλατεία Κολωνακίου, στη συμβολή των οδών Σκουφά, Πατριάρχου Ιωακείμ, Καψάλη, Κουμπάρη, και Κανάρη.

Ευαγγελισμός

Ο σταθμός χωροθετείται κάτω από το πάρκο της Ριζάρη, παράλληλα με την οδό Ριζάρη και σε γωνία περίπου 60 μοιρών με τον υφιστάμενο σταθμό Ευαγγελισμό της Γραμμής 3.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης