Ενέργεια

Montel: Αρνητικές τιμές για την ενέργεια στη Νορβηγία - Που οφείλονται

Montel: Αρνητικές τιμές για την ενέργεια στη Νορβηγία - Που οφείλονται
Τέτοιες χαμηλές τιμές όπως αυτές του Σαββατοκύριακου ήταν πρωτόγνωρες στο παρελθόν στη σκανδιναβική αγορά
Οι υψηλές τιμές εγγυήσεων προέλευσης (GOs) ώθησαν τις τιμές spot του Nordic Model σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ το Σαββατοκύριακο, δήλωσαν οι τraders ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με την Montel.
Οι τιμές των GOs είχαν αυξηθεί σημαντικά σε αξία τον τελευταίο χρόνο, επιτρέποντας στους παραγωγούς υδροηλεκτρικής ενέργειας, για παράδειγμα, να εξακολουθούν να κερδίζουν χρήματα ακόμη κι αν η τιμή του ρεύματος πέσει κάτω από το μηδέν, δήλωσε ο Sindre Ims, επικεφαλής του τμήματος εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας στη νορβηγική εταιρεία κοινής ωφέλειας Lyse.

Οι τιμές των GOs από τη σκανδιναβική υδροηλεκτρική ενέργεια που παρήχθησαν φέτος διαπραγματεύονταν περίπου στα 7 ευρώ/MWh, από 2 ευρώ/MWh πριν από ένα χρόνο, ενώ η τιμή του περιφερειακού συστήματος έφτασε στο χαμηλό - ρεκόρ ωριαίας τιμής των -5,67 ευρώ/MWh την Κυριακή 21/5.
Τέτοιες χαμηλές τιμές ήταν πρωτόγνωρες στο παρελθόν στη σκανδιναβική αγορά, όπου οι παραγωγοί υδροηλεκτρικής ενέργειας παραδοσιακά ήλεγχα την παραγωγή για να διατηρήσουν τις τιμές θετικές.

Λειτουργικό κόστος

Ωστόσο, ο Lars Magnus Gunther, εκπρόσωπος της μεγαλύτερης παραγωγής ενέργειας της Νορβηγίας Statkraft, είπε ότι δεν είναι πάντα λογικό να μειώνεται η παραγωγή εάν οι τιμές πέσουν κάτω από το μηδέν, αναφέροντας το λειτουργικό κόστος καθώς και τα πρόσθετα κέρδη από GO ή Nordic Elcerts.
Οι χαμηλές τιμές ενέργειας αυτό το Σαββατοκύριακο προκλήθηκαν κυρίως από την υψηλή παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και ηλιακής ενέργειας σε συνδυασμό με τις υψηλές εισαγωγές, ανέφεραν οι traders.

Η εισροή στις δεξαμενές υδροηλεκτρικής ενέργειας της Σκανδιναβίας ήταν περίπου 2 TWh την Κυριακή  21/5 λόγω της έντονης τήξης του χιονιού, η οποία ήταν πολύ πάνω από τον εποχιακό μέσο όρο των 1,35 TWh, σύμφωνα με το Energy Quantified.
Η κατανάλωση ενέργειας μειώθηκε επίσης από τις ήπιες καιρικές συνθήκες και τη χαμηλότερη ζήτηση το Σαββατοκύριακο, ενώ η ηλιακή ισχύς ήταν διπλάσια από την κανονική στα 1,2 GW.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης