Ενέργεια

Χαμηλότερες κατά 42% οι τιμές ρεύματος για τα ελληνικά νοικοκυριά από τον μέσο όρο της Ευρώπης - Για το δ΄τρίμηνο του 22

Χαμηλότερες κατά 42% οι τιμές ρεύματος για τα ελληνικά νοικοκυριά από τον μέσο όρο της Ευρώπης  - Για το δ΄τρίμηνο του 22

 Οι επιδοτήσεις βοήθησαν τα ελληνικά νοικοκυριά

 

Χαμηλές τιμές ρεύματος στα 17, 07 λεπτά/KWh πλήρωσαν και τα ελληνικά νοικοκυριά το τελευταίο τρίμηνο του 2022, αποτέλεσμα κατά βάση των υψηλών επιδοτήσεων, αφού η ελληνική αγορά το ίδιο διάστημα ήταν η ακριβότερη της Ευρώπης με τιμή στα 246 ευρώ/MWh, σε αναντιστοιχία με την μέση ευρωπαϊκή τιμή των 187 ευρώ/MWh. Koινό χαρακτηριστικό των δύο εκ των ακριβότερων αγορών της Ευρώπης, Ελλάδας και Ιταλίας είναι η υψηλή συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μίγμα καυσίμων για ηλεκτροπαραγωγή.

Η μέση τιμή ρεύματος σε επίπεδο Ευρώπης ανήλθε σε 29,5 λεπτά/kWh , άρα η ελληνική αγορά ήταν χαμηλότερα κατά 42% από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Η εικόνα των μικρών επιχειρήσεων στην Ευρώπη


Οι Ιταλικές βιομηχανίες μικρού και μεγάλου μεγέθους πλήρωσαν την υψηλότερη τιμή ρεύματος το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και αμέσως μετά οι βιομηχανίες της Ιρλανδίας, της Ρουμανίας και της Κύπρου. Στον αντίποδα βρίσκονται οι μικρές βιομηχανικές επιχειρήσεις της Τσεχίας και της Φινλανδίας. Σύμφωνα με την Εκθεση της Κομισιόν για την πορεία της αγοράς ηλεκτρισμού το Q4 του 2022, οι μικρότεροι βιομηχανικοί καταναλωτές της Ιταλίας εκτιμάται ότι πλήρωσαν τις υψηλότερες τιμές ρεύματος στα 52,8 λεπτά/KWh και ακολουθούν η Ιρλανδία με τιμή στα 35,6 λεπτά/KWh, η Ρουμανία με τιμή στα 32 λεπτά/KWh και η Κύπρος με τιμή στα 29,9 λεπτά/KWh.

Oι χαμηλότερες τιμές για την ίδια κατηγορία καταναλωτών παρατηρήθηκαν στην Τσεχία, στα 11,5 λεπτά/KWh και στη Φινλανδία, στα 13,1 λεπτά/ΚWh.


Τις υψηλότερες τιμές ρεύματος στην Ευρώπη πλήρωσε και η μεγάλη βιομηχανία της Ιταλίας συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων ενεργοβόρων, σύμφωνα με την Εκθεση της Κομισιόν. Συγκεκριμένα η τιμή για τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές της Ιταλίας, διαμορφώθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 στα 49,1 λεπτά/KWh, ακολουθούμενη από την Ιρλανδία και τη Λιθουανία με τιμές 30,4 και 28,μ1 λεπτά/KWh αντίστοιχα .

Οι μεγάλες βιομηχανίες της Τσεχίας και της Μάλτας πλήρωσαν το ρεύμα στην τιμή των 8,5 και 10 λεπτών/KWh που ήταν και οι χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης. Στα χαμηλά των 12μ2 και 12,7 λεπτών/KWh πλήρωσε το ρεύμα και η μεγάλη βιομηχανία της Φινλανδίας και της Γαλλίας αντίστοιχα. Η αναλογία από την υψηλότερη στην χαμηλότερη τιμή σε αυτή την κατηγορία των καταναλωτών ήταν πάνω από 5:1 σύμφωνα με την Εκθεση της Κομισιόν.


Τα νοικοκυριά

Σε ότι αφορά στα νοικοκυριά, τη χαμηλότερη τιμή ρεύματος στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 πλήρωσαν αυτά της Ολλανδίας (8,4 λεπτά/kWh), της Βουλγαρίας (11,3 λεπτά), της Ουγγαρίας (12,2 λεπτά) και της Μάλτας (14,7 λεπτά). Την ακριβότερη τιμή πλήρωσαν οι καταναλωτές στη Δανία (62,4 λεπτά) και αμέσως μετά της Ιταλίας (61, 2 λεπτά ) και του Βελγίου (43,2 λεπτά). Η μέση τιμή ρεύματος σε επίπεδο Ευρώπης αυξήθηκε κατά 21% σε 29,5 λεπτά/kWh σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης