Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Uniper: Που στηρίζει την κερδοφορία των 2 δισ. ευρώ το 2023-2024

Uniper: Που στηρίζει την κερδοφορία των 2 δισ. ευρώ το 2023-2024
Πέρυσι, το κόστος αντικατάστασης αερίου για την Uniper ανήλθε σε 13,2 δισ. ευρώ

Η γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας Uniper αναμένει να καταγράψει καθαρά κέρδη άνω των 2 δισ. ευρώ από δραστηριότητες αντιστάθμισης κινδύνου στην αγορά φυσικού αερίου για το 2023 και το 2024, σύμφωνα με το Montel.

Η εταιρεία είχε αντισταθμίσει τις υποχρεώσεις προμήθειας φυσικού αερίου για αυτήν την περίοδο μέσω συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης, μεταξύ άλλων χρηματοοικονομικών μέσων. Πίστωσε τα κέρδη προ φόρων ύψους 2 δισ. ευρώ στη «σημαντική πτώση των τιμών του φυσικού αερίου από πέρυσι».

Η εταιρεία, που ήταν ο πρώην μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, χρειάστηκε να αγοράσει αέριο στην αγορά σε επίπεδα τιμών ρεκόρ πέρυσι για να προμηθεύσει τους δικούς της πελάτες μετά τη διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία. Έπρεπε να εθνικοποιηθεί εν μέσω μεγάλης οικονομικής ζημίας και να λάβει κρατική χρηματοδότηση για να αντισταθμίσει την απώλεια της ρωσικής προμήθειας.

Πέρυσι, το κόστος αντικατάστασης αερίου για την Uniper ανήλθε σε 13,2 δισ. ευρώ.

Τερματισμός κρατικής στήριξης

«Η χρήση των κερδών από την αντικατάσταση όγκων φυσικού αερίου θα συντονιστεί με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σύμφωνα με τις απαιτήσεις της έγκρισης κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ», είπε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι δεν θα απαιτήσει περαιτέρω κρατική οικονομική στήριξη, όπως περίμενε.

Εκτός από τον πόλεμο της Ουκρανίας, η κρίση των τιμών της ενέργειας του περασμένου έτους τροφοδοτήθηκε από την ιστορικά χαμηλή διαθεσιμότητα πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία και τα μειωμένα επίπεδα δεξαμενών υδροηλεκτρικής ενέργειας σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου κινήθηκαν άγρια, με το προμηνιαίο συμβόλαιο αναφοράς TTF να ξεπερνά τα 300 ευρώ/MWh το περασμένο καλοκαίρι. Αυτή τη στιγμή είναι κάτω από 30 ευρώ/MWh, το χαμηλότερο εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.Η Uniper κατέγραψε προσαρμοσμένη καθαρή ζημία 19,1 δισ. ευρώ πέρυσι, αλλά επέστρεψε σε καθαρά κέρδη 451 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης