Ενέργεια

Αναλυτές στο Montel: Δεν αποκλείεται οι τιμές του TTF να πέσουν κάτω από τα 20 ευρώ/MWh

Αναλυτές στο Montel: Δεν αποκλείεται οι τιμές του TTF να πέσουν κάτω από τα 20 ευρώ/MWh
Την περασμένη εβδομάδα το TTF έπεσε κάτω από τα 30 ευρώ/MWh για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2021

Η άφθονη προσφορά θα μπορούσε να ασκήσει περαιτέρω καθοδική πίεση στις τιμές του φυσικού αερίου στη βορειοδυτική Ευρώπη το καλοκαίρι, είπαν ειδικοί της αγοράς στο Montel.

«Δεν θα εκπλαγώ αν δούμε τιμές κάτω από 20 ευρώ/MWh αργότερα στο τρίτο τρίμηνο», δήλωσε η αναλύτρια της Refinitiv, Marina Tsygankova. Παράλληλα, τόνισε ότι ενώ τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου αυξάνονταν, η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου δεν είχε ακόμη ενισχύσει τη ζήτηση για το καύσιμο και η ασιατική ζήτηση για LNG παρέμεινε επίσης σιωπηλή.

Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα το TTF έπεσε κάτω από τα 30 ευρώ/MWh για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2021 εν μέσω άφθονων αποθεμάτων, ισχυρής εισροής LNG και χαμηλότερης ζήτησης φυσικού αερίου. Και αυτό ένα χρόνο μετά το ιστορικό σοκ προσφοράς που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας σχετικά με τη μείωση των ροών της Ουκρανίας προς την Ευρώπη.

Τα επίπεδα αποθήκευσης LNG της ηπείρου παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά στο 63% της χωρητικότητας, ενώ η υπόγεια αποθήκευση ήταν 66% πλήρης, σε σύγκριση με 43% πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe. Φαίνεται ότι οι αποθηκευτικοί χώροι θα μπορούσαν] να είναι πλήρως γεμάτοι πριν από το τέλος του καλοκαιριού», είπε η Tsygankova στο Montel νωρίτερα.

Για να εξισορροπηθεί η αγορά, θα είναι απαραίτητο οι τιμές να μειωθούν περαιτέρω για να αποδυναμωθεί η περισσότερη προσφορά, καθώς και η καταστροφή της ζήτησης, πρόσθεσε.

Περιορισμένοι μοχλοί από την πλευρά της ζήτησης

Άλλοι αναλυτές συμφώνησαν. «Εάν δεν δούμε μια απόκριση με γνώμονα την προσφορά, φαντάζομαι ότι είναι πιθανά 20 ευρώ/MWh», δήλωσε ένας αναλυτής ενέργειας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια ευρωπαϊκή εταιρεία κοινής ωφέλειας.

Υπήρχαν περιορισμένοι μοχλοί από την πλευρά της ζήτησης που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τις τιμές, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής καυσίμου, πρόσθεσε.

Προηγουμένως, υπήρχε κάποια συναίνεση στην αγορά ότι οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν με την αλλαγή καυσίμου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα σε φυσικό αέριο, καθώς το αέριο είχε γίνει φθηνότερο από τον άνθρακα.Ωστόσο, η πιο έντονη πτώση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με το φυσικό αέριο και τον άνθρακα ήταν «συμβιβασμός» στην αλλαγή καυσίμου, δήλωσε ένας έμπορος με έδρα την Ελβετία.

Είπε ότι η ισχυρότερη ηλιακή παραγωγή και οι χαμηλότερες τιμές νερού για την υδροηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη σήμαιναν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπερνούν όλο και περισσότερο τόσο το φυσικό αέριο όσο και τον άνθρακα στο μείγμα ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης