Παρενέργειες

Μπαίνουν ΑΠΕ στην Μονή Βατοπαιδίου

Μπαίνουν ΑΠΕ στην Μονή Βατοπαιδίου

Ιερή ενεργειακή αναβάθμιση αξίας περίπου 5 εκατ. ευρώ ενέκρινε με απόφαση του ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.
Πρόκειται για το έργο ενεργειακής αναβάθμισης της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που εντάχθηκε στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το αντικείμενο του έργου είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του θερμικού συστήματος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στόχο την ελαχιστοποίηση της εκπομπής καυσαερίων. Με το έργο γίνεται αξιοποίηση της βιομάζας που είναι διαθέσιμη σε επαρκείς ποσότητες από το τοπικό δάσος της Μονής, σε συνδυασμό με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταικά συστήματα. Επίσης αυξάνεται ο συντελεστής απόδοσης του θερμικού συστήματος με την χρήση νέων τεχνολογιών ελέγχου, δημιουργείται ενιαίο δίκτυο παραγωγής και μεταφοράς της ενέργειας, και την ενίσχυση της πυρασφάλειας των κτηρίων και του περιβάλλοντα χώρου της Μονής.

Στόχος του έργου όπως περιγράφεται στην απόφαση του κ. Σκρέκα είναι η ενίσχυση του «πράσινου» ενεργειακού χαρακτήρα της Ιεράς Μονής και η βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της.
Η δημόσια δαπάνη του έργου που χρηματοδοτείται από το ΕΠΑ ανέρχεται σε 5.003.129,09 ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης