Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΟΠΕΚ+: Αντικρουόμενα μηνύματα ενόψει της συνάντησης του Ιουνίου

ΟΠΕΚ+: Αντικρουόμενα μηνύματα ενόψει της συνάντησης του Ιουνίου

 Ο Ρώσος αντιπρόεδρος Alexander Novak δήλωσε ότι δεν περιμένει νέα βήματα από τον ΟΠΕΚ

 

Οι κορυφαίοι παραγωγοί του ΟΠΕΚ και οι κύριοι σύμμαχοί τους έχουν δώσει μια σειρά αντικρουόμενων μηνυμάτων σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της πετρελαϊκής πολιτικής, καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολη την πρόβλεψη του αποτελέσματος της επόμενης συνάντησης του ΟΠΕΚ+ στις αρχές Ιουνίου.

Οι δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Abdulaziz bin Salman, του ντε φάκτο ηγέτη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), που προειδοποίησε τους ανοικτούς πωλητές να «προσέχουν» ώθησαν την αγορά να ανέβει έως και 2%.

Τα σχόλια της Τρίτης από τον πρίγκιπα ερμηνεύτηκαν από ορισμένους επενδυτές ως σήμα ότι ο ΟΠΕΚ+, θα μπορούσε να εξετάσει περαιτέρω περικοπές της παραγωγής όταν συνεδριάσει στις 4 Ιουνίου στη Βιέννη.

Οι short sellers είναι επενδυτές που στοιχηματίζουν στην πτώση των τιμών του πετρελαίου και, ως εκ τούτου, όταν μια απροσδόκητη κίνηση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή προκαλεί ράλι, αναγκάζονται να κλείσουν τις θέσεις τους με ζημία.

Μόλις μια εβδομάδα πριν από το σχόλιο του πρίγκιπα Abdulaziz, ο Ρώσος πρόεδρος Poutin φαινόταν να είναι στην ίδια σελίδα λέγοντας ότι απαιτούνται περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου για να διατηρηθεί ένα συγκεκριμένο επίπεδο τιμών.

Τιμές

Όμως μόλις μια εβδομάδα μετά την παρατήρησή του, μιλώντας μετά την προειδοποίησή προς τους κερδοσκόπους του πρίγκιπα Abdulaziz , ο Poutin είπε ότι οι τιμές του πετρελαίου πλησιάζουν σε «οικονομικά δικαιολογημένα» επίπεδα, υποδεικνύοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει άμεση αλλαγή στην πολιτική παραγωγής του ομίλου.

Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak ακολούθησε την Πέμπτη λέγοντας ότι δεν περίμενε νέα βήματα από τον ΟΠΕΚ+ όταν συνεδριάσει σε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα, προσθέτοντας ότι είδε το Brent να ξεπερνά τα 80 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους.

Ο ΟΠΕΚ + συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή στα τέλη του 2022 για να στηρίξει την αγορά καθώς οι οικονομικές προοπτικές χειροτέρευαν, χτυπώντας τις τιμές.

Στη συνέχεια, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση στις αρχές Απριλίου, η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσαν περαιτέρω περικοπές της παραγωγής πετρελαίου κατά περίπου 1,66 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Η κίνηση ώθησε τις τιμές του πετρελαίου απότομα υψηλότερα, αλλά αυτά τα κέρδη έκτοτε διαγράφηκαν καθώς επικράτησαν οι φόβοι για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.

Μιλώντας στο Reuters στις 12 Μαΐου, ο ιρακινός υπουργός Πετρελαίου Hayan Abdel-Ghani είπε ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω μείωση της παραγωγής που συμφωνήθηκε από τον ΟΠΕΚ+ κατά τη συνεδρίασή του, λέγοντας ότι δεν ζητήθηκε από το Ιράκ να προβεί σε πρόσθετες περικοπές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης