Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Ασία διατηρεί τη ρωσική ενέργεια κερδοφόρα, αλλά πλησιάζει η κορύφωση της καμπύλης

Η Ασία διατηρεί τη ρωσική ενέργεια κερδοφόρα, αλλά πλησιάζει η κορύφωση της καμπύλης
η Μόσχα πουλάει τώρα περισσότερο αργό από ό,τι πριν εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά για πόσο ακόμη, αναλύει το oilprice.com
Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιδείξει σημαντική επιτυχία στο να απογαλακτιστεί από τη μεγάλη της εξάρτηση από το αέριο από τη Ρωσία, οι ασιατικές χώρες δεν έχουν ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, με αποτέλεσμα μια απροσδόκητα φθηνή ενέργεια για την Κίνα και την Ινδία και μια ακραία άμβλυνση του επιδιωκόμενου χτυπήματος στη Μόσχα, όπως παρατηρεί το oilprice.com.
Παρά τις καλύτερες προσπάθειες της Δύσης να προωθήσει μια συντονισμένη επίθεση στη ρωσική ενεργειακή οικονομία σε καταδίκη του συνεχιζόμενου πολέμου του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, μερικές από τις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο δεν έχουν συνεργαστεί.

Στην πραγματικότητα, οι ενεργειακοί γίγαντες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας, έχουν κεφαλαιοποιήσει το ξαφνικό πλεόνασμα ρωσικών ορυκτών καυσίμων, εξαγοράζοντας τις αγορές αργού πετρελαίου σε βαθμό που, μόλις τον περασμένο μήνα, το Markets Insider ανέφερε ότι, «Η Κίνα και η Ινδία αγοράζουν τόσο πολύ ρωσικό πετρέλαιο που, η Μόσχα πουλάει τώρα περισσότερο αργό από ό,τι πριν εισβάλει στην Ουκρανία».

Και από εκείνη την έκθεση, οι αγορές από την Ασία ρωσικών ενεργειακών προμηθειών έχουν αυξηθεί.

Χάρη σε ένα ακραίο κύμα καύσωνα, τα δίκτυα σε όλη την Ασία βρίσκονται υπό ακραία πίεση και η ζήτηση έχει αυξηθεί απότομα για άνθρακα, φυσικό αέριο και μαζούτ.
Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας πληροφοριών Kpler, οι εξαγωγές άνθρακα στην Ασία αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο σε σύγκριση με πέρυσι, οι εξαγωγές μαζούτ είχαν μόλις τους δύο υψηλότερους μήνες στην ιστορία και οι αποστολές LNG γνώρισαν επίσης σχετικά μεγάλη άνοδο.

Ως ώρας, το ρωσικό πετρέλαιο αντιπροσωπεύει σχεδόν το 20% των ετήσιων εισαγωγών αργού της Ινδίας, σε σύγκριση με μόλις 2% το 2021, σύμφωνα με στοιχεία από την ινδική κρατική τράπεζα Bank of Baroda.
Μαζί, η Κίνα και η Ινδία έχουν αναδειχθεί ως οι «πιο ενθουσιώδεις αγοραστές ρωσικού πετρελαίου με έκπτωση» και τώρα ρωσικού άνθρακα, φυσικού αερίου και μαζούτ, αλλά άλλα ασιατικά έθνη έχουν επίσης εξαργυρώσει τα απροσδόκητα κέρδη, κυρίως η Νότια Κορέα, το Βιετνάμ, Μαλαισία και Σρι Λάνκα.

Η Τουρκία και η Βουλγαρία, επίσης, έχουν αυξήσει σημαντικά τις εισαγωγές τους από τη Ρωσία.

Η Βουλγαρία έχει εξαιρεθεί από την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου, επιτρέποντας στο έθνος να συνεχίσει να το εισάγει δια θαλάσσης.
«Το χειρότερο μέρος για να βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή μέσα σε αυτές τις έντονες θερμοκρασίες είναι η Νότια Ασία, ειδικά οι φτωχότερες χώρες όπως το Πακιστάν ή το Μπαγκλαντές», ανέφερε ο John Driscoll, διευθυντής της JTD Energy Services Pte στη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Όταν δεν μπορείς να φροντίσεις καν τις βασικές ανάγκες των ανθρώπων σου, είναι πολύ δύσκολο να νοιάζεσαι υπερβολικά για τις διεθνείς υποθέσεις», αλλά η πραγματικότητα είναι ότι, από την αρχή κιόλας αυτού του πολέμου, δεν υπήρξε ποτέ ένα παγκόσμιο ενιαίο μέτωπο που να παίρνει θέση ενάντια στις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Πράγματι, μια έκθεση του Bruegel στις αρχές του τρέχοντος έτους ανέφερε ότι σχεδόν το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού είτε ένιωθε ουδέτερο για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είτε ενέκρινε την επιθετικότητα της Ρωσίας.

Ως αποτέλεσμα, και όπως μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα τώρα στην Ασία, οι κυρώσεις κατά της ρωσικής ενέργειας είναι ουσιαστικά ανώδυνες χωρίς ευρεία συνεργασία.
Ωστόσο, ο Bruegel υποστηρίζει ότι αυτό που φαίνεται να είναι ανθεκτικότητα στη ρωσική οικονομία και η χονδρική ανταλλαγή των δυτικών αγορών με τις ανατολικές δεν μπορεί να διαρκέσει.
Στην πραγματικότητα, ο Bruegel υποστηρίζει ότι οι κυρώσεις είναι μάλλον εκτός θέματος.

«Ίσως η πιο σημαντική αλλαγή είναι ότι εκθέτοντας την εξάρτηση της ΕΕ από τα ορυκτά καύσιμα τόσο κατάφωρα, η ρωσική επιθετικότητα επιτάχυνε την ενεργειακή μετάβαση, και όχι μόνο στην ΕΕ», αναφέρει η έκθεση του Φεβρουαρίου.

«Το ρωσικό οικονομικό μοντέλο εξαρτάται πλήρως από μια βιομηχανία που θα εξαφανιστεί».

Η ανατροπή των παγκόσμιων εμπορικών συμφωνιών και της γεωπολιτικής έχει αναμφισβήτητα αλλάξει την ατζέντα για τις οικονομίες που έχουν αρκετή επιρροή για να αλλάξουν την τροχιά της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας στο σύνολό της, άρα κάμπτοντας τη μόχλευση της, η Ρωσία πυροβόλησε τα πόδια της.
Σε άμεση αντίδραση στις επιπτώσεις μεταξύ Βρυξελλών και Κρεμλίνου, οι δυτικές οικονομίες δίνουν εκ νέου προτεραιότητα στις εγχώριες αλυσίδες εφοδιασμού ενέργειας, με μεγάλη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μαζί, ο πόλεμος και οι επιδοτήσεις μπορεί να έχουν ανατρέψει δέκα χρόνια από το χρονοδιάγραμμα της πράσινης μετάβασης, ανέφερε ο Economist νωρίτερα φέτος.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, επίσης, ανέφερε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας έχει πυροδοτήσει μια «turbo-φόρτιση» της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, προβλέποντας ότι τα ορυκτά καύσιμα θα κορυφωθούν σε μόλις πέντε χρόνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης