Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Birol: Περίπου 2,8 τρισ. δολ. θα επενδυθούν παγκοσμίως στην ενέργεια το 2023

Birol: Περίπου 2,8 τρισ. δολ. θα επενδυθούν παγκοσμίως στην ενέργεια το 2023
Οι επενδύσεις σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας ξεπερνούν σημαντικά τις δαπάνες για ορυκτά καύσιμα

Σε ηγέτες από όλο τον κόσμο στη Σύνοδο Κορυφής της G7 το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας απευθύνθηκε ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Fatih Birol, επισημαίνοντας την ταχεία παγκόσμια πρόοδο που σημειώνεται στην ανάπτυξη καθαρής ενέργειας.

Ο Birol παρουσίασε την τελευταία αξιολόγηση του ΙΕΑ για τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, τονίζοντας ότι η οικονομία της καθαρής ενέργειας αναδύεται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι πολλοί άνθρωποι αντιλήφθηκαν. Στη συνέχεια, συζήτησε τις επιλογές που απαιτούνται για να διασφαλιστεί ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι ενεργειακής ασφάλειας γύρω από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που έχουν γίνει μέρος του παγκόσμιου ενεργειακού τοπίου από τη δεκαετία του 1970 δεν θα επαναληφθούν στην περίπτωση της καθαρής ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου είχε διμερείς συζητήσεις με πολλούς από τους παρευρισκόμενους ηγέτες, όπως ο Πρόεδρος Lula da Silva της Βραζιλίας, ο Πρόεδρος Emmanuel Macron της Γαλλίας, ο Πρωθυπουργός Narendra Modi της Ινδίας, ο Πρόεδρος Joko Widodo της Ινδονησίας, ο Πρωθυπουργός Kishida της Ιαπωνίας και τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι δαπάνες της καθαρής ενέργειας

Σημειώνεται ότι οι επενδύσεις σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας ξεπερνούν σημαντικά τις δαπάνες για ορυκτά καύσιμα, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με την οικονομική προσιτότητα και την ασφάλεια που προκαλούνται από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση ενισχύουν τη δυναμική πίσω από πιο βιώσιμες επιλογές.

Περίπου 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια πρόκειται να επενδυθούν παγκοσμίως στην ενέργεια το 2023, εκ των οποίων περισσότερα από 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να διατεθούν σε καθαρές τεχνολογίες - συμπεριλαμβανομένων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ηλεκτρικών οχημάτων, πυρηνικής ενέργειας, δικτύων, αποθήκευσης, καυσίμων χαμηλών εκπομπών, βελτιώσεων απόδοσης και αντλίες θερμότητας.

Με άλλα λόγια, για κάθε δολάριο που επενδύεται σε ορυκτά καύσιμα, περίπου 1,7 δολάρια πηγαίνουν τώρα σε καθαρή ενέργεια. Πριν από πέντε χρόνια, αυτή η αναλογία ήταν ένα προς ένα. Ένα φωτεινό παράδειγμα είναι η επένδυση στην ηλιακή ενέργεια, η οποία πρόκειται να ξεπεράσει το ποσό των επενδύσεων που πραγματοποιούνται στην παραγωγή πετρελαίου για πρώτη φορά. Ωστόσο, περισσότερο από το 90% της αύξησης των επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια τα τελευταία χρόνια οφείλεται σε προηγμένες οικονομίες και στην Κίνα, γεγονός που αποτελεί σοβαρό κίνδυνο νέων διαχωριστικών γραμμών στην παγκόσμια ενέργεια, εάν οι μεταβάσεις στην καθαρή ενέργεια δεν επιταχυνθούν αλλού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης