Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

CSIRO: Το λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής επιβραδύνει ζωτικά ωκεάνια ρεύματα, πλήττει οικοσυστήματα

CSIRO: Το λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής επιβραδύνει ζωτικά ωκεάνια ρεύματα, πλήττει οικοσυστήματα
Περίπου 250 τρισεκατομμύρια τόνοι αλμυρού, πλούσιου σε οξυγόνο και πυκνού νερού «βυθίζονται» κοντά στην Ανταρκτική κάθε χρόνο, μεταφέρει το Maritime Executive
Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι το λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής επιβραδύνει ένα από τα σημαντικά βαθιά ωκεάνια ρεύματα του κόσμου, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα, σύμφωνα με το Maritime Executive.
Η Ανταρκτική είναι ένα μοναδικό τοπίο και το περιβάλλον της έχει τεράστιο αντίκτυπο στον υπόλοιπο πλανήτη, ειδικά το κλίμα και τον ωκεανό.

Περίπου 250 τρισεκατομμύρια τόνοι αλμυρού, πλούσιου σε οξυγόνο και πυκνού νερού βυθίζονται κοντά στην Ανταρκτική κάθε χρόνο.

Αυτό είναι γνωστό ως Antarctic Bottom Water (AABW) που διαπλέει τη βαθιά ωκεάνια κυκλοφορία και προμηθεύει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά τα βάθη στον Ινδικό, Ειρηνικό και Ατλαντικό Ωκεανό.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη από τον Οργανισμό Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας (CSIRO), μια υπηρεσία της αυστραλιανής κυβέρνησης, δείχνει ότι το AABW επιβραδύνεται με την αραίωση του πυκνού νερού στην Ανταρκτική.

«Οι παρατηρήσεις μας δείχνουν ότι η βαθιά ωκεάνια κυκλοφορία γύρω από την Ανταρκτική έχει επιβραδυνθεί συνολικά κατά περίπου 30 τοις εκατό από τη δεκαετία του 1990. Αυτή η επιβράδυνση κλειδώνει σε δεκαετίες επιπτώσεων», δήλωσε η Δρ Kathy Gunn, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιβράδυνση του ρεύματος των βαθέων ωκεανών οφείλεται στην αυξημένη τήξη των παγετώνων της Ανταρκτικής, καθιστώντας τα επιφανειακά ύδατα λιγότερο αλμυρά και ως εκ τούτου πιο πλεούμενα.

Αραιώνει η πυκνότητα

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αραίωση της πυκνότητας του νερού από την επιφάνεια προς τα βάθη.

Ως εκ τούτου, μια τέτοια διακοπή μιας βασικής διαδικασίας που αναπληρώνει τον βαθύ ωκεανό με οξυγόνο θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις πέρα από την άμεση θάλασσα.

Ο καθηγητής Matthew England, Αναπληρωτής Διευθυντής του Αυστραλιανού Κέντρου Αριστείας στην Επιστήμη της Ανταρκτικής, πρόσθεσε ότι μια πρόσφατη άσκηση μοντελοποίησης του κλίματος στην οποία συμμετείχε εκτιμά ότι σύμφωνα με ένα σενάριο υψηλών εκπομπών IPCC (Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή), η ροή του AABW θα επιβραδύνει περισσότερο από 40% έως το 2050.

«Αυτό θα παγίδευε θρεπτικά συστατικά στα βαθιά του ωκεανού, μειώνοντας τα θρεπτικά συστατικά που είναι διαθέσιμα για να υποστηρίξουν τη θαλάσσια ζωή κοντά στην επιφάνεια του ωκεανού», δήλωσε ο καθηγητής England.

Ενώ υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα για τους Νότιους ή Ανταρκτικούς Ωκεανούς σε σύγκριση με άλλες θάλασσες, μια νέα μέθοδος μέτρησης της βαθιάς κυκλοφορίας, που αναπτύχθηκε από την Κάθι και την ομάδα της, κατέστησε δυνατή αυτή τη νέα μελέτη στην περιοχή.

Στην πραγματικότητα, πέτυχε τις πρώτες εκτιμήσεις με βάση την παρατήρηση για το πώς έχει αλλάξει ο όγκος μεταφοράς του AABW.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στην Αυστραλιανή Ανταρκτική Λεκάνη, επειδή ιστορικά έχει μεγάλες αλλαγές στο AABW και είναι πολύ πιθανό να παρέχει ένα επείγον έγκαιρο προειδοποιητικό σημάδι.
«Είμαστε συνηθισμένοι στην ιδέα ότι το λιώσιμο του στρώματος πάγου της Ανταρκτικής προκαλεί άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Αλλά αυτή η εργασία μας δείχνει επίσης ότι οι επιπτώσεις της τήξης των παγετώνων στην Ανταρκτική επεκτείνονται μέχρι τα βαθιά νερά, επηρεάζοντας το κλίμα και τη χημεία των ωκεανών», σχολίασε ο Δρ. Steve Rintoul, συν-συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής ωκεανογραφίας στο CSIRO.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης