Montel: Η Γαλλία θα χάσει το στόχο 6,5GW υδρογόνου ως το 2030, λόγω... κλίμακας

Montel: Η Γαλλία θα χάσει το στόχο 6,5GW υδρογόνου ως το 2030, λόγω... κλίμακας
Η αβεβαιότητα σχετικά με το καθεστώς στήριξης θα μπορούσε να οδηγήσει τους παραγωγούς στη Γαλλία να μετεγκαταστήσουν έργα στο εξωτερικό, σύμφωνα με τον Pujau.

Η Γαλλία θα χάσει τον στόχο της να εγκαταστήσει έργα παραγωγής ηλεκτρόλυσης 6,5 GW έως το 2030 για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου στο πλαίσιο της εθνικής της στρατηγικής να κατευθύνει νέες επενδύσεις σε μεγάλες βιομηχανίες, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του λόμπι και υπεύθυνος δημοσίως σχέσεων της France Hydrogene Simon Pujau την Τετάρτη 31/5 στο Montel.

Η κίνηση κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει τη γαλλική βιομηχανία υδρογόνου, ανέφερε το λόμπι της France Hydrogene στο  σημείωμα που συνυπογράφηκε από 117 βιομηχανίες και ιδρύματα και ο εκπρόσωπος του λόμπι Simon Pujau, δήλωσε πως «είναι επικίνδυνο να εστιάσουμε μόνο σε τεράστια έργα ηλεκτρόλυσης για την απαλλαγή από τον άνθρακα των 50 βιομηχανικών χώρων με τις υψηλότερες εκπομπές».

Οι μεγαλύτερες βιομηχανίες που ευθύνονται για τις υψηλότερες εκπομπές της Γαλλίας επωφελούνται επί του παρόντος από 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του σχεδίου «Γαλλία 2030» για την εξάλειψη του άνθρακα της βιομηχανίας και θα μπορούσαν να λάβουν επιπλέον 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν εγκατεστημένες μόνο τρεις συσκευές ηλεκτρόλυσης μεγαλύτερες από 20 MW.
Θα ήταν τεράστιος τεχνολογικός κίνδυνος να πάμε απευθείας από μικρά έργα ηλεκτρολύτη σε έργα πολλών εκατοντάδων MW», είπε ο Pujau.

«Η υποστήριξη έργων ισχύος μεταξύ 20 και 100 MW είναι απαραίτητη για τους παραγωγούς πράσινου υδρογόνου για να επιτύχουν τεχνολογική ωριμότητα», πρόσθεσε.
Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ηλεκτρόλυσης στη Γαλλία ήταν μόνο 13 MW στα τέλη του 2022, με το 82% των 245 έργων ηλεκτρολύτη μικρότερα από 15 MW.

Επενδυτικές αποφάσεις

Η επιδότηση μεγάλων έργων θα μπορούσε επίσης να βλάψει τα γαλλικά σχέδια για την ανάπτυξη 10 αποκαλούμενων γιγα εργοστασίων για την κατασκευή ηλεκτρολύσεων διαφόρων μεγεθών και συστατικών υδρογόνου, είπε ο Pujau.

Επιπλέον, οι παραγωγοί πράσινου υδρογόνου περίμεναν την έναρξη πρόσκλησης για έργα 1 GW.
«Οι τελικές επενδυτικές αποφάσεις δεν λαμβάνονται καθώς οι παραγωγοί περιμένουν το πλαίσιο», είπε.

Η αβεβαιότητα σχετικά με το καθεστώς στήριξης θα μπορούσε να οδηγήσει τους παραγωγούς στη Γαλλία να μετεγκαταστήσουν έργα στο εξωτερικό, σύμφωνα με τον Pujau.
Νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης, η γαλλική ενεργειακή εταιρεία TotalEnergies ανακοίνωσε σχέδια για την ανάπτυξη ενός ηλεκτρολύτη 1 GW για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου στις ΗΠΑ.

«Οι ΗΠΑ έχουν πολλά πλεονεκτήματα […], συμπεριλαμβανομένης της καλά ανεπτυγμένης υποδομής φυσικού αερίου, της αυξανόμενης δυναμικότητας παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και σημαντικές δημόσιες επιδοτήσεις», δήλωσε ο Stephane Michel, επικεφαλής του φυσικού αερίου, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενέργειας της εταιρείας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης