Ενέργεια

Reuters: H γερμανική ρυθμιστική αρχή ανεβάζει 2% τις αποδόσεις των διαχειριστών δικτύου

Reuters: H γερμανική ρυθμιστική αρχή ανεβάζει 2% τις αποδόσεις των διαχειριστών δικτύου
Για επενδύσεις σε νεόδμητες εγκαταστάσεις, η Bundesnetzagentur, σχεδιάζει απόδοση ιδίων κεφαλαίων περίπου 7,09%, αντί του 5,03%, ενώ για επενδύσεις σε υπάρχουσες, το επιτόκιο θα παραμείνει στο 5,07%, μεταφέρει το Reuters

Η ρυθμιστική αρχή δικτύου της Γερμανίας (Bundesnetzagentur) θέλει να παρέχει στους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου υψηλότερες αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων για τις δαπάνες τους, δήλωσε ο πρόεδρός της την Τετάρτη 7/6, ως απάντηση στον υψηλότερο πληθωρισμό που οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας λένε ότι απειλεί τις επενδύσεις σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, Reuters.

Για επενδύσεις σε νεόδμητες εγκαταστάσεις, η Bundesnetzagentur, σχεδιάζει απόδοση ιδίων κεφαλαίων περίπου 7,09%, αντί του 5,03%, ενώ για επενδύσεις σε υπάρχουσες, το επιτόκιο θα παραμείνει στο 5,07%.

"Λαμβάνουμε υπόψη την τρέχουσα εξέλιξη του περιβάλλοντος των επιτοκίων", δήλωσε ο Klaus Mueller, πρόεδρος της Bundesnetzagentur.
«Γι’ αυτό θέλουμε να δούμε καλύτερο ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις και έτσι θα δημιουργήσουμε αξιοσημείωτα κίνητρα για τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων να ξοδεύουν χρήματα».

Αναγκαίος συμβιβασμός 

Η ρυθμιστική αρχή πρέπει να συμβιβάσει τις ανάγκες τόνωσης των δαπανών από φορείς εκμετάλλευσης και θεσμικούς επενδυτές -καθορίζοντας το επιτρεπόμενο σταθμισμένο μέσο κόστος κεφαλαίου- χωρίς να επιβαρύνει υπερβολικά τους καταναλωτές.

Τα επιτόκια θα ισχύουν για πέντε χρόνια από το 2024 για την ηλεκτρική ενέργεια και από το 2023 για το φυσικό αέριο, με βάση τις ετήσιες προσαρμοσμένες προβλέψεις επιτοκίων και την προσαύξηση κινδύνου, ώστε να καταστεί δυνατή η πιο άμεση αναχρηματοδότηση.

Οι μετοχές της E.ON, του μεγαλύτερου φορέα εκμετάλλευσης ενεργειακών δικτύων στην Ευρώπη, και της μικρότερης ομοτίμου EnBW αυξήθηκαν και οι δύο κατά 2% με την E.ON να δηλώνει πως θεωρεί την κίνηση ως μια ενδιάμεση λύση, δεδομένων των απαιτήσεων για μεγάλες επενδύσεις για εκατομμύρια αποκεντρωμένες μονάδες αιολικής και ηλιακής παραγωγής και νέα σημεία κατανάλωσης, όπως σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και αντλίες θερμότητας.

Απαίτηση εντός κανονιστικού πλαισίου

«Αυτή (η απαίτηση) πρέπει να αντικατοπτρίζεται στο συνολικό κανονιστικό πλαίσιο», ανέφερε.
Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν πει ότι χρειάζονται περισσότερα χρήματα για να παραμείνουν ανταγωνιστικές, ανταποκρινόμενες στους φορείς εκμετάλλευσης δικτύου που έχουν δημοσιεύσει φιλόδοξα σχέδια επέκτασης.

Τα νοικοκυριά και η βιομηχανία βοηθούν στη χρηματοδότηση των επενδύσεων των φορέων εκμετάλλευσης μέσω τελών δικτύου, τα οποία αποτελούν σημαντικά μέρη των τελικών λογαριασμών ενέργειας τους.
Μια απόφαση πιθανότατα θα ληφθεί μέχρι το τέλος του 2023, είπε η ρυθμιστική αρχή.

Η αρχή θα αντλήσει περισσότερη αυτονομία που θα αποκτήσει από την εφαρμογή απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2021 που της απονέμει περισσότερες εξουσίες, ανέφερε η δήλωση.
Το κυβερνητικό υπουργικό συμβούλιο του Βερολίνου ενέκρινε βήματα για εφαρμογή τον περασμένο μήνα.
Ένα σύστημα αποζημίωσης για επενδύσεις υπεράκτιων δικτύων θα υπολογιστεί χωριστά έως τα μέσα Οκτωβρίου και στη συνέχεια θα προσαρμοστεί με ακρίβεια με τη ρυθμιστική αρχή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης