Ενέργεια

Μέσα στους στόχους αποθήκευσης η Ευρώπη για το φυσικό αέριο - Γρηγορότερα φέτος η απόσυρση

Μέσα στους στόχους αποθήκευσης η Ευρώπη για το φυσικό αέριο - Γρηγορότερα φέτος η απόσυρση

Τα συνολικά αποθέματα αυξήθηκαν κατά +165 TWh το 2023, η μικρότερη εποχική προσθήκη από το 2021

 

Η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη ξαναγεμίζει πολύ πιο αργά από ό,τι συνήθως, καθώς η πτώση των τιμών ενθαρρύνει περισσότερη κατανάλωση από βιομηχανικούς χρήστες και παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ εκτρέπει φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς την Ασία σύμφωνα με το Reuters.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν +261 τεραβατώρες (TWh) πάνω από τον εποχιακό μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας στις 6 Ιουνίου, πλεόνασμα +48% ή 1,88 τυπικές αποκλίσεις.

Το πλεόνασμα μειώθηκε από +282 TWh (+80% ή +2,41 τυπικές αποκλίσεις) στο τέλος της παραδοσιακής χειμερινής περιόδου απόσυρσης στις 31 Μαρτίου.
Οι χώροι αποθήκευσης έφτασαν τα δύο τρίτα στις 24 Μαΐου, δηλαδή 57 ημέρες νωρίτερα από τον μέσο όρο από το 2011, αλλά αυτό αντανακλά τον όγκο ρεκόρ φυσικού αερίου που ήταν ήδη αποθηκευμένος στο τέλος του χειμώνα.

Από την έναρξη της περιόδου αναπλήρωσης την 1η Απριλίου, τα αποθέματα έχουν συσσωρευτεί πολύ πιο αργά από το κανονικό για την εποχή του χρόνου, σε αντίθεση με την ταχύτητα ρεκόρ της αναπλήρωσης.

Τα συνολικά αποθέματα αυξήθηκαν κατά +165 TWh το 2023, η μικρότερη εποχική προσθήκη από το 2021 και πριν από αυτό το 2015, σε σύγκριση με μια προηγούμενη 10ετή μέση αύξηση +186 TWh.


Οι αναλυτικοί ρυθμοί αποθήκευσης

Κατά τη διάρκεια των επτά ημερών που έληξαν στις 6 Ιουνίου, τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά μέσο όρο μόλις 2,60 TWh την ημέρα, η πιο αργή συσσώρευση για τουλάχιστον 11 χρόνια.

Τα αποθέματα εξακολουθούν να είναι σε τροχιά για να φτάσουν τις 1.225 TWh μέχρι το τέλος της σεζόν αναπλήρωσης, με πιθανό εύρος από 1.044 TWh έως 1.323 TWh.

Οι περισσότερες από αυτές τις τροχιές αποθήκευσης είναι φυσικά αδύνατες αφού η μέγιστη χωρητικότητα αποθήκευσης εκτιμάται σε μόλις 1.138 TWh.
Στην πραγματικότητα, η αποθήκευση θα γεμίσει πολύ νωρίτερα από το κανονικό και η χειμερινή απόσυρση θα πρέπει να ξεκινήσει νωρίτερα από το συνηθισμένο.

Ωστόσο, η προβλεπόμενη αποθήκευση στο τέλος του καλοκαιριού έχει ήδη μειωθεί από 1.246 TWh (με εύρος από 1.102 σε 1.413 TWh) την 1η Απριλίου.

Τιμές και αποθέματα

Τα αποθέματα έχουν ανταποκριθεί σε χαμηλότερες τιμές, με τις τιμές προθεσμιακών μελλοντικών προθεσμιακών μηνών να έχουν μειωθεί περισσότερο από 90% από την κορύφωσή τους τον Αύγουστο του 2022.

Μετά την προσαρμογή για τον πληθωρισμό, οι τιμές του πρώτου μήνα βρίσκονται στο 52ο εκατοστημόριο για όλους τους μήνες από το 2010, σχεδόν ακριβώς σύμφωνα με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

Οι φθηνότερες τιμές ενθαρρύνουν περισσότερη παραγωγή φυσικού αερίου και ορισμένοι βιομηχανικοί χρήστες επανεκκινούν εργοστάσια που βρίσκονταν σε αδράνεια κατά τη διάρκεια της κρίσης τιμών το 2022.
Οι χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη εκτρέπουν επίσης περισσότερα φορτία LNG σε πελάτες ευαίσθητους στις τιμές στη Νότια και Ανατολική Ασία για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Με τα αποθέματα να συσσωρεύονται πολύ πιο αργά, η προσαρμογή της αγοράς φαίνεται να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Οι τιμές πρώτου μήνα φαίνεται να έχουν σταθεροποιηθεί περίπου στα 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα προς το παρόν, και η διαφορά ημερολογίου καλοκαιριού-χειμώνα μεταξύ Ιουλίου 2023 και Ιανουαρίου 2024 έχει επίσης ανακάμψει ελαφρώς σε ένα contango περίπου 17 ευρώ από πρόσφατη χαμηλό των 24 ευρώ στα τέλη Μαΐου.

Η σταθεροποίηση των τιμών του πρώτου μήνα και το ελαφρώς λιγότερο αδύναμο spread υποδηλώνουν ότι οι traders αναμένουν ότι η πτώση των τιμών ήταν αρκετή για να αποτρέψει την εξάντληση του αποθηκευτικού χώρου πριν από τα μέσα Οκτωβρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης