Ενέργεια

Montel: Οι αρνητικές τιμές ενέργειας ήλθαν για να μείνουν - Στρεβλός ο σημερινός σχεδιασμός

Montel: Οι αρνητικές τιμές ενέργειας ήλθαν για να μείνουν - Στρεβλός ο σημερινός σχεδιασμός
Ο σχεδιασμός της αγοράς είναι ελαττωματικός αυτή τη στιγμή και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ενεργειακής μετάβασης

Οι αρνητικές τιμές ενέργειας θα είναι το βασικό χαρακτηριστικό της στρεβλής γερμανικής αγοράς τουλάχιστον μέχρι το 2030, αν και το πρόβλημα είναι πιο περίπλοκο από την απλή αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που συνδέεται με τη μείωση της ζήτησης, είπαν ειδικοί αναλυτές στο Montel.

Μάλιστα, τόνισαν ότι ένα βασικό πρόβλημα ήταν η έλλειψη σήματος που θα ωθούσε τους καταναλωτές να αλλάξουν συμπεριφορά και να κάνουν μεγαλύτερη χρήση, όταν η πράσινη παραγωγή ήταν άφθονη. Η ευρεία εγκατάσταση μπαταριών, στόχος που παρέμενει μακρινός, οδηγεί επίσης σε πλεονάσματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αρνητικές τιμές.

«Δεν είναι ένα επιθυμητό αποτέλεσμα. Συμβαίνει μόνο λόγω των απαρχαιωμένων σχεδίων. Όσο περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουμε, τόσο πιο ευάλωτοι είμαστε», δήλωσε ο Oleksandr Prokhorov, οικονομικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Βεστφαλίας, προσθέτοντας ότι η αγορά πρέπει να επανασχεδιαστεί για να επιτρέψει μια βιώσιμη και αυτορυθμιζόμενη, πιο ευέλικτη λειτουργία. Ο σχεδιασμός της αγοράς είναι ελαττωματικός αυτή τη στιγμή και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ενεργειακής μετάβασης.

Παράπλευρα προβλήματα

Ο Lion Hirth, επίκουρος καθηγητής οικονομικών στο Hertie School του Βερολίνου είπε ότι η τρέχουσα κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει ορισμένους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να παρακάμψουν το πρόβλημα απλά κλείνοντας την παραγωγή τους λόγω των αρνητικών τιμών που απειλούν τα κέρδη τους. Ωστόσο, κάτι τέτοιο συνεπάγεται και την παύση των επιδοτήσεων στα εκάστοτε projects για εβδομάδες.

Υπήρξε ένα κύμα αρνητικών τιμών ενέργειας spot αυτή την άνοιξη στην Ευρώπη εν μέσω της αύξησης της δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που συνδέεται με την εμφάνιση ασθενούς ζήτησης.Η καιρική κατάσταση πιθανότατα θα επηρεάσει επίσης την επικράτηση αρνητικών τιμών για το υπόλοιπο του 2023, είπαν οι ειδικοί.


Περισσότερες αρνητικές τιμές;

Σύμφωνα με τις μετερεωλογικές προβλέψεις του William Henneberg, οι αρνητικές τιμές είναι πιθανές στην αρχή του φθινοπώρου συνοδευόμενες από υψηλότερες θερμοκρασίες – χαμηλή ζήτηση – και υψηλή παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ωστόσο, ο ίδιος αναγνώρισε τη δυσκολία των εποχιακών προβλέψεων.

Οι κλιματικές συνθήκες έπαιζαν διαρκώς αυξανόμενο ρόλο, με τα στατιστικά στοιχεία να υποδεικνύουν αυξημένες ώρες ηλιοφάνειας μακροπρόθεσμα και ο Frank Kaspar του προγνωστικού DWD αναγνώρισε μια «ανοδική τάση».

Τα δεδομένα DWD, για παράδειγμα, έδειξαν 2.024 ηλιόλουστες ώρες το 2022, ρεκόρ που ξεπερνά τις 2.015 ώρες που καταγράφηκαν το 2018. Τα δεδομένα χρονολογούνται από το 1991 και μόνο επτά χρονιές έχουν δει περισσότερες από 1.800 ώρες, έξι από αυτές μετά το 2000.

Για να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους, η Γερμανία στοχεύει επίσης να διπλασιάσει την υπάρχουσα χερσαία αιολική δυναμικότητα από τα σημερινά επίπεδα σε 115 GW ως το 2030. Ταυτόχρονα, το Βερολίνο επιδιώκει να κατασκευάσει 25 GW νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με αέριο για να εξισορροπήσει τον αντίκτυπο της αυξανόμενης ικανότητας διακοπτόμενης παραγωγής. Μέχρι στιγμής φέτος, η Γερμανία είχε δει 75 αρνητικές ώρες, σε σύγκριση με μόλις 12 ώρες την ίδια περίοδο του 2022.


Ανοδική η τάση

Τα ιστορικά στοιχεία υποδεικνύουν επίσης ότι η τάση είναι ανοδική, με 126 περιστατικά να καταμετρώνται το 2015 και 298 το 2020, όταν η ζήτηση μειώθηκε λόγω της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή δικτύου BNA της χώρας.Εν τω μεταξύ, η μέση αρνητική τιμή στη Γερμανία έφτασε τα -2,08 ευρώ/MWh το 2022. Μέχρι στιγμής, οι 75 ώρες που παρατηρήθηκαν το 2023 ήταν κατά μέσο όρο -14,82 ευρώ/MWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης