Ενέργεια

Αurora: Οι αρνητικές τιμές ενέργειας θα διπλασιαστούν στη Γαλλία έως το 2030

Αurora: Οι αρνητικές τιμές ενέργειας θα διπλασιαστούν στη Γαλλία έως το 2030
Η γαλλική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ήταν επί του παρόντος 9,6% χαμηλότερη από τον μέσο όρο του 2014-19, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του TSO

Στη Γαλλία θα μπορούσε να σημειωθεί υπερδιπλασιασμός των ωρών αρνητικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030, λόγω της αναμενόμενης αύξησης της πράσινης προσφοράς, είπε μια εταιρεία συμβούλων στο Montel.

Συγκεκριμένα, η χώρα έχει καταγράψει 47 αρνητικές ώρες από την αρχή του έτους, σε σύγκριση με 63 στο Βέλγιο, 75 στη Γερμανία και 113 στην Ολλανδία, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς (ENTSO-E).

Ο επικεφαλής του Aurora Energy Research της Γαλλίας, Alexandre Danthine υπογράμμισε ότι από το 2030, όταν ο πυρηνικός στόλος δεν θα έχει παροπλιστεί και οι ΑΠΕ θα αυξηθούν, είναι πιθανό η Γαλλία να καταγράψει πάνω 100 ώρες αρνητικής ενέργειας κάθε χρόνο.

Πριν από τότε, η εταιρεία είδε μόνο μια «οριακή» αύξηση στις τιμές αρνητικής ενέργειας με την πυρηνική παραγωγή να παραμένει κάτω από τα ιστορικά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το 2025 και η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να παραμένει υποτονική, εν μέσω χαμηλής ζήτησης ενέργειας.

Χαμηλή ζήτηση

«Είμαστε σίγουροι ότι η ζήτηση ενέργειας δεν θα επιστρέψει στα προπολεμικά επίπεδα το επόμενο έτος. Ακόμη περιμένουμε να δούμε τη βιομηχανική ζήτηση να αυξάνεται ξανά στη Γαλλία», δήλωσε ο Danthine.

Η γαλλική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ήταν επί του παρόντος 9,6% χαμηλότερη από τον μέσο όρο του 2014-19, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του TSO. Εν τω μεταξύ, παρά τις κινήσεις της Γαλλίας να επιταχύνει την εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο Danthine προέβλεψε μόλις 2-3 GW αύξηση της ετήσιας ισχύος βραχυπρόθεσμα.

Οι γαλλικές τιμές μπορεί να πέσουν κάτω από το μηδέν σε περιόδους υψηλής παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και χαμηλής ζήτησης, όταν σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα και σε μικρότερο βαθμό πυρηνικά εργοστάσια υποβάλλουν αρνητικές προσφορές για να αποφύγουν το κόστος επανεκκίνησης. Πράγματι, «μπορούμε να περιμένουμε σημαντικό αριθμό αρνητικών τιμών αυτό το καλοκαίρι. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο μέγιστο της παραγωγής ηλιακής ενέργειας», δήλωσε ο Alexis Gleron, διευθυντής στην Augmented Energy, εταιρεία ενεργειακών υπηρεσιών.

Όρια

Ωστόσο, υπήρχαν χαρακτηριστικά του γαλλικού συστήματος που περιόρισαν τον αριθμό των αρνητικών ωρών, δήλωσε ο Philippe Vassilopoulos, διευθυντής ανάπτυξης προϊόντων στην Epex Spot.

Σύμφωνα με τα γαλλικά συμβόλαια, οι παραγωγοί δεν πληρώνονται όταν οι τιμές γίνονται αρνητικές και έτσι έχουν κίνητρο να σταματήσουν» συμπλήρωσε. Επίσης, «οι γαλλικοί πυρηνικοί σταθμοί μπορούν να μειώσουν την παραγωγή τους, οπότε αν μειωθούν οι τιμές, η πυρηνική ενέργεια θα προσαρμοστεί και θα παράγει ελαφρώς λιγότερο για να αποφευχθεί η υπερπαραγωγή».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης