Ενέργεια

Montel: Σε χαμηλό πενταετίας η ζήτηση αερίου στην ΕΕ στο α΄ 5μηνο - Ρημπάουντ με υψηλό 32,50 e/ΜWh σήμερα 12/6

Montel: Σε χαμηλό πενταετίας η ζήτηση αερίου στην ΕΕ στο α΄ 5μηνο - Ρημπάουντ με υψηλό 32,50 e/ΜWh σήμερα 12/6
Η ζήτηση φυσικού αερίου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2023 ήταν περίπου 20% κάτω από τον μέσο όρο της τα τελευταία πέντε χρόνια,
Η ασθενέστερη από το αναμενόμενο ευρωπαϊκή βιομηχανική δραστηριότητα συμβάλλει στη διατήρηση των τιμών του φυσικού αερίου της ηπείρου παρά τον αυξανόμενο ανταγωνισμό για το καύσιμο με την Ασία, είπαν παρατηρητές στη Montel.

Η ζήτηση φυσικού αερίου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2023 ήταν περίπου 20% κάτω από τον μέσο όρο της τα τελευταία πέντε χρόνια, δήλωσε ο Joachim Endress της Ganexo.
Αυτό έχει εξοικονομήσει στους Ευρωπαίους περίπου 41 bcm φυσικού αερίου, που ισοδυναμεί με περίπου το 40% της ευρωπαϊκής χωρητικότητας αποθήκευσης.

«Είχαμε πολύ μικρή ανάκαμψη της ζήτησης, ιδιαίτερα στον βιομηχανικό τομέα, τον οποίο οι άνθρωποι περίμεναν να επανέλθει λίγο πιο δυνατός», δήλωσε ο James Waddell, επικεφαλής ευρωπαϊκού φυσικού αερίου και LNG στην Energy Aspects.

Το βασικό συμβόλαιο αναφοράς TTF έχει υποχωρήσει περισσότερο από 90% σε σχέση με τα περσινά ρεκόρ για να επιστρέψει σε πιο φυσιολογικά επίπεδα, σημειώνοντας πρόσφατα χαμηλότερα από 23 ευρώ/MWh.

Αυτό οδήγησε στην απομάκρυνση από τον άνθρακα και ακόμη και τον λιγνίτη υπέρ του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ωστόσο, η συνολική ζήτηση ενέργειας παραμένει ασθενής και η χρήση βιομηχανικού αερίου ήταν ιδιαίτερα χαμηλή.

Παρά ταύτα η τιμή του συμβολαίου Ιουλίου 2023 έχει πργαματοποιήσει ανάκαμψη από τα χαμηλά, που σήμερα 12/6 εδραιώνεται με υψηλό 32,50 ευρώ/MWh και ισορροπία στα 30,87 ευρώ στις 16.00.
Αντίστοιχα τα συμβόλαια Νοεμβρίου βρίσκονται στα 49,73 ευρώ/ΜWh και του Δεκεμβρίου στα 47,65 ευρώ/MWh.


Η βιομηχανική ζήτηση εξακολουθεί να πέφτει

Η γερμανική κατανάλωση βιομηχανικού φυσικού αερίου κατέγραψε μια τάση σταθερής βελτίωσης της κατανάλωσης τον περασμένο μήνα σε μέσο όρο 110 εκατομμυρίων cm/ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ρυθμιστών δικτύου.

Αυτό ήταν 21% χαμηλότερο από την τάση των τελευταίων ετών.
Η συνολική ζήτηση φυσικού αερίου στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μειώθηκε κατά 24% τον Μάιο – η μεγαλύτερη πτώση φέτος μέχρι σήμερα.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο διαρκεί η καταστροφή της ζήτησης που έχουμε αυτή τη στιγμή και πόση είναι προσωρινή», δήλωσε ο Andy Sommer, επικεφαλής της βασικής ανάλυσης για την ελβετική εταιρεία κοινής ωφέλειας Axpo.

Μια σειρά από κακά οικονομικά στοιχεία υπογράμμισαν το σημείο αυτή την εβδομάδα.
Τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ έδειξαν ότι η ευρωζώνη εισήλθε σε ύφεση με δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης, σύμφωνα με τη Eurostat.

Η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Απρίλιο, σημείωσε αύξηση 0,3% έναντι προσδοκιών 0,7%, ενώ η παραγωγή στο δεύτερο μεγαλύτερο βιομηχανικό κόμβο του μπλοκ, την Ιταλία, πήγε ακόμη χειρότερα, υποχωρώντας 1,9% σε συρρίκνωση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Istat.

Προσαρμοσμένο για εργάσιμες ημέρες, αυτό σηματοδότησε «τη χειρότερη συρρίκνωση από την πανδημία του Covid το 2020», είπαν οι αναλυτές της ING.
Μέρος της ζήτησης φυσικού αερίου της Ευρώπης «χάθηκε οριστικά», είπε ο Sommer.

Αλλά ένα άλλο μέρος θα ανακάμψει λόγω ενός συνδυασμού πιέσεων αντιστάθμισης κινδύνου, επιδράσεων συμπεριφοράς και της λήξης των επί του παρόντος υψηλών ποσοστών παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Κίνδυνος για τις τιμές ο χειμώνας

Η ομάδα του Waddell εκτιμά ότι η ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι θα οδηγήσει τελικά σε μόνιμη απώλεια 8% της κατανάλωσης βιομηχανικού αερίου μέχρι τις αρχές του 2024.

Η EA προβλέπει ότι η ζήτηση φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη θα είναι κατά μέσο όρο 258 mcm/ημέρα κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με 251 mcm/ημέρα κατά το πρώτο εξάμηνο και συνολικά, φέτος είναι πιθανό να έχουμε 13 εκατ. cm/ημέρα λιγότερη ζήτηση από πέρυσι – παρά τις φθηνότερες τιμές.

Αυτά δίνουν μια μικτή εικόνα. Μια άνοδος αυτή την εβδομάδα επέστρεψε τον πρώτο μήνα σε σχεδόν 30 ευρώ/MWh εν μέσω αυστηρότερης τιμολόγησης για το LNG στην Ασία που απειλεί να διαταράξει τη ροή ρεκόρ φορτίων από την οποία εξαρτάται πλέον η Ευρώπη.

Περαιτέρω, ωστόσο, το χειμερινό συμβόλαιο πιάνει σχεδόν 44 ευρώ/MWh εν μέσω μιας διαφοράς σε βραχυπρόθεσμα συμβόλαια που είναι υπερτριπλάσια του ιστορικού του μέσου όρου.
«Σίγουρα είναι λογικό ότι τα χειμερινά συμβόλαια κοστίζουν αρκετά υψηλότερα από ό,τι το σποτ, απλώς και μόνο λόγω του ασφάλιστρου κινδύνου που είναι ακόμα απαραίτητο», είπε ο Sommer.

Το ασφάλιστρο αντικατοπτρίζει τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για τον ερχόμενο χειμώνα – κυρίως την πιθανότητα ελλείψεων, ακόμη και αν τα αποθέματα – επί του παρόντος που είναι κατά 71% γεμάτα – ανανεωθούν πλήρως.

«Ένα εργοστάσιο δεν πρόκειται να επανεκκινήσει και να λειτουργήσει για μερικούς μήνες μόνο για να εξαντληθεί στη συνέχεια μέχρι να φτάσει ο χειμώνας», είπε ο Waddell.
«Οι άνθρωποι απλώς θα περιμένουν και θα δουν έως ότου οι τιμές είναι πραγματικά χαμηλότερες σε πιο διαρθρωτική βάση».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης