Ενέργεια

Η Elica ετοιμάζει την επανακατάθεση για την ένταξη στα PCI του GRECY μετά την οριακή απώλεια της αποδοχής

Η Elica ετοιμάζει την επανακατάθεση για την ένταξη στα PCI του GRECY μετά την οριακή απώλεια της αποδοχής
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ενημερώσει με επιστολή της την Επιτροπή ενώ παράλληλα κλιμάκιο της εταιρίας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για άμεσες επαφές

Eκτός λίστας των Εργων Κοινού Ενδιαφέροντος PCI/PMI μένει το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Αιγύπτου, GREGY που αναπτύσσει η ELICA (Ομιλος Κοπελούζου) βάσει της αρχικής αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το έργο έμεινε εκτός για μόλις 0,7 μονάδες απόκλισης από την προβλεπόμενη ελάχιστη βάση του 10, συγκεντρώνοντας συνολική βαθμολογία βάσει των κριτηρίων αξιολόγησης 9,3 μονάδες. Η εταιρία ELICA που ενημερώθηκε από την ΕΕ για τα αποτελέσματα την περασμένη Παρασκευή προετοιμάζεται να δώσει μάχη για την βελτίωσή της, ώστε να διασφαλίσει την πολύτιμη για την χρηματοδότηση και αδειοδότησή του, ένταξη στη λίστα των PCI/PMI.

Η εταιρία έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει στην Επιτροπή τα σχόλιά της σε σχέση με τα κριτήρια βαθμολόγησης και τις παραδοχές αξιολόγησης του έργου. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ενημερώσει με επιστολή της την Επιτροπή ενώ παράλληλα κλιμάκιο της εταιρίας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για άμεσες επαφές. Η πλευρά της εταιρίας θα σταθεί σε κάποια σημεία ασάφειας των κριτηρίων αξιολόγησης αλλά και σε σημεία που προβληματίζουν όπως για παράδειγμα ότι το όφελος του έργου αξιολογήθηκε έως το 2030, δηλαδή μόλις για δύο χρόνια από την ολοκλήρωσή του. Η εταιρία θα επιδιώξει την επαναξιολόγησή του ως προς το όφελος τουλάχιστον με ορίζοντα το 2040.


Και πολιτική παρέμβαση από τη νέα κυβέρνηση

Στα δυνατά "χαρτιά" της εταιρίας είναι η στήριξη του έργου από τις κυβερνήσεις της Αιγύπτου , της Ελλάδας αλλά και της Βουλγαρίας που προσβλέπει μέσω αυτού σε εισαγωγές "πράσινης” ενέργειας από την Αίγυπτο. Παρέμβαση στην Επιτροπή προετοιμάζεται σύμφωνα με πληροφορίες και σε πολιτικό επίπεδο και θα είναι ένα από τα θέματα που θα χειριστεί η νέα κυβέρνηση αξιοποιώντας το διάστημα μέχρι και τον Οκτώβριο που θα οριστικοποιηθεί η λίστα.

Το έργο GREGY αφορά τη σύνδεση της Αιγύπτου με υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 954 χλμ. απευθείας με την Αττική. Η ισχύς του καλωδίου ανέρχεται σε 3.000 μεγαβάτ με αμφίδρομη ικανότητα και το κόστος της επένδυσης σε 3,5 δισ. ευρώ. Το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται, θα καταναλώνεται από βιομηχανίες στην εσωτερική αγορά, 1 GW θα κατευθύνεται στην Ιταλία και στη Βουλγαρία και το υπόλοιπο θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή υδρογόνου. Σύμφωνα με μελέτη, η ηλεκτρική διασύνδεση θα απελευθερώσει χωρητικότητα 700 μεγαβάτ στα υπάρχοντα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας – Ιταλίας και Ελλάδας – Βουλγαρίας.

Διαβατήριο για τη λίστα των PCI/PMI διασφάλισε από την Επιτροπή η ηλεκτρική διασύνδεση Εuroasia (Iσραήλ- Κύπρος- Ελλαδα) η οποία πέτυχε βαθμολόγηση 19. Στη λίστα παραμένει το έργο αντλισιοταμίευσης της Τέρνα στην Αμφιλοχία ενώ εισιτήριο πήρε και το έργο αποθήκευσης της Εunice στη Δυτική Μακεδονία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης