Ενέργεια

Montel: Ο θερμότερος Ιούνιος της 40ετίας φέρνει ενεργειακό «πυρετό» στην Ευρώπη

Montel: Ο θερμότερος Ιούνιος της 40ετίας φέρνει ενεργειακό «πυρετό» στην Ευρώπη
Το «ζεστό μοτίβο» αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του μήνα και ο Ιούλιος είναι κοντά σε νέα ρεκόρ δήλωσε μετεωρολόγος στην Montel
Η Ευρώπη φαίνεται έτοιμη για τον θερμότερο Ιούνιο της εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια και θα παραμείνει ζεστή και ξηρή όλο το καλοκαίρι, είπαν οι μετεωρολόγοι στη Montel, κάτι που θα μπορούσε να τονώσει τη ζήτηση ενέργειας για ψύξη και να επηρεάσει τη μεταφορά άνθρακα και την πυρηνική ικανότητα.

Η τρέχουσα εκτίμηση της εταιρείας για βαθμοημέρες ψύξης (CDD) σε όλη την Ευρώπη - ένα βασικό όργανο για τη μέτρηση της ανάγκης για ψύξη - ήταν η πιο υψηλή για Ιούνιο από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, δήλωσε ο William Henneberg, μετεωρολόγος στο Commodity Weather Group.

Το «ζεστό μοτίβο» αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του μήνα, είπε, προσθέτοντας ότι ο Ιούλιος βρίσκεται κοντά στο να πλησιάσει τα υψηλά ρεκόρ του περασμένου έτους που προκάλεσαν ξηρασία και εκτόξευσαν τις τιμές της ενέργειας στα ύψη εν μέσω της κρίσης εφοδιασμού φυσικού αερίου.

Το πιο θερμό καλοκαίρι και οι επιπτώσεις

Η Ευρώπη είχε το πιο ζεστό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί τo 2022 και η ξηρασία οδήγησε σε χαμηλά επίπεδα ποταμών, εμποδίζοντας τη μεταφορά λιθάνθρακα στα ποτάμια και μειώνοντας τη διαθεσιμότητα νερού ψύξης για πυρηνικούς σταθμούς – οδηγώντας τις γερμανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε νέα υψηλά λίγο κάτω από 700 ευρώ/MWh.

Η ζήτηση για ψύξη αύξησε επίσης την κατανάλωση και ελλείψει ανέμου, το γερμανικό υπολειμματικό φορτίο -η ποσότητα ζήτησης που δεν καλύπτεται από διακεκομμένες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας- ήταν περίπου 9 GW πάνω από το κανονικό, σύμφωνα με στοιχεία από το Energy Quantified (EQ) της Montel.

Ο Stephen Silver, επικεφαλής μετεωρολόγος στο WeatherDesk, προέβλεψε «ασυνήθιστα ζεστές» συνθήκες σε όλη την Ευρώπη για το επόμενο δεκαπενθήμερο, ενώ η SMHI προέβλεψε θερμοκρασίες 2-3 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από ό,τι συνήθως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, με κίνδυνο ενός ή δύο καύσωνα τον επόμενο μήνα.

Απειλή ξηρασίας

Η DWD αναμένει στη Γερμανία θερμοκρασίες έως και 1C πάνω από το κανονικό μέχρι το τέλος Αυγούστου, με βροχοπτώσεις κάτω από τις κανονικές.
Η ισχύς για παράδοση στη Γερμανία τον επόμενο μήνα διαπραγματεύτηκε στα 96,85 ευρώ/MWh, αυξημένη κατά 20 ευρώ περισσότερο από την αρχή του μήνα, ενώ η ισχύς του Αυγούστου διαπραγματεύτηκε τελευταία στα 100 ευρώ/MWh στο EEX.

Στη Γαλλία, τα συμβόλαια διαπραγματεύονταν σε 97,75 ευρώ/MWh και 95 ευρώ/MWh αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΧ.
Το περασμένο καλοκαίρι, οι τιμές της άμεσης ενέργειας ήταν κατά μέσο όρο 334 ευρώ/MWh στη Γερμανία και 382 ευρώ/MWh στη Γαλλία λόγω των φόβων για ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας και έλλειψης χειμερινής παροχής φυσικού αερίου εν μέσω των επιπτώσεων από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια του καύσωνα τον Αύγουστο 2022, η γαλλική πυρηνική ενέργεια παρήγαγε μόλις το 44% της συνολικής δυναμικότητας, ή 26,7 GW, έδειξαν τα στοιχεία της EDF και θα μπορούσε να επηρεαστεί ξανά αυτό το καλοκαίρι, εάν οι θερμοκρασίες συνεχίσουν να ανεβαίνουν στα ύψη.
«Εάν οι προβλέψεις επιμείνουν πιο κοντά εκείνη τη στιγμή, τότε αυτό θα πρέπει να στηρίξει τις τιμές», είπε ένας έμπορος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης