Ενέργεια

Πάροχοι: Ανεφάρμοστα τα τιμολόγια με ανακοίνωση τιμής την 1η κάθε μήνα

Πάροχοι: Ανεφάρμοστα τα τιμολόγια με ανακοίνωση τιμής την 1η κάθε μήνα

Τι λένε για τις προτάσεις της ΡΑAΕY

Ασάφειες αλλά και διάθεση υπερ- ρύθμισης της αγοράς είναι οι πρώτες παρατηρήσεις που διατυπώνονται από πλευράς των παρόχων σε σχέση με τις προτάσεις της ΡΑΕ για την επαναφορά της αγοράς προμήθειας στην πρότερη κατάστασή της από τον Οκτώβριο που τέθηκαν από την Αρχή, σε δημόσια διαβούλευση.


Σε μια πρώτη μελέτη των προτάσεων τα επιτελεία των προμηθευτών διαπιστώνουν ότι είναι ασαφές έως και ανεφάρμοστος ο τύπος των τιμολογίων με ανακοίνωση τιμής την 1η κάθε μήνα. «Η κάτι δεν περιγράφουν σωστά ή κάτι δεν έχουν αντιληφθεί» σχολιάζουν χαρακτηριστικά εκπρόσωποι των προμηθευτών για το συγκεκριμένο τύπο τιμολογίων, παρατηρώντας ότι είναι ασαφές το πως μπορεί να προσδιοριστεί το περιθώριο κέρδους για τον επόμενο μήνα.

Πρόκειται για τον ένα εκ των τεσσάρων συνολικά τύπων τιμολογίων που προτείνει η ΡΑΕ στην εισήγησή της. Συγκεκριμένα, αφορά σε προϊόντα κυμαινόμενης τιμολόγησης με ανακοίνωση τιμής την 1η κάθε μήνα: Πρόκειται, όπως αναφέρει η ΡΑΑΕΥ, για προϊόντα τα οποία παρέχονται με κυμαινόμενη τιμή προμήθειας (€/KWh) για όλη την περίοδο ισχύος της Σύμβασης Προμήθειας, η οποία δημοσιοποιείται πριν την έναρξη του μήνα στον οποίο αφορά και προκύπτει από υπολογιστικό τύπο (συνάρτηση) ο οποίος περιγράφεται στους όρους της Σύμβασης Προμήθειας και συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς, οι οποίοι εκκαθαρίζονται πριν την έναρξη του μήνα τιμολόγησης (της 1ης μέρας κάθε μήνα).

Ενημέρωση πελατών

Η δεύτερη παρατήρηση από πλευράς των προμηθευτών αφορά στην υποχρέωση της υποβολής ενημέρωσης των πελατών τους στις περιπτώσεις αλλαγής όρων της σύμβασης μέσω επιστολής και όχι ενός απλού ηλεκτρονικού μηνύματος. «Μας επαναφέρει στον Κώδικα του 2012» αναφέρουν χαρακτηριστικά και αναρωτιούνται γιατί όχι μέσω mail ή sms;

Η πλειοψηφία των παρόχων θα αποφύγει την επαναφορά της δαιμονοποιημένης ρήτρας αναπροσαρμογής που στην έναρξη της κρίσης κλόνισε την εμπιστοσύνη των πελατών τους. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να αλλάξουν οι συμβάσεις του συνόλου των καταναλωτών αφού όλες πριν την ισχύ του νέου μοντέλου τιμολόγησης τον περασμένο Αύγουστο είχαν ενσωματώσει τη ρήτρα και άρα θα πρέπει να σταλούν συνολικά στους καταναλωτές περί τα 7,5 εκατ. επιστολές, με τον μεγαλύτερο όγκο φυσικά να αντιστοιχεί στη ΔΕΗ.

Οι πάροχοι συνεχίζουν να μελετούν τις προτάσεις της ΡΑAΕY για να υποβάλουν τις προτάσεις του στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης έως τις 19 Ιουλίου.

Που κινούνται οι τιμές

Σε ότι αφορά πάντως στις τιμές, εκτιμούν ότι θα κινηθούν κάτω από τα επίπεδα των 15-17 λεπτά/KWh, που διαμόρφωναν οι κρατικές επιδοτήσεις τους προηγούμενες μήνες, υπό την προυπόθεση ότι δεν θα ανακοπεί η αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο του TTF. Σε αυτή την περίπτωση και βάση των τιμών που διαμορφώνονται το τελευταίο διάστημα στη χονδρεμπορική αγορά, οι προμηθευτές βλέπουν την τελική τιμή ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές να κινείται γύρω στα 14 λεπτά/KWh, μόλις δηλαδή 2-4 λεπτά πάνω από τα προ κρίσης επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Οκτωβρίου μαζί με την επαναφορά της αγοράς στην πρότερη κατάσταση καταργούνται και οι οριζόντιες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Στο βαθμό πάντως που δεν έχουμε μια νέα ανοδική διακύμανση, το κενό των επιδοτήσεων δεν θα γίνει αντιληπτό από τους καταναλωτές αφού θα καλυφθεί από την συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση της χονδρεμπορικής τιμής. Η μέση χονδρεμπορική τιμή τον Μάιο διαμορφώθηκε στα 105,59 ευρώ/MWh , ενώ τις πρώτες 14 ημέρες του Ιουνίου υποχώρησε στα 84,11 ευρώ/MWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης