Ελληνοβρετανικό: Αναδείχτηκαν οι αξίες των ESG κριτηρίων στο real estate με τη συμμετοχή του RICS

Ελληνοβρετανικό: Αναδείχτηκαν οι αξίες των ESG κριτηρίων στο real estate με τη συμμετοχή του RICS
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιέλαβε τρεις ενότητες στις οποίες συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη ηγετικών επιχειρήσεων από την αγορά του Real Estate που επενδύουν στις αγορές Ακινήτων στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και διεθνώς

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Συνέδριο του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου και του The Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) στην Ελλάδα, με τίτλο “2023 Real Estate Market Outlook, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Ιδρύματος Μποδοσάκη, στις 8 Ιουνίου 2023.

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξαν με τις εναρκτήριες ομιλίες τους οι Άννα Καλλιάνη, Ελληνίδα Πρόεδρος και Κέννυ Ευαγγέλου, Βρετανός Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και ο Ιωάννης Ξανθόπουλος, Πρόεδρος του Advisory Board του RICS στην Ελλάδα.

Εξαιρετικές παρουσιάσεις και τοποθετήσεις παρέθεσαν στις κεντρικές ομιλίες τους οι Éamonn DArcy, Καθηγητής Διεθνούς Real Estate, Henley Business School, University of Reading και Sam Carson, Head of Sustainability, Valuations and Advisory Services, CBRE UK.

Στην ομιλία του ο Éamonn DArcy αναφέρθηκε στη διεθνοποίηση των αγορών Ακινήτων και στις ευκαιρίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη αγορά σήμερα με δεδομένες τις πρόσφατες επιπτώσεις από την υγειονομική, τη γεωπολιτική και την οικονομική κρίση. Οι διεθνείς μέγιστες τάσεις (megatrends) όσον αφορά την εξέλιξη των υποδομών της αγοράς, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η υιοθέτηση ESG πρακτικών, αλλά και η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, οι επενδύσεις σε «εναλλακτικές» κατηγορίες ακινήτων όπως φοιτητικές εστίες, και η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που οδηγούν τις εξελίξεις και επηρεάζουν σημαντικά τις επενδύσεις στον κλάδο των Ακινήτων.

Στην παρουσίασή του ο Sam Carson αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή της υιοθέτησης πρακτικών ESG και Βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητας αυτών ως βασικό κριτήριο για τις επενδύσεις στον κλάδο. Ο κ. Carson παρέθεσε παραδείγματα και καλές πρακτικές από το Ηνωμένο Βασίλειο υπογραμμίζοντας πως η έννοια της Βιωσιμότητας και ειδικά η ενεργειακή κατηγορία ενός ακινήτου είναι πλέον εξίσου σημαντικοί παράγοντες στη διαμόρφωση της αξίας του όπως είναι η τοποθεσία.  

98_1.png


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιέλαβε τρεις ενότητες συζήτησης που συντόνισαν οι Κέννυ Ευαγγέλου, Βρετανός Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου, Ιωάννης Ξανθόπουλος, Πρόεδρος του Advisory Board του RICS στην Ελλάδα και Νίκος Χατζητσόλης, Treasurer του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου & Διευθύνων Σύμβουλος, ΑΞΙΕΣ Α.Ε. – Μέλος του Διεθνούς Δικτύου της CBRE. Σε αυτές συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη ηγετικών επιχειρήσεων από την αγορά του Real Estate που επενδύουν στις αγορές Ακινήτων στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και διεθνώς.

Μέσα από γόνιμο διάλογο και ανταλλαγή απόψεων αναφέρθηκε ως σημαντικό κριτήριο για τις ξένες επενδύσεις στον κλάδο, η ξεκάθαρη εικόνα που παρέχει η υιοθέτηση κριτηρίων ESG, προκειμένου να αποφασιστεί και εξασφαλιστεί η επένδυση. Προσεγγίστηκαν, επίσης, διεξοδικά οι προοπτικές και νέες τάσεις στην αγορά ακινήτων, καθώς και οι επιπτώσεις από την ανάπτυξη του ψηφιακού μετασχηματισμού και των ευέλικτων μορφών εργασίας.

Τα νέα πράσινα κτίρια με προδιαγραφές ESG

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, παρουσιάστηκαν επιλεγμένα case studies και έργα (projects) στην Ελλάδα πιστοποιημένων κτιρίων (LEED Certificate) όπως ο Πύργος του Πειραιά (Piraeus Tower) της κοινοπραξίας των DIMAND, EBRD και PRODEA Investments και το The Orbit της Noval Property, με έμφαση στα πλεονεκτήματα που προσφέρουν στους χρήστες – εργαζόμενους καθώς και στη τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα με τις καταγραφές των ομιλητών, και όσα ανέφερε ο Sam Carson, το 50% των σημερινών κτισμάτων θα είναι εκτός των προδιαγραφών της Συμφωνίας του Παρισιού το 2034.

Οι σημερινές αποτιμήσεις των κατασκευών δεν έχουν ενσωματώσει ακόμα τον παράγοντα «κλίμα». Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο κος Δημήτρης Ανδρίτσος, οι μελέτες αναφέρονται στο energy certificate των κτιρίων, το οποίο δίνει ένα πολύ μεγάλο εύρος διαφοράς, θετικό, είτε αρνητικό στην αποτίμηση που ανέρχεται στο 20%.

Ο κ. Νίκος Δήμτσας της Dimand αναφέρθηκε στην ανακατασκευή του Piraeus Tower με στόχο να γίνει ένα πραγματικό πράσινο κτίριο, χρησιμοποιώντας ανακύκλωση γυαλιού, από το εργοστάσιο του Saint-Gobain στη Ρουμανία.

Σημείωσε ότι το restructure αυτού του ακινήτου που χρηματοδοτήθηκε από την EBRD θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του συνόλου της περιοχής του Πειραιά.

Ο Γιώργος Διαμαντίδης της Νοval Property που ανήκει στον Όμιλο Βιοχάλκο αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του Οrbit, σύγχρονης επένδυσης στους Αμπελόκηπους, με green design, βιοκλιματικό σχεδιασμό, βιοθερμαντικές προδιαγραφές και energy conservation.

Τα χαρακτηριστικά αυτά μεγιστοποιούν την μακροπρόθεσμη αξίας της επένδυσης σε ένα μεγάλο ακίνητο, ακολουθώντας τα ESG κριτήρια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης