Οι ισπανικές ενεργειακές εφορμούν στην Κεντρική Ευρώπη για συμφωνίες πράσινου υδρογόνου

Οι ισπανικές ενεργειακές εφορμούν στην Κεντρική Ευρώπη για συμφωνίες πράσινου υδρογόνου
Οι ισπανικές εταιρείες ενέργειας προσβλέπουν στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης για συμφωνίες πράσινου υδρογόνου, μεταφέρει το Reuters
Η ισπανική εταιρεία πετρελαίου Cepsa υπέγραψε την Τετάρτη 14/6 δύο συμφωνίες με στόχο τη μεταφορά πράσινου υδρογόνου μεταξύ Ισπανίας και Ολλανδίας, μια ημέρα αφότου ο κολοσσός των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Iberdrola έκανε ένα παρόμοιο βήμα σύμφωνα με το Reuters.
Οι δύο ισπανικές εταιρείες διεκδικούν να γίνουν πρωτοπόροι στο πράσινο υδρογόνο, με προγραμματισμένες επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι πρόσφατες συμφωνίες θα τους βοηθήσουν να πουλήσουν μέρος της αναμενόμενης παραγωγής πράσινου υδρογόνου και παραγώγων σε βιομηχανικούς πελάτες που επιθυμούν να απελευθερωθούν από τον άνθρακα στην οικονομική δύναμη της Ευρώπης, τη Γερμανία και τις γειτονικές χώρες μέσω της Ολλανδίας.

Το πράσινο υδρογόνο παράγεται με τη χρήση ΑΠΕ και θεωρείται κλειδί για την απεξάρτηση του άνθρακα από την οικονομία της Ευρώπης στο μέλλον.
Ωστόσο, δεδομένου του κόστους του, τα έργα πράσινου υδρογόνου γενικά συχνά δεν είναι ανταγωνιστικά χωρίς επιδοτήσεις.

Η συμφωνία που υπέγραψε η Cepsa την Τετάρτη με την Yara Clean Ammonia, η οποία αποτελεί μέρος της Yara International της Νορβηγίας, θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός πράσινου θαλάσσιου διαδρόμου υδρογόνου μεταξύ του ισπανικού λιμανιού Algeciras, κοντά στον πράσινο κόμβο υδρογόνου της Cepsa, και του ολλανδικού λιμανιού Ρότερνταμ.

Θαλάσσιος διάδρομος μεταξύ Ισπανίας και Ολλανδίας

Η Cepsa, η οποία ανήκει εν μέρει στο κρατικό ταμείο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Mubadala, υπέγραψε επίσης συμφωνία με την ολλανδική εταιρεία Gasunie για να αποκτήσει πρόσβαση στο πράσινο δίκτυο μεταφοράς υδρογόνου στην Ολλανδία.

Η ανακοίνωση της Cepsa ακολουθεί την κίνηση της Iberdrola την Τρίτη, όταν συνήψε δύο συμφωνίες με τον ίδιο στόχο: τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου μεταξύ Ισπανίας και Ολλανδίας.

Η Cepsa έχει δεσμευτεί να επενδύσει 3 δισεκατομμύρια ευρώ (3,24 δισεκατομμύρια δολάρια) στο εμβληματικό της έργο πράσινου υδρογόνου στην ισπανική περιοχή της Ανδαλουσίας. Το σχέδιο περιλαμβάνει εργοστάσιο πράσινης αμμωνίας αξίας 1 δισ. ευρώ.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της Iberdrola, Ignacio Galan, δήλωσε την Τρίτη ότι οι προγραμματισμένες επενδύσεις της εταιρείας σε πράσινο υδρογόνο ξεπερνούν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ενός εργοστασίου 750 εκατομμυρίων ευρώ στην Huelva για την παραγωγή πράσινης αμμωνίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης