Ενέργεια

Eni: Συνομιλίες για την πώληση μεριδίου στην Plenitude

Eni: Συνομιλίες για την πώληση μεριδίου στην Plenitude

Η Plenitude θα μπορούσε να αποτιμηθεί σε περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια ευρώ

 

Ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Eni έχει εντείνει τις συνομιλίες με αρκετούς επενδυτές σχετικά με πιθανή πώληση μειοψηφικού μεριδίου στην επιχείρηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και λιανικής Plenitude, δήλωσαν τρεις πηγές του Reuters την Τετάρτη.

Δύο από τις πηγές είπαν ότι η Eni εργάζεται για τη διάθεση ποσοστού μεταξύ 5% και 15% του Plenitude και θα μπορούσε ακόμη και να κάνει μια συμφωνία πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές της Ιταλίας, που είναι συνήθως τον Αύγουστο.

Η Plenitude, η οποία πέρυσι κατέγραψε προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη 345 εκατομμυρίων ευρώ, θα μπορούσε να αποτιμηθεί σε περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια ευρώ στην ιδιωτική συναλλαγή, ανέφερε μία από τις πηγές.

Η πώληση ενός μικρού μεριδίου στην Plenitude θα έδινε αξία στην επιχείρηση, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μελλοντική εισαγωγή.

Η Eni είχε παγώσει την αρχική δημόσια προσφορά (IPO) του Plenitude τον Ιούνιο του 2022 λόγω δυσμενών συνθηκών της αγοράς, αλλά δεν έχει σταματήσει να συνομιλεί με τους επενδυτές σχετικά με μια πιθανή πώληση ενός μεριδίου.

Τον Φεβρουάριο, το Reuters ανέφερε προκαταρκτικές συνομιλίες μεταξύ της Eni και της νορβηγικής HitecVision σχετικά με μια πιθανή πώληση μετοχών Plenitude, η οποία δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Η HitecVision ήδη συνεργάζεται με την Plenitude στη νορβηγική υπεράκτια κοινοπραξία αιολικής ενέργειας Vaargroenn, ενώ η σκανδιναβική εταιρεία ιδιωτικών μετοχών είναι επίσης σύμμαχος με την Eni στη Vaar Energi, όπου επενδύεται μέσω της Point Resources.

Μια νέα προσπάθεια πώλησης του Plenitude θα μπορούσε να ξεκινήσει στα τέλη του τρέχοντος έτους ή πιθανότατα το 2024, ανέφεραν οι πηγές.

Η Plenitude παράγει ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πουλά ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και υπηρεσίες ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αναπτύσσει ένα δίκτυο σημείων φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα.

Τον Δεκέμβριο η Plenitude έκλεισε μια συμφωνία για την αγορά του 100% της εταιρείας ανάπτυξης αιολικής και ηλιακής ενέργειας PLT αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, ανέφεραν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης