Ενέργεια

Χαμηλότερα και χωρίς επιδοτήσεις τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας του Ιουλίου

Χαμηλότερα και χωρίς επιδοτήσεις τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας του Ιουλίου

Στις 20 Ιουνίου η ανακοίνωση από τους προμηθευτές

 

Με τη μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας στα 85,2 ευρώ/MWh τις πρώτες 15 ημέρες του Ιουνίου, όλα δείχνουν ότι τα τιμολόγια που θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές στις 20 Ιουνίου για τον Ιούλιο θα είναι χαμηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάιο η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας ήταν στα 105,59 ευρώ/MWh, ενώ τον Απρίλιο είχε διαμορφωθεί στα 120,44 ευρώ/MWh.

Σύμφωνα δε με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, που φθάνουν έως και τον Μάιο και αφορούν το συνολικό κόστος της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή τόσο τη μεσοσταθμική τιμή της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, όσο και των Αποκλίσεων αλλά και των προσαυξήσεων που προκύπτουν από την Αγορά Εξισορρόπησης, η πορεία των τιμών είναι συνεχώς πτωτική. Έτσι η μεσοσταθμική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά τον Ιανουάριο ήταν στα 209,558 ευρώ/MWh, μειώθηκε στα 168,140 ευρώ/MWh τον Φεβρουάριο, στα 132,627 ευρώ/MWh τον Μάρτιο, στα 128,993 ευρώ/MWh τον Απρίλιο και προσγειώθηκε στα 115,313 ευρώ/MWh τον Μάιο.

Με δεδομένο ότι η πτωτική πορεία συνεχίζεται ενσωματώνοντας την μείωση των τιμών του φυσικού αερίου του προηγούμενου μήνα, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι την επόμενη Τρίτη 20 Ιουνίου οι προμηθευτές θα ανακοινώσουν ακόμη χαμηλότερα τιμολόγια για τον Ιούλιο ενώ όλα δείχνουν ότι δεν θα υπάρξουν κρατικές επιδοτήσεις.

Λήξη των μέτρων

Άλλωστε όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης που όπως φαίνεται θα είναι ο νικητής και των εκλογών της 25ης «Τη δεδομένη στιγμή οι επιδοτήσεις για την ενέργεια δεν είναι απαραίτητες, γιατί έχουν πέσει οι τιμές».
Εξάλλου τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν τον Ιούλιο του 2022 έχουν πλέον ημερομηνία λήξης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και πλέον η αγορά προετοιμάζεται να επανέλθει στο προηγούμενο καθεστώς.

Μάλιστα κύκλοι της αγοράς σχολιάζοντας τις ανησυχίες που εκφράζονται τις τελευταίες ημέρες λόγω της νέας ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου σημειώνουν ότι όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα δεν θα επανέλθει το καταστροφικό κλίμα του περσυνού καλοκαιριού όπου οι αγορές λειτουργούσαν κάτω από κλίμα φόβου ότι η Ευρώπη το χειμώνα δεν θα έχει φυσικό αέριο.

Πλέον, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, δεν υπάρχει αντίστοιχος φόβος καθώς η αγορά του LNG έχει σταθεροποιηθεί και ανταποκρίνεται στην ομαλή προμήθεια των χωρών της Ευρώπης. Βεβαίως κανείς δεν περιμένει ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα των 15-20 ευρώ/MWh, αλλά η σταθεροποίηση της στα επίπεδα των 30-40 ευρώ/MWh θεωρείται μια λογική εξέλιξη.

Αντιστοίχως οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη λιανική εκτιμάται ότι μπορούν να διαμορφωθούν στο επίπεδο των 8-16 λεπτών/KWh και φαίνεται ότι σε αυτό το επίπεδο θα κινηθούν και οι τιμές που θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές στις 20 Ιουνίου για τον Ιούλιο.
Υπενθυμίζεται ότι οι τελικές τιμές του Ιουνίου ήταν μειωμένες σχεδόν κατά 30% σε σχέση με τον Μάιο. Το εύρος των τελικών χρεώσεων του Ιουνίου ήταν από 8,4 λεπτά/kWh μέχρι και 19 λεπτά/kWh, συμπεριλαμβανομένων και των εκπτώσεων συνέπειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης