Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Montel: Η Γαλλία εξετάζει την κατασκευή 8-14 πυρηνικών αντιδραστήρων και αιολικών ΑΠΕ 140 GW

Montel: Η Γαλλία εξετάζει την κατασκευή 8-14 πυρηνικών αντιδραστήρων και αιολικών ΑΠΕ 140 GW
Μακροπρόθεσμα, η γαλλική κυβέρνηση ήλπιζε επίσης να παρατείνει τη διάρκεια ζωής μεγάλου τμήματος του υπάρχοντος στόλου της έως και 60 χρόνια ή περισσότερο,
Η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει την κατασκευή τουλάχιστον 8 νέων πυρηνικών αντιδραστήρων και την ενίσχυση της στοχευμένης ηλιακής δυναμικότητας από 100 GW σε 140 GW έως το 2050, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο που είδε η Montel.

Η κυβέρνηση εξέταζε επίσης το ενδεχόμενο εγκατάστασης 45 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος, αύξηση 5 GW σε σύγκριση με τον τρέχοντα στόχο και την ανάπτυξη τουλάχιστον 1,2 GW νέων χερσαίων αιολικών σταθμών ετησίως, για να φτάσει περίπου τα 30 GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2030, με βάση τα τρέχοντα σχέδια.

Το έγγραφο εργασίας, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για συζήτηση μεταξύ των βουλευτών και των παραγόντων του ενεργειακού τομέα για την οριστικοποίηση ενός νέου ενεργειακού οδικού χάρτη έως το 2023, αναφέρθηκε στην ανάγκη «μεγιστοποίησης των προσπαθειών για τις πυρηνικές και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Η κυβέρνηση ανέμενε επίσης ότι ο πυρηνικός στόλος της θα παράγει 361 TWh έως το 2030, σε σύγκριση με την προβλεπόμενη ετήσια παραγωγή 300-330 TWh φέτος και συνέστησε την κατασκευή 8-14 ευρωπαϊκών αντιδραστήρων νέας γενιάς έως το 2050, σε αντίθεση με τουλάχιστον έξι που δεσμεύτηκε αρχικά από τον πρόεδρο Emmanuel Macron, με την προϋπόθεση η κρατική EDF να διατηρήσει την συντήρηση και τις επισκευές σε καλό δρόμο, ανέφερε το έγγραφο.

Το κλείσιμο 9 αντιδραστήρων

Εν τω μεταξύ, μακροπρόθεσμα, η κυβέρνηση ήλπιζε επίσης να παρατείνει τη διάρκεια ζωής μεγάλου τμήματος του υπάρχοντος στόλου της έως και 60 χρόνια ή περισσότερο, αλλά δεν απέκλεισε το κλείσιμο εννέα αντιδραστήρων όταν συμπληρώσουν τα προβλεπόμενα 50 χρόνια λειτουργίας τους.

Η αρχή ασφαλείας του ASN αναφέρθηκε σε μια τέτοια πιθανότητα σε ξεχωριστή έκθεση την Τετάρτη.
Η ζήτηση ισχύος είχε οριστεί να φτάσει τις 588 TWh μέχρι το τέλος της δεκαετίας, με τη χώρα να βρίσκεται μόνο σε καλό δρόμο για την επίτευξη ισχύος 538 TWh, ανέφερε το έγγραφο.

Ωστόσο, με την ενίσχυση της πυρηνικής και πράσινης ικανότητας, η κυβέρνηση ήλπιζε να την αυξήσει σε 591 TWh.
Οι συζητήσεις σχετικά με τον νέο ενεργειακό οδικό χάρτη πρόκειται να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο, με την κυβέρνηση να αναμένεται να παρουσιάσει προσχέδιο νόμου τέλη Σεπτεμβρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης