Ενέργεια

Ασυμφωνία... θέσεων για τους νέους κανόνες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μπλοκάρει την ΕΕ

Ασυμφωνία... θέσεων για τους νέους κανόνες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μπλοκάρει την ΕΕ
Οι συνομιλίες περιπλέχθηκαν από μια πρόταση της Σουηδίας, να επιτραπεί στις χώρες να παρατείνουν τις επιδοτήσεις
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τους προγραμματισμένους νέους κανόνες για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας του μπλοκ, αφού συγκρούστηκαν σχετικά με μια πρόταση για επέκταση των επιδοτήσεων για σταθμούς άνθρακα στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης και σε μια ώθηση για επέκταση της κρατικής βοήθειας για άλλους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, σύμφωνα με το Reuters.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ που συνήλθαν στο Λουξεμβούργο ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες χωρίς κοινή στάση για τις μεταρρυθμίσεις που επιδιώκουν να αποφευχθεί η επανάληψη της ενεργειακής κρίσης του περασμένου έτους, όταν οι τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου άφησαν τους καταναλωτές στα ύψη στους λογαριασμούς ενέργειας.

Οι συνομιλίες περιπλέχθηκαν από μια πρόταση της Σουηδίας, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, να επιτραπεί στις χώρες να παρατείνουν τις επιδοτήσεις για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα, για να διατηρήσουν τη δυναμικότητα σε κατάσταση αναμονής ώστε να αποφύγουν τις διακοπές ρεύματος.

Οι πρέσβεις των χωρών της ΕΕ θα ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις, με στόχο μια συμφωνία αυτόν τον μήνα.

Ερωτηθείς για την πρόταση άνθρακα, ο Σουηδός υπουργός Ενέργειας Ebba Busch είπε ότι η διασφάλιση της σταθερής παραγωγής ενέργειας στην Πολωνία, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία, θα μπορούσε να τη βοηθήσει να υποστηρίξει την Ουκρανία με εφεδρική ισχύ.

Η Πολωνία, η οποία λαμβάνει περίπου το 70% της ενέργειας της από άνθρακα, θα μπορούσε να παρατείνει το καθεστώς στήριξης των εργοστασίων άνθρακα, ενδεχομένως έως το 2028, σύμφωνα με την πρόταση, ενώ χώρες όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γερμανία και το Λουξεμβούργο αντιτάχθηκαν, λέγοντας ότι η κίνηση θα υπονόμευε τους στόχους της Ευρώπης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Το προσχέδιο πρότασης, το οποίο είδε το Reuters, θα επιτρέψει στους υπάρχοντες μηχανισμούς δυναμικότητας να παραιτηθούν προσωρινά από ένα όριο εκπομπών CO2 - επιτρέποντας σε εργοστάσια άνθρακα να συμμετάσχουν - εάν δεν προσελκύσουν αρκετούς παραγωγούς χαμηλών εκπομπών άνθρακα και εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει την εξαίρεση.

«Για ορισμένους από εμάς, ασφάλεια σημαίνει αγορά χωρητικότητας», δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα η Πολωνή υπουργός Κλίματος Anna Moskwa. Ο άνθρακας είναι το ορυκτό καύσιμο που εκπέμπει περισσότερο CO2 και οι επιστήμονες λένε ότι η χρήση του πρέπει να πέσει κατακόρυφα αυτή τη δεκαετία, ώστε να αποφευχθούν σοβαρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Κρατικές ενισχύσεις

Οι υπουργοί προσπάθησαν επίσης να συμφωνήσουν σε κανόνες που διέπουν την κρατική υποστήριξη για ΑΠΕ και πυρηνικούς σταθμούς, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να διαφωνούν για το θέμα.

Η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία είχαν πει ότι το να επιτραπεί στις χώρες να προσφέρουν συμβάσεις ηλεκτρικής ενέργειας σταθερής τιμής με το κράτος σε υπάρχοντες σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, καθώς και σε νέους, θα μπορούσε να στρεβλώσει την ενιαία αγορά της ΕΕ.

«Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρεβλώσεις της αγοράς καθώς μεγάλα τμήματα των αγορών θα μπορούσαν να γίνουν ανελαστικά και επίσης σε στρέβλωση των ίσων όρων ανταγωνισμού σχετικά με τις τιμές στην Ευρώπη», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Κλίματος Robert Habecκ στη συνάντηση.

Επίσης, οι ανησυχίες επικεντρώθηκαν γύρω από την πιθανή χρήση αυτών των επιδοτήσεων για γαλλικούς πυρηνικούς σταθμούς. Η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας Agnes Pannier-Runacher αντιτάχθηκε στην έκκληση να περιοριστεί η χρήση τέτοιων συμβάσεων, η οποία είπε ότι «θέτει σε κίνδυνο τον στόχο της ασφάλειας του εφοδιασμού και της προστασίας των καταναλωτών».

Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ έχει ως στόχο να καταστήσει πιο σταθερές τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.
Μόλις συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση, οι χώρες πρέπει να διαπραγματευτούν τον τελικό νόμο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η τελευταία πρόταση θα επέτρεπε επίσης στις χώρες να εισάγουν εθνικά προγράμματα, μέχρι τα μέσα του 2024, για την ανάκτηση των απροσδόκητων εσόδων από ορισμένους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, εάν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξηθούν - μια κίνηση που υποστηρίζεται από χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης