Ενέργεια

Ο C.Barton, HM Trade Comissioner μιλά στο WEN για το αμφίδρομο ενδιαφέρον των επενδύσεων Ελλάδας και Βρετανίας

Ο C.Barton, HM Trade Comissioner μιλά στο WEN για το αμφίδρομο ενδιαφέρον των επενδύσεων Ελλάδας και Βρετανίας
Οι τομείς που επικεντρώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον του το Ηνωμένο Βασίλειο - Τι είπε ο Βρετανός Επίτροπος στον Π.Μπουσμπουρέλη
Μεγάλο ενδιαφέρον υπάχρει για αμφίδρομες επενδύσεις στους νέους τομείς της ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας, όπως προκύπτει από όσα ανέφερε στον WEΝ o Chris Barton ΗΜ Trade Commissioner for Europe, που έχει βρεθεί για λίγες ημέρες στην Αθήνα. Ο κ. Barton αναφερόμενος στις προοπτικές  βρετανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, τόνισε ότι ήδη το ενδιαφέρον αυτό εκδηλώνεται από τις lightsourcebp, Next Energy, Hive Energy, που έχουν φιλόδοξα σχέδια να αναπτύξουν τις επενδύσεις τους με την τεχνολογία των ΑΠΕ, καθώς το ελληνικό περιβάλλον διαθέτει πολύ μεγάλες δυνατότητες, ειδικά στον τομέα των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων - Offshore Wind. Ενδιαφέρον υπάρχει επίσης και για τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (SSC)

Από την βρετανική πλευρά αναμένεται η επέκταση και αναβάθμιση του δικτύου με βάση τις προγραμματισμένες επενδύσεις του ΑΔΜΗΕ, ώστε να είναι σε θέση οι βρετανικές εταιρίες να αυξήσουν τις επενδύσεις τους. Κρίσιμο φυσικά ορόσημο είναι οι επερχόμενες εκλογές της ερχόμενης Κυριακής 25 Ιουνίου.
Όπως αναφέρουν κύκλοι προσκείμενοι στην δίοκηση του ΑΔΜΗΕ η ανάπτυξη του δικτύου ακολουθεί την κατανάλωση και η ολοκλήρωση του στόχου των 26- 27 GW θα έχει διασφαλίσει συντριπτικό μερίδιο των ΑΠΕ στην πλευρά της παραγωγής.

O κ. Barton έχει επισκεφθεί τον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ, που επίσης διαμέσου της Cenergy έχει αναλάβει σημαντικά έργα στις διασυνδέσεις των Υπεράκτιων Αιολικών της Βρετανίας στο project του Doggerbank.
Δεν αποκλείεται μάλιστα η BIOXAΛΚΟ να προχωρήσει ένα σημαντικό επενδυτικό project στα Midlands επί βρετανικού εδάφους.

Κίνητρα για επενδύσεις στην Βρετανία

Στην Βρετανία οι προοπτικές για επενδύσεις στους νέους ενεργειακούς τομείς είναι σημαντικές σύμφωνα με τον κ. Batron, είναι εξάλλου γεγονός ότι η Mytilneos έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στις ΑΠΕ και την αποθήκευση.
Σύμφωνα με τον κ. Barton," το Ηνωμένο Βασίλειο είναι βασικός υποσηριχτής της πράσινης μετάβασης. Το επενδύτικό φάσμα έχει περιλάβει ένα σημαντικό εύρος κινήτρων που αφορούν τα Offshore Wind parks, Ηλιακή ενέργεια, Φωτοβολταϊκά, Αποθήκευση, Carbon capture - αποθήκευση και δέσμευση άνθρακα, πυρηνικά.

Και επίσης νέες τεχνολογίες για την αγροτική οικονομία, όπου υπάρχουν ενεργειακές εφαρμογές, την βιομηχανική παραγωγή, τις μεταφορές και φυσικά το Υδρογόνο.
Υπάρχει λοιπόν ένα ευρύ πεδίο διασποράς των επενδυτικών δραστηριοτήτων." αναφέρει ο Trade Commisiioner for Europe και προσθέτει:
"Θα καλωσορίσουμε την συμμετοχή των ελληνικών επενδύσεων σε αυτόν τον μετασχηματισμό, καθώς η διεθνοποίηση είναι πάντα κριτικής σημασίας".


Πράσινη Μετάβαση Ναυτιλίας: Στρατηγικός στόχος για το ΗΒ

Ένα άλλος τομέας, σύμφωνα πάντα με τον κ. Barton με εξαιρετικό ενδιαφέρον, είναι ο κλάδος της ναυτιλίας, όπου η Ελλάδα είναι παγκόσμιος ηγέτης και διαθέτει την δική του προοπτική για την μετάβαση σε μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος. Η Βρετανία έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στον τομέα αυτό και έχει αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία για την πράσινη ναυτιλία και την ηλεκτροκίνηση στη ναυτιλία, κάνοντας χρήση νέας τεχνολογίας για να παράσχει λύσεις χαμηλών εκπομπών ρύπων. Είναι ένα ακόμα τομέας, που μπορεί να έχει σημαντικές δυνατότητες για την συνεργασία Βρετανίας και Ελλάδας.

Η ζώνη της ΝΑ Μεσογείου

Σε ερώτησή μας για την προοπτική της ΝΑ Μεσογείου να καταστεί στρατηγικά hub της ενέργειας, ο κ. Barton μας απάντησε ότι,  η ενεργειακή πλευρά για κάθε μια από αυτές τις χώρες είναι ήδη ενδιαφέρουσα και οι προοπτικές ακόμα μεγαλύτερες, οπότε το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να συμβάλει σημαντικά με επενδύσεις και παροχή νέας τεχνολογίας. «Έχω βρεθεί στο Ισραήλ και σε όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων .Είναι πολύ σημαντικό οι χώρες αυτές να προχωρήσουν στην πράσινη μετάβαση, ειδικά μετά τις εξελίξεις σε Ρωσία και Ουκρανία. Η ανάπτυξη των τεχνολογιών των ανανεώσιμών πηγών μπορεί να συμπιέσει σημαντικά το κόστος ενέργειας και κατά συνέπεια είναι πολυσήμαντοι οι λόγοι για την κλιμάκωση των επενδύσεων αυτών».

Ο καταλύτης της τεχνολογίας

Μεγάλη έμφαση στην τεχνολογία δίνει το ΗΒ στην ανάπτυξη των τεχνολογιών και όπως μας είπε ο Επίτροπος: " Η Βρετανία είναι μια από τις τρεις οικονομομίες του πλανήτη που ο κλάδος, τα  assets της τεχνολογίας ξεπερνούν το 1 τρισ δολαρίων, που την καθιστούν ένα πολύ εκλυστικό οικονομικό περιβάλλον για να προσελκύσει τις νέες μορφές. Αυτό αποτυπώνει τα μεγάλα άλματα που συντελούνται στον ευρύτερο τομέα εδώ.

Ο βασικός λόγος είναι ότι είμασε ανοιχτοί και αγκαλιάζουμε τις νέες τάσεις. Έρχονται εταιρίες από όλη την Ευρώπη, για τις οποίες δημιουργούμε ένα ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθούν. «Διαθέτουμε καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό από τα Πανεπιστήμια και τα πάσης φύσεως Ινστιτούτα και πάντα την κουλτούρα να ενθαρρύνουμε την καινοτομία»

Η πράσινη μετάβαση και η πρόοδος της τεχνολογίας είναι οι δύο καταλύτες για την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων και των επενδύσεων μεταξύ των κρατών.
H τεχνολογία δεν είναι πλέον ένας ξεχωριστός κλάδος αλλα χαρακτηρίζει και σφραγίζει την ανάπτυξη του κάθε επιμέρους κλάδου της οικονομίας.

Επανερχόμενοι στο κλείσιμο της κουβέντας ζητήσαμε ένα τελευταίο σχόλιο πάνω στον τομέα της αποθήκευσης, που η Βρετανία κινείται με γοργά βήματα.

"Στην αποθήκευση έχουμε διανύσει ένα μακρύ δρόμο. Ένας τομέας είναι φυσικά η ανάπτυξη των μπαταριών, το υδρογόνο είναι εκείνος που βλέπουμε με πολύ μεγάλες προοπτικές στην Βρετανία σε συνδυασμό με τα Υπεράκτια Αιολικά για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης. Η χρήση του πράσινου υδρογόνου και η εξαγωγή είναι το μέλλον, είναι το επόμενο μεγάλο βήμα, που θα συμβάλει παράλληλα  στην τεχνολογία της αποθήκευσης", αναφέρει ο Επίτροπος και συμπληρώνει:

"Διαπιστώνω ότι μεγάλοι επχειρηματίες περιμένουν από τις κυβερνήσεις να βοηθήσουν και να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις για αυτές τις επενδύσεις.
Οι στόχοι μας και οι προσδοκίες μας είναι μεγάλες για υδρογόνο μέχρι το 2030.  Επίσης και η νέα καθαρή πυρηνική ενέργεια είναι μέσα στις προτεραιότητες των σχεδιασμών της Βρετανίας."

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης