Περιβάλλον

Θρίλερ στην ΕΕ με τον Κανονισμό αποκατάστασης της φύσης - Όλο το παρασκήνιο

Θρίλερ στην ΕΕ με τον Κανονισμό αποκατάστασης της φύσης - Όλο το παρασκήνιο

Θετική η στάση του υπηρεσιακού υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών

 

Σε σήριαλ – θρίλερ πολλών επεισοδίων, έχουν εξελιχθεί οι διαδικασίες για την τελική διαμόρφωση και έγκριση του νέου ευρωπαϊκού Κανονισμού για την Αποκατάσταση της Φύσης. Χθες, στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο τα κράτη μέλη έδωσαν το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η έγκρισή του. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έπεσαν οι τίτλοι τέλους.


Οι διενέξεις ξεκίνησαν πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν η Κομισιόν παρουσίασε το σχέδιο του Κανονισμού. Όμως η κορύφωση των συγκρούσεων των αντιμαχόμενων πλευρών - δηλαδή όσων στηρίζουν και όσων αντιτίθενται στον στόχο να καλύπτουν τα μέτρα αποκατάστασης της φύσης τουλάχιστον το 20% των χερσαίων και θαλάσσιων εκτάσεων της ΕΕ ως το 2030 - σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη, στην αίθουσα της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωκοινοβουλίου όπου δεν έπεφτε …καρφίτσα.

Ήταν όλοι εκεί, και ακόμα περισσότεροι… Στη δοκιμαστική ψηφοφορία στην αρχή της συνεδρίασης, μετρήθηκαν δύο φορές περισσότερες ψήφοι από τον αριθμό των μελών της Επιτροπής. Κι αυτό διότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (επιθυμεί την απόσυρση της πρότασης της Κομισιόν) είχε ζητήσει να είναι όλοι διαθέσιμοι ώστε, εάν χρειαστεί, να αντικαταστήσουν μέλη που δεν ήταν παρόντα ή δεν ήθελαν να ακολουθήσουν τη γραμμή του και δεν συμμετείχαν. Μία τέτοια περίπτωση ήταν ο Τσέχος Ευρωβουλευτής Στανίσλαβ Πόλτσακ, o οποίος αν και είχε καταθέσει 56 τροπολογίες για τη βελτίωση του κειμένου του Κανονισμού, τελικά αναγκάστηκε να μην παραστεί και να δώσει τη θέση του σε άλλο εκπρόσωπο του κόμματος, όπως ο ίδιος δημοσίευσε στο twitter.

Κατά την πρώτη ψηφοφορία που αφορούσε την τροπολογία του ΕΛΚ να αποσυρθεί ο Κανονισμός, το αποτέλεσμα ήταν 44-44, δηλαδή οριακά δεν διασφαλίστηκε η απαραίτητη πλειοψηφία για να εγκριθεί το αίτημα. Η συνέχεια δεν ήταν εύκολη καθώς έγινε φανερό πόσο διχασμένη ήταν η Επιτροπή. Πολλές από τις συμβιβαστικές τροπολογίες απορρίφθηκαν, με αποτέλεσμα να πρέπει να εξετάζονται μία-μία οι τροπολογίες που είχαν αρχικά κατατεθεί από τα μέλη της Επιτροπής. Έτσι, η διάρκεια της συνεδρίασης έληξε πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα συνεχιστεί στις 27 Ιουνίου. Τότε, αναμένεται να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία επί των τροπολογιών και στη συνέχεια να τεθεί σε ψηφοφορία η συνολική θέση της Επιτροπής.

Ψηφοφορία

Από τους Έλληνες ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του ευρωκοινοβουλίου ως τακτικά μέλη, υπέρ του Κανονισμού ψήφισαν οι Πέτρος Κόκκαλης (The Left) και Νίκος Παπανδρέου (S&D) ενώ η Μαρία Σπυράκη (ΕΛΚ) και ο Εμμανουήλ Φράγκος (ECR), ευρωβουλευτές που ανήκουν στις δύο πολιτικές ομάδες που αντιτίθενται στον Κανονισμό, δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.
Είναι αξιοσημείωτο ότι στις τροπολογίες που εγκρίθηκαν περιλαμβάνονται και ορισμένες που είχαν κατατεθεί κυρίως από το ΕΛΚ και αποδυναμώνουν τον Κανονισμό, καθώς προτείνουν μείωση του στόχου αποκατάστασης από το 20% στο 10% των εκτάσεων της ΕΕ και αφαίρεση προβλέψεων για την αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων. Επίσης, εγκρίθηκε τροπολογία που «σβήνει» την πρόβλεψη ότι τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίζουν ότι συγκεκριμένοι τύποι οικοτόπων δεν θα υποβαθμίζονται.

Ψηφίστηκαν ωστόσο και ορισμένες από τις συμβιβαστικές τροπολογίες του σοσιαλιστή Ισπανού εισηγητή Σεζάρ Λουένα με την υποστήριξη των πολιτικών ομάδων των σοσιαλιστών, των RENEW, των Πρασίνων και της Αριστεράς, που ισχυροποιούν την πρόταση της Επιτροπής και αφορούν στην αποκατάσταση υδάτινων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων, στην ανάκαμψη πληθυσμών επικονιαστών, αλλά και σε θέματα που αφορούν στην χρηματοδότηση των μέτρων και στην παρακολούθηση της εφαρμογής τους.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει η η διευθύντρια πολιτικής του The Green Tank κυρία Ιόλη Χριστοπούλου, «στην ψηφοφορία της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου, ο Κανονισμός για την Αποκατάσταση της Φύσης επιβίωσε, παρά τις μεθοδεύσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος». Ωστόσο, όπως αναφέρει η ίδια, ορισμένες από τις τροπολογίες που εγκρίθηκαν σημαίνουν οπισθοχώρηση στην πράξη από τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν εν μέσω κλιματικής και οικολογικής κρίσης. «Στην επόμενη ψηφοφορία στις 27 Ιουνίου αναμένουμε από τους Έλληνες Ευρωβουλευτές θετική ψήφο υπέρ του Κανονισμού και των πιο φιλόδοξων στόχων του και στη συνέχεια στην Ολομέλεια τη στήριξή τους για να διορθωθούν οι όποιες οπισθοχωρήσεις», τονίζει η κυρία Χριστοπούλου.

Εξάλλου όπως διαφάνηκε και από τη θέση που κράτησε ο υπηρεσιακός υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παντελής Κάπρος, στο χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, η Ελλάδα, έχει ήδη μία ισχυρά θετική στάση καθώς έχει ήδη υιοθετήσει αρκετές από τις φιλόδοξες προβλέψεις του Κανονισμού. Ειδικότερα, χθες τα κράτη μέλη συμφώνησαν στη θέση που θα κρατήσουν στις τριμερείς διαπραγματεύσεις για την υιοθέτηση του νέου Κανονισμού για την Αποκατάσταση της Φύσης στη βάση της συμβιβαστικής πρότασης που παρουσίασε η Σουηδική Προεδρία. Ειδικότερα, 20 κράτη τάχθηκαν υπέρ, 5 κατά (Ολλανδία, Πολωνία, Σουηδία, Φινλανδία και Ιταλία) και 2 απείχαν (Αυστρία και Βέλγιο).

«Η Σουηδική Προεδρία τις προηγούμενες εβδομάδες άκουσε τις διακριτές και αντικρουόμενες προσεγγίσεις των κρατών μελών και προσπάθησε να τις ενσωματώσει. Στην τελική της πρόταση, προσπαθώντας κυρίως να ανταποκριθεί σε αιτήματα για χαλάρωση των δεσμεύσεων που θέτει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θέτει ως προτεραιότητα την ευελιξία στην εφαρμογή του Κανονισμού», υπογραμμίζει η κυρία Χριστοπούλου.

Τα επόμενα στάδια

Τα σενάρια είναι δύο. Εφόσον εγκριθεί η θέση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, με τις όποιες τροπολογίες έχουν περάσει, θα προωθηθεί για τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ευρωκοινοβουλίου. Εφόσον δεν εγκριθεί, τότε η συνεδρίαση της Ολομέλειας θα γίνει με βάση το κείμενο της πρότασης της Επιτροπής και θα εξεταστούν όλες οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί (πάνω από 2.500). Σε αυτή την περίπτωση, η πρώτη τροπολογία που θα τεθεί θα είναι και πάλι η τροπολογία του ΕΛΚ που προτείνει την απόρριψη του Κανονισμού. Στο στάδιο της Ολομέλειας, κατατίθενται εκ νέου τροπολογίες από τις πολιτικές ομάδες.
Το Συμβούλιο θα αναμένει το Ευρωκοινοβούλιο να καταλήξει στη δική του θέση ώστε να ξεκινήσουν στη συνέχεια οι τριμερείς διαπραγματεύσεις και με την Κομισιόν. Ο στόχος της Επιτροπής είναι, έως το τέλος του έτους, να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις.
Είναι αξιοσημείωτο ότι, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Φρανς Τίμμερμανς και υπεύθυνο για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία «ο νόμος για την Αποκατάσταση της Φύσης είναι η ναυαρχίδα για τη βιοποικιλότητα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, είναι ο κλιματικός νόμος από την πλευρά της βιοποικιλότητα, είναι τόσο σημαντικός».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης