Ενέργεια

Γιατί η Βρετανία δεν «κατάλαβε» από αρνητικές τιμές ενέργειας (Montel)

Γιατί η Βρετανία δεν «κατάλαβε» από αρνητικές τιμές ενέργειας  (Montel)
Η Βόρεια Ιρλανδία έχει τη δική της ενιαία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ξεχωριστή από αυτή της Βρετανίας
Η Βρετανία δεν γνώρισε αρνητικές τιμές ενέργειας ταυτόχρονα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυτόν τον μήνα λόγω της χαμηλότερης χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και της αποσύνδεσης της αγοράς από την ΕΕ, είπαν αναλυτές στη Montel.
Η ανάπτυξη ηλιακών στοιχείων στο Ηνωμένο Βασίλειο υστερεί σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε ο Phil Hewitt, διευθυντής στο EnAppSys της Montel.

Αυτό σήμαινε ότι ακόμη και σε ημέρες αυξημένης ηλιακής ενέργειας και με εισαγωγές διασυνδέσεων με πλήρη δυναμικότητα, το φυσικό αέριο εξακολουθούσε να απαιτείται ως «συμπλήρωμα» για την κάλυψη της ζήτησης, προκαλώντας θετικές, αν και χαμηλές τιμές ενέργειας στην αγορά της επόμενης ημέρας, πρόσθεσε.

Το Brexit είχε ως αποτέλεσμα την αποσύνδεση του Ηνωμένου Βασιλείου από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και την επιστροφή στις πιο ακριβές, σαφείς δημοπρασίες χωρητικότητας, όπου η χωρητικότητα διασύνδεσης χορηγήθηκε μέσα από ένα «συνονθύλευμα» διαφορετικών εμπορικών ρυθμίσεων, δήλωσε η εμπορική ένωση Energy UK τον περασμένο μήνα.
Η Βόρεια Ιρλανδία έχει τη δική της ενιαία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ξεχωριστή από αυτή της Βρετανίας.

Κλήση για επανασύνδεση

Το κόστος της χονδρικής αγοράς έχει αυξηθεί και η Energy UK επεσήμανε τις αναποτελεσματικές συναλλαγές που εμφανίζονται, όπως η διαφορά μεταξύ των δημοπρασιών της επόμενης ημέρας και του προγραμματισμού των ροών διασύνδεσης.
«Η έλλειψη σύζευξης της αγοράς [με την ΕΕ] δεν βοηθά», είπε ο Χιούιτ.

Ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά δεν έλαβαν υπόψη την έκταση της αρνητικής τιμολόγησης στην ήπειρο κατά την αξιολόγηση της κατεύθυνσης των ροών διασύνδεσης, είπε ένας άλλος αναλυτής με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Energy UK προέτρεψε τη βρετανική κυβέρνηση να εργαστεί για την επανασύνδεση με την ΕΕ.
Η ενιαία ενδοημερήσια σύζευξη της αγοράς θα διασφάλιζε ότι οι διαφορές τιμών μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ ήταν πιο στενά ευθυγραμμισμένες, μειώνοντας τελικά το κόστος για τους Βρετανούς καταναλωτές, δήλωσε ο Hewitt.

Επιπλέον 5 GW αιολικής δυναμικότητας και 2-3 GW ηλιακής ενέργειας θα μπορούσαν να δουν τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας να πέφτουν τακτικά σε αρνητικό έδαφος, εκτίμησε ο Hewitt.
«Αν συνεχίσουμε να κατασκευάζουμε αιολική και ηλιακή ενέργεια με τον ίδιο ρυθμό που είμαστε τώρα, θα μπορούσαμε να γυρίσουμε σε ένα με δύο χρόνια», είπε.

Υψηλό κόστος εξισορρόπησης

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει σχεδόν 30 GW αιολικής ισχύος και περίπου 14,25 GW ηλιακής ενέργειας, σύμφωνα με στοιχεία της βιομηχανίας.
Η χώρα στοχεύει 50 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2030 και 70 GW ηλιακής ενέργειας έως το 2035 ως μέρος των σχεδίων της για μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε αρκετές ευρωπαϊκές αγορές έπεσαν κάτω από το μηδέν για αρκετές ώρες εν μέσω ισχυρής ηλιακής παραγωγής και χαμηλής ζήτησης.

Οι αρνητικές τιμές ενέργειας μπορεί να είναι ωφέλιμες καθώς επιτρέπουν στους ανθρώπους να φορτίζουν μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, για παράδειγμα, αλλά μπορεί επίσης να σημαίνουν ότι ο χειριστής μπορεί να χρειαστεί να πληρώσει υψηλά κόστη εξισορρόπησης συστήματος, το οποίο στην περίπτωση του ΗΒ μπορεί να είναι ακραίο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης