Περιβάλλον

Σύνοδος Παρισιού: Ο Lula καταγγέλλει την απραξία της διεθνούς κοινότητας για το κλίμα

Σύνοδος Παρισιού: Ο Lula καταγγέλλει την απραξία της διεθνούς κοινότητας για το κλίμα
Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος επέκρινε σφόδρα τους διεθνείς θεσμούς: «με αυτόν τον μηχανισμό, εκείνος που είναι πλούσιος είναι πάντα πλούσιος και εκείνος που είναι φτωχός είναι πάντα φτωχός»
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Luis Ignacio Lula da Silva επέκρινε την Παρασκευή 23/6 την απραξία της διεθνούς κοινότητας στο θέμα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και της μείωσης των ανισοτήτων στη Σύνοδο Κορυφής του Παρισιού.

«Το ζήτημα του κλίματος έχει γίνει ανέκδοτο», είπε σε μια θερμή ομιλία κατά το κλείσιμο της συνόδου κορυφής στο Παρίσι για τη χρηματοδότηση της μάχης κατά της φτώχειας και της υπερθέρμανσης του κλίματος, προκαλώντας θύελλα χειροκροτημάτων στην αίθουσα.

«Ποιος εφάρμοσε το πρωτόκολλο του Κιότο;
Ποιος εφάρμοσε τις αποφάσεις της COP15 της Κοπεγχάγης;

Ποιος εφάρμοσε τις αποφάσεις της COP του Παρισιού;» διερωτήθηκε, υπογραμμίζοντας πως οι αποφάσεις δεν υλοποιήθηκαν «επειδή δεν υπάρχει παγκόσμια διακυβέρνηση ώστε να φέρει σε πέρας τους στόχους» που έχουν τεθεί.

Εξάλλου, επέκρινε σφόδρα τους διεθνείς θεσμούς: «με αυτόν τον μηχανισμό, εκείνος που είναι πλούσιος είναι πάντα πλούσιος και εκείνος που είναι φτωχός είναι πάντα φτωχός».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «αφήνει πολλούς ανικανοποίητους σε σχέση με αυτό που κάποιος ανέμενε» από αυτό, είπε, σημειώνοντας πως η Αργεντινή, που θέλει να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους ενός δανείου ύψους 44 δισ. δολαρίων με τον Ταμείο, είναι σε «πολύ δύσκολη» οικονομική κατάσταση.

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με θεσμούς «που λειτουργούν με λανθασμένο τρόπο» εκτίμησε ακόμη ο Lula.
Ο Lula επέκρινε εξάλλου τις χώρες «που ασκούν εν νέου τον προστατευτισμό», μια έμμεση αναφορά για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επέκρινε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει επικυρώσει ακόμη μια συμφωνία ελεύθερων ανταλλαγών με τη Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη), με τις αντιστάσεις να είναι ιδιαίτερα ισχυρές κυρίως στη Γαλλία.

Ο Emmanuel Macron έκανε λόγο από την πλευρά του κατά το κλείσιμο της συνόδου για «πλήρη συναίνεση» προκειμένου να «μεταρρυθμίσουμε εις βάθος» το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα ώστε να καταστεί «πιο αποτελεσματικό, πιο δίκαιο και πιο προσαρμοσμένο στον σημερινό κόσμο».

Η σύνοδος κορυφής, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Εμανουέλ Μακρόν, συγκέντρωσε επί δύο ημέρες περίπου 40 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και τους επικεφαλής διεθνών χρηματοπιστωτικών θεσμών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης