Τελευταία Νέα
Ενέργεια

OPEC: Η ζήτηση πετρελαίου θα φτάσει τα 110 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα το 2045

OPEC: Η ζήτηση πετρελαίου θα φτάσει τα 110 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα το 2045
«Το πετρέλαιο είναι αναντικατάστατο για το άμεσο μέλλον», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών

Στα 110 εκατ. ημερησίως, σημειώνοντας αύξηση 23% εκτιμά ο ΟΠΕΚ ότι θα διαμορφωθεί η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου σε περίπου 20 χρόνια, έως δηλαδή το 2045.

«Το πετρέλαιο είναι αναντικατάστατο για το άμεσο μέλλον», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών Χάιθαμ Αλ Γκάις, μιλώντας στην εναρκτήρια διάσκεψη Energy Asia που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ.

«Στις προοπτικές μας, βλέπουμε την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου να αυξάνεται στα 110 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2045. Βλέπουμε την παγκόσμια ζήτηση ενέργειας να αυξάνεται κατά 23% έως το 2045», είπε, προσθέτοντας ότι το πετρέλαιο θα εξακολουθεί να αποτελεί περίπου το 29% του ενεργειακού μείγματος μέχρι τότε.

Η «διαφωνία» με τον ΙΕΑ

Η πρόβλεψη έρχεται σε αντίθεση με την αντίστοιχη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για μείωση της ετήσιας αύξησης της ζήτησης από 2,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023 σε 400.000 βαρέλια την ημέρα το 2028.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο ΙΕΑ προέβλεψε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 6% από το 2022 στα 105,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2028 λόγω των πετροχημικών και της ζήτησης από τις αεροπορικές εταιρείες.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ πρόσθεσε ότι η υποεπένδυση  στη βιομηχανία πετρελαίου θα θέσει υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα των σημερινών ενεργειακών συστημάτων και θα οδηγήσει σε ένα «ενεργειακό χάος».Στο μεταξύ, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν νωρίς σήμερα Δευτέρα, με τους επενδυτές να αξιολογούν θετικά τον τερματισμό της εξέγερσης της Wagner στη Ρωσία που «ταρακούνησε» ολόκληρο τον πλανήτη το προηγούμενο σαββατοκύριακο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης