Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Saudi Aramco: Bλέπει «θετικές» προοπτικές για το πετρέλαιο το δεύτερο εξάμηνο

Saudi Aramco: Bλέπει «θετικές» προοπτικές για το πετρέλαιο το δεύτερο εξάμηνο
Κίνα και Ινδία θα αντισταθμίσουν τον κίνδυνο ύφεσης

Η Saudi Aramco πιστεύει ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς παραμένουν «σταθερά» για το δεύτερο εξάμηνο, καθώς η ζήτηση από τις αναδυόμενες αγορές με επικεφαλής την Κίνα και την Ινδία θα αντισταθμίσουν τον κίνδυνο ύφεσης στις ανεπτυγμένες αγορές, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Amin Nasser τη Δευτέρα.

Ωστόσο, άλλα στελέχη στο συνέδριο Energy Asia στην Κουάλα Λουμπούρ διχάστηκαν, με την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Μαλαισίας Petronas να αναφέρει επιβράδυνση της ζήτησης πετρελαίου και πετροχημικών το δεύτερο τρίμηνο και η αυξανόμενη δυναμικότητα των διυλιστηρίων να ασκεί πίεση στην αγορά.

"Συνολικά, πιστεύουμε ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς πετρελαίου παραμένουν γενικά υγιή για το υπόλοιπο του έτους", δήλωσε ο Nasser, ο οποίος είναι επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου στον κόσμο.
«Παρά τους κινδύνους ύφεσης σε αρκετές χώρες του ΟΟΣΑ, οι οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών –ιδιαίτερα της Κίνας και της Ινδίας– οδηγούν σε υγιή αύξηση της ζήτησης πετρελαίου άνω των 2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα φέτος», είπε στη διάσκεψη.
Οι τομείς των μεταφορών και των πετροχημικών της Κίνας εξακολουθούν να δείχνουν σημάδια αύξησης της ζήτησης, πρόσθεσε.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχωρούν περίπου 14% από την αρχή του έτους, καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια πλήττουν την διάθεση των επενδυτών, ενώ η πολλά υποσχόμενη οικονομική ανάκαμψη της Κίνας έχει υποχωρήσει μετά από αρκετούς μήνες πιο ήπιων από το αναμενόμενο στοιχείων για την κατανάλωση, την παραγωγή και την αγορά ακινήτων.

Οι προμήθειες αργού πετρελαίου από τη Ρωσία και το Ιράν συνεχίσθηκαν επίσης παρά τις δυτικές κυρώσεις, αντισταθμίζοντας τις περικοπές παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ).

Ενώ μια αποτυχημένη ανταρσία μισθοφόρων στη Ρωσία το Σαββατοκύριακο προκάλεσε ανησυχίες για πολιτική αστάθεια και ανέβασε τις τιμές του πετρελαίου, κανένα από τα στελέχη του κλάδου και τους αξιωματούχους που μίλησαν την πρώτη ημέρα του συνεδρίου δεν το ανέφερε κατά τη διάρκεια των παρατηρήσεών τους.

"Δεν υπάρχει μεγάλος γεωπολιτικός αντίκτυπος στην αγορά τώρα. Κυριαρχείται από την οικονομία, όχι από τη γεωπολιτική", δήλωσε ο Daniel Yergin, αντιπρόεδρος της S&P Global, στο περιθώριο της εκδήλωσης.

Αβεβαιότητα

Ο Russell Hardy, Διευθύνων Σύμβουλος της Vitol, του μεγαλύτερου ανεξάρτητου trader πετρελαίου, είπε ότι ο κλάδος πιθανώς αντιμετωπίζει μια περίοδο εύλογα ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών τους επόμενους τρεις ή τέσσερις μήνες, αλλά η αβεβαιότητα με τη ρωσική προσφορά και την κινεζική ζήτηση καθιστά πιο δύσκολη την πρόβλεψη των ισορροπιών της αγοράς.

«Αυτό που έχει συμβεί μέχρι στιγμής φέτος είναι ότι η πλευρά της προσφοράς έχει ελαφρώς υπεραπoδώσει, ιδιαίτερα η Ρωσία, όπου υπήρχαν προσδοκίες για απώλεια παραγωγής ως αποτέλεσμα της δυσκολίας να φτάσει το πετρέλαιο στην αγορά λόγω των κυρώσεων», είπε.
Ο Sazali Hamzah, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Petronas στο downstream, ήταν λιγότερο αισιόδοξος, λέγοντας ότι η ζήτηση για πετρέλαιο και πετροχημικά άρχισε να επιβραδύνεται το δεύτερο τρίμηνο παρά την ανάκαμψη της κατανάλωσης καυσίμου αεροσκαφών.

Αναμένει ότι η νέα ικανότητα διύλισης που θα κυκλοφορήσει φέτος στο διαδίκτυο θα ασκήσει «μεγάλη πίεση στην αγορά».

«Πιστεύουμε ότι στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα εξακολουθήσουμε να βλέπουμε ασθενή ζήτηση και αυτή θα επεκταθεί σε μέρος του επόμενου έτους», πρόσθεσε.

Κοιτάζοντας το μέλλον, τα στελέχη της Vitol και της Petronas δήλωσαν ότι η ζήτηση πετρελαίου θα μπορούσε να κορυφωθεί γύρω στο 2030.

Ως μέρος της μετάβασής της, η Petronas θα επικεντρωθεί στη βελτίωση της απόδοσης του φυσικού αερίου και θα βρει λύσεις για τη μείωση του άνθρακα, ενώ θα εξερευνήσει άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως τα βιοκαύσιμα μεσοπρόθεσμα και το υδρογόνο μακροπρόθεσμα, είπε ο Hamzah.

Η εταιρεία εργάζεται σε μια πιλοτική μονάδα και μηχανολογικό σχεδιασμό καθώς σχεδιάζει να ξεκινήσει το πρώτο της βιοδιυλιστήριο το 2026.

"Εάν η τάση συνεχίσει να αυξάνεται, είμαστε έτοιμοι να μετατρέψουμε το διυλιστήριο Kerteh σε βιοκαύσιμο στο μέλλον", δήλωσε ο Hamzah.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης