Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΟΠΕΚ+: Η μεταρρύθμιση των ποσοστώσεων πετρελαίου αυξάνει την κυριαρχία του Κόλπου

ΟΠΕΚ+: Η μεταρρύθμιση των ποσοστώσεων πετρελαίου αυξάνει την κυριαρχία του Κόλπου
Οι κρατικές πετρελαϊκές μεγάλες εταιρείες της Μέσης Ανατολής αυξάνουν τις επενδύσεις ενώ η παραγωγή μειώνεται στα αφρικανικά έθνη

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, νωρίτερα αυτό το μήνα περιέγραψε μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στον ΟΠΕΚ τα τελευταία χρόνια και την παρουσίασε ως επιβράβευση για τις χώρες που επενδύουν στην πετρελαϊκή τους βιομηχανία.

Η αλλαγή ανοίγει τον δρόμο για την παροχή μεγαλύτερων ποσοστώσεων παραγωγής σε μέλη του ΟΠΕΚ του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ σε βάρος αφρικανικών χωρών όπως η Νιγηρία και η Αγκόλα σύμφωνα με το Reuters.

Οι ποσοστώσεις παραγωγής και οι βασικές γραμμές, από τις οποίες υπολογίζονται οι περικοπές παραγωγής, είναι ένα ευαίσθητο θέμα εντός του ΟΠΕΚ εδώ και δεκαετίες, καθώς οι περισσότεροι παραγωγοί θέλουν υψηλότερη ποσόστωση, ώστε να μπορούν να κερδίζουν περισσότερα από τις εξαγωγές πετρελαίου.

Η αναταραχή είναι πιθανό να γίνει πιο ακραία τα επόμενα χρόνια, καθώς οι κρατικές πετρελαϊκές μεγάλες εταιρείες της Μέσης Ανατολής αυξάνουν τις επενδύσεις ενώ η παραγωγή μειώνεται σε αφρικανικά έθνη που αγωνίζονται να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις.


opek.JPG

Οι παραγωγοί του Κόλπου, οι κάτοχοι της μικρής πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, κυριαρχούν εδώ και καιρό στον ΟΠΕΚ.

Η ισχύς και η επιρροή τους έχει ήδη αυξηθεί τα τελευταία 15 χρόνια με την αυξανόμενη ικανότητα τους, ενώ η αφρικανική παραγωγή έχει μειωθεί καθώς οι ξένες επενδύσεις έχουν συρρικνωθεί.

Σε αντίθεση με τους παραγωγούς του Κόλπου, οι Αφρικανοί παραγωγοί βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε επενδύσεις από διεθνείς εταιρείες πετρελαίου. Αυτές οι εταιρείες έχουν αποφύγει την Αφρική τα τελευταία χρόνια υπέρ των επενδύσεων στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και σε παραγωγικά γιγάντια κοιτάσματα πετρελαίου αλλού, όπως η υπεράκτια Βραζιλία και η Γουιάνα.

opek2.JPG



Τον Μάιο, το μερίδιο της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Κουβέιτ στη συνολική παραγωγή του ΟΠΕΚ ήταν πάνω από 10% υψηλότερο από ό,τι πριν από 15 χρόνια στο 55%, σύμφωνα με τα στοιχεία παραγωγής του ΟΠΕΚ. Το συνολικό μερίδιο της Νιγηρίας και της Αγκόλας την ίδια περίοδο έχει συρρικνωθεί κατά πάνω από 3% σε κάτω από 9%.

Για τη Νιγηρία, «η χωρητικότητα συνεχίζει να περιορίζεται από λειτουργικά ζητήματα και θέματα ασφάλειας, σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα επενδύσεων, που οδηγούν σε πτώση», ανέφεραν οι αναλυτές της εταιρείας συμβούλων Wood Mackenzie.

Οι νέες εξελίξεις στο πεδίο και οι πρόσφατες ανακαλύψεις στην Αγκόλα δεν θα είναι αρκετές για να ανακόψουν τη μακροπρόθεσμη μείωση της παραγωγικής ικανότητας, πρόσθεσαν.


Aύξηση παραγωγής

Αντίθετα, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν σχέδια να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγική τους ικανότητα στα 13 εκατομμύρια bpd και 5 εκατομμύρια bpd, αντίστοιχα, έως το 2027 από τα σημερινά επίπεδα περίπου 12 και 4 εκατομμυρίων.

Ο άλλος παραγωγός του Κόλπου Κουβέιτ στις 18 Ιουνίου δήλωσε ότι θα ενισχύσει την παραγωγική του ικανότητα κατά 200.000 bpd έως το 2025 για να φτάσει τα 3 εκατομμύρια bpd.
Οι προσθήκες δυναμικότητας από τις τρεις χώρες του Κόλπου κατά την περίοδο 2020-2025 συνολικά ανέρχονται σε 1,2 εκατομμύρια bpd, διπλάσιο από αυτό που προβλέπεται να χάσουν η Νιγηρία και η Αγκόλα την ίδια περίοδο, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.

Οι δύο χώρες της Δυτικής Αφρικής έχουν χάσει σχεδόν το ένα τέταρτο της παραγωγικής τους ικανότητας από το 2019 ως αποτέλεσμα υποεπενδύσεων και ζητημάτων ασφάλειας.


opek3.JPG


Στη σύνοδό του στις 4 Ιουνίου, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοι, με επικεφαλής τη Ρωσία, (OPEC+) αναθεώρησαν τις ποσοστώσεις παραγωγής για την πλειοψηφία των μελών του.

«Σε τελική ανάλυση αυτό που θα πετύχει αυτή η συμφωνία για όλους μας είναι ότι όσοι επενδύσουν, όχι φέτος, αλλά τα επόμενα χρόνια, 24 και 25 και προχωρώντας μπροστά, θα υπάρξει αναγνώριση για την επένδυσή τους», είπε ο πρίγκιπας Abdulaziz .

Μια πηγή του ΟΠΕΚ+, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε στο Reuters ότι απαιτείται αναθεώρηση για τη δημιουργία ενός δικαιότερου συστήματος που αντικατοπτρίζει καλύτερα την πραγματικότητα της παραγωγικής ικανότητας των χωρών-μελών.

Ενώ η πλειονότητα των μελών του ΟΠΕΚ+ είχε χαμηλότερο στόχο παραγωγής, ο στόχος των ΗΑΕ ήταν υψηλότερος.

Ο Richard Bronze, Επικεφαλής Γεωπολιτικής στο Energy Aspects, είπε ότι ένας από τους λόγους πίσω από την αλλαγή ήταν η αντιμετώπιση των προηγούμενων ζητημάτων αξιοπιστίας του ΟΠΕΚ, όταν οι αλλαγές πολιτικής δεν αντικατοπτρίζονται απαραίτητα στις αγορές πετρελαίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης