Ενέργεια

Ισπανία: Η απροσδόκητη εξέλιξη που επηρεάζει την άνοδο της ηλεκτροκίνησης (Montel)

Ισπανία: Η απροσδόκητη εξέλιξη που επηρεάζει την άνοδο της ηλεκτροκίνησης (Montel)
Η εθνική ζήτηση ενέργειας αναμενόταν να φτάσει τις 316 TWh έως το 2030, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο σχέδιο για το κλίμα και την ενέργεια
Η ηλεκτροκίνηση στην Ισπανία «δεν προχωρά με τον απαραίτητο ρυθμό» για να ανταποκριθεί στην ανάπτυξη νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (AΠE) και θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε «επενδυτική παράλυση», δήλωσαν ειδικοί την Πέμπτη 29/6 Montel.

Ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης δεν ήταν επαρκής για να απορροφήσει την πράσινη δύναμη που έρχεται αυτή τη στιγμή στο δίκτυο, είπε ο Juan Diego Diaz, πρόεδρος του αιολικού λόμπι της AEE, κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της στη Μαδρίτη, τα σχόλιά του έρχονται αφού η χώρα αύξησε τον στόχο της πράσινης χωρητικότητας για το 2030 έως 23% στα 160 GW χθες.

Η πλεονάζουσα παραγωγή εν μέσω χαμηλής ζήτησης θα μπορούσε να οδηγήσει «ή σε επενδυτική παράλυση επειδή τα πράσινα έργα δεν θα είναι χρηματοδοτήσιμα τραπεζικά, ή απώλεια της αξίας των υφιστάμενων assets», πρόσθεσε.

Ο αναθεωρημένος στόχος έγινε «με φιλόδοξο αλλά υπεύθυνο τρόπο.... είναι εφικτός στόχος», είπε στην εκδήλωση η υπουργός Ενέργειας Teresa Ribera.
Η εθνική ζήτηση ενέργειας αναμενόταν να φτάσει τις 316 TWh έως το 2030, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο σχέδιο για το κλίμα και την ενέργεια.

«Τεχνητές υποθέσεις»

Ωστόσο, αυτή η εκτίμηση «βασίστηκε σε τεχνητά ζητήματα και υποθέσεις που είναι δύσκολο να επιτευχθούν», δήλωσε στη συνάντηση ο Jorge Barredo, γενικός διευθυντής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην εταιρεία κοινής ωφέλειας Naturgy.

Η Acciona θα απέφευγε τις επενδύσεις στον τομέα «επειδή δεν θα υπάρξει ζήτηση», επανέλαβε η Marta Fernandez, διευθύντρια επιχειρηματικής ανάπτυξης στην ισπανική εταιρεία ενέργειας.
«Η χάραξη προληπτικών πολιτικών για την ηλεκτροδότηση της ζήτησης είναι ο πιο σημαντικός μοχλός».

Εν τω μεταξύ, μια εξάμηνη παράταση αδειών για 43 GW έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν «ανακούφιση», είπαν οι εκπρόσωποι.
Αναφέρονταν σε ανακοίνωση της Τρίτης που παρέτεινε την προθεσμία της 25ης Ιουλίου λόγω του μεγάλου αριθμού έργων που χρειάζονταν επεξεργασία.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει προηγουμένως τη Montel για πτώση της κερδοφορίας των ισπανικών ηλιακών πάρκων λόγω του αναμενόμενου κύματος νέων έργων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης