Ενέργεια

Δεν θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση OPEC ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας, μετά τον αποκλεισμό ΜΜΕ

Δεν θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση OPEC ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας, μετά τον αποκλεισμό ΜΜΕ
Ο OPEC δεν χορήγησε άδεια πρόσβασης σε δημοσιογράφους του Reuters, του Bloomberg και της Wall Street Journal

O υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας δεν θα παρευρεθεί σε συνεδρίαση του OPEC στη Βιέννη την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, ύστερα από την απόφαση του οργανισμού πετρελαιοπαραγωγών να απαγορεύσει την παρουσία εκπρόσωπων δημοσιογραφικών οργανισμών.

Ο OPEC δεν χορήγησε άδεια πρόσβασης σε δημοσιογράφους του Reuters, του Bloomberg και της Wall Street Journal προκειμένου να καλύψουν συνάντηση στην οποία συμμετέχουν διευθύνοντες σύμβουλοι της πετρελαϊκής βιομηχανίας καθώς και υπουργοί Ενέργειας από τις χώρες του OPEC και τους συμμάχους του, δήλωσαν την Τετάρτη στο Reuters δημοσιογράφοι και πρόσωπα με γνώση της υπόθεσης.

Ο OPEC αρνήθηκε να σχολιάσει για ποιο λόγο οι δημοσιογράφοι από αυτούς τους τρεις οργανισμούς μέσων ενημέρωσης δεν προσεκλήθησαν να καλύψουν τη συνάντηση που διοργανώνει ο OPEC στις 5-6 Ιουλίου.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Alexander Schallenberg, που αναμενόταν να απευθυνθεί στους συμμετέχοντες, δήλωσε μέσω εκπροσώπου του ότι η «ελευθερία του Τύπου», συμπεριλαμβανομένης της «κάλυψης πολιτικών εξελίξεων» αποτελεί «ακρογωνιαίο λίθο κάθε δημοκρατικής κοινωνίας», σύμφωνα με το δημοσίευμα στην εφημερίδα Financial Times.

Το γραφείο του Schallenberg ανέφερε ότι η απόφασή του να μην παρευρεθεί ελήφθη για λόγους «προγραμματισμού» και τόνισε τον ρόλο της ελευθερίας του Τύπου, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του Reuters για σχόλιο.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του, μια ομάδα γνωστή ως OPEC+, περιλαμβάνει κορυφαίους παραγωγούς πετρελαίου όπως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία.
Η συμμαχία OPEC+ παράγει πάνω από το 40% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου.

Αυτή θα είναι η δεύτερη συνεχής εκδήλωση της συμμαχίας OPEC+ για την οποία ο Οργανισμός έχει περιορίσει την ειδησεογραφική κάλυψη.
Οι ίδιοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί αποκλείστηκαν από τα κεντρικά γραφεία του OPEC στη Βιέννη κατά τη διάρκεια συνεδρίασης για τον καθορισμό της πολιτικής για το πετρέλαιο στις 4 Ιουνίου.

Ο OPEC δεν έδωσε κανένα λόγο για τον αποκλεισμό των τριών αυτών δημοσιογραφικών οργανισμών από την προηγούμενη συνεδρίαση του Ιουνίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης