Χρηματιστήριο & Αγορές

Wall Street: Άνοδος 1,4% για τον Nasdaq, 1,2% για τον S&P και 0,6% για τον energy sector

Wall Street: Άνοδος 1,4% για τον Nasdaq, 1,2% για τον S&P και 0,6% για τον energy sector

283 μονάδες κέρδισε ο Dow

Άνοδος στη Wall Street την Παρασκευή, με τις μετοχές της τεχνολογίας να προηγούνται, καθώς η αγορά προσπαθούσε να κλείσει το πρώτο εξάμηνο σε θετικό έδαφος.


Ο Dow Jones κέρδισε 283 μονάδες, ή 0,83% στις 34.405 μονάδες.
Ο S&P 500 κέρδισε 1,22% στις 4.450 μονάδες.
Ο S&P 500 energy sector ενισχύθηκε 0,63% στις 623,59 μονάδες.
Ο Nasdaq ενισχύθηκε 1,45% στις 13.787 μονάδες.

Οι μετοχές τεχνολογίας Mega-cap που ευθύνονται για ένα σημαντικό μέρος των κερδών της αγοράς του 2023 αυξήθηκαν την Παρασκευή. Ο κυρίαρχος κατασκευαστής τσιπ τεχνητής νοημοσύνης Nvidia σημείωσε άλμα σχεδόν 4%, ανεβάζοντας τα ετήσια κέρδη της στο 190%. Οι Meta Platforms πρόσθεσαν 2%, ενώ το Netflix αυξήθηκε περισσότερο από 3%. H Apple ενισχύθηκε 1,7% σε συναλλαγές άνω του ανώτατου ορίου αγοράς των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Nike υποχώρησε περισσότερο από 2% αφού ανακοίνωσε ασθενέστερα από τα αναμενόμενα τριμηνιαία κέρδη.

Η Παρασκευή σηματοδότησε μια κομβική ημέρα για τους επενδυτές, κλείνοντας το τέλος του μήνα, το δεύτερο τρίμηνο και το πρώτο εξάμηνο. Η υπόσχεση για τεχνητή νοημοσύνη και η ελπίδα για ένα τέλος στην εκστρατεία επιτοκίων της Fed ανέβασαν τους μεγάλους τεχνολογικούς παίκτες σε εκπληκτικά ύψη.

Παρά αυτά τα ισχυρά κέρδη, ορισμένοι στη Wall Street αναμένουν αστάθεια στο δεύτερο εξάμηνο και πιθανή ρευστοποίηση κερδών από τους επενδυτές που επωφελήθηκαν από το ράλι. Αυτό, σε συνδυασμό με την αλλαγή των τεχνικών στοιχείων, θα μπορούσε να οδηγήσει σε λοξά μέτρα ή σε μια μικρή υποχώρηση του S&P, δήλωσε η Άννα Χαν, αναλυτής μετοχών της Wells Fargo Securities.

Για τον Ιούνιο: Ο S&P 500 έχει κερδίσει περισσότερο από 6% και βρίσκεται σε ρυθμό για την καλύτερη μηνιαία απόδοσή του από τον Οκτώβριο. Ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 6,7%. Και οι δύο δείκτες καταγράφουν το τέταρτο συνεχόμενο θετικό μήνα. Ο Dow έχει σκαρφαλώσει 4,7% και βρίσκεται σε καλό δρόμο για τον καλύτερο μήνα του από τον Νοέμβριο.

Για το δεύτερο τρίμηνο: Ο S&P 500 ανέβηκε 8,4%, σε τροχιά για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο κερδών και τη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδό του από το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο 13%. Ο Dow έκανε άλμα 3,5%, αλλά βρίσκεται σε ρυθμό για ένα τρίτο νικηφόρο τρίμηνο.

Για το έτος μέχρι σήμερα και το πρώτο εξάμηνο: Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 16,1% και κατέγραψε το καλύτερο πρώτο του εξάμηνο από το 2019. Ο Nasdaq έχει σημειώσει άνοδο 31,9%, το καλύτερο πρώτο του εξάμηνο από το 1983. Ο Dow κατέγραψε κέρδος 3,9%.

Η Wall Street έλαβε άλλη μια ένδειξη ενθαρρυντικών ειδήσεων για τον πληθωρισμό καθώς ο βασικός δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης, ένας δείκτης που παρακολουθεί στενά η Federal Reserve, αυξήθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο.

«Αυτά είναι εξαιρετικά νέα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού», δήλωσε ο Jamie Cox, διευθύνων σύμβουλος της Harris Financial Group. «Αν δεν πιστεύετε ότι συμβαίνει αποπληθωρισμός, δεν δίνετε προσοχή. Η Fed είχε δίκιο που σταμάτησε και πρέπει να παραμείνει σταθερή σε αυτά τα επίπεδα για να αποτρέψει την υπερδιόρθωση και την πρόκληση περιττής ύφεσης για την καταπολέμηση ενός θηρίου που είναι τώρα υπό έλεγχο».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης