Recharge: Η Ισπανία στοχεύει στα 56 GW ηλιακής ενέργειας και 32 GW στα αιολικά μέχρι το 2030

Recharge: Η Ισπανία στοχεύει στα 56 GW ηλιακής ενέργειας και 32 GW στα αιολικά μέχρι το 2030
Τα αναθεωρημένα σχέδια της Ισπανίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υποδεικνύουν μια τεράστια ανάπτυξη ηλιακής ενέργειας 56 GW από το 2023 έως το τέλος της δεκαετίας και μια αύξηση 32 GW στα αιολικά

Η Ισπανία αύξησε τη στοχευμένη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το 2030 στο 32% από τον προηγούμενο στόχο του 23% λόγω της αύξησης των προσδοκιών για την κατασκευή φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με το Recharge.

Τα αναθεωρημένα σχέδια της Ισπανίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υποδεικνύουν μια τεράστια ανάπτυξη ηλιακής ενέργειας 56 GW από το 2023 έως το τέλος της δεκαετίας και μια αύξηση 32 GW στα αιολικά.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία προέκυψαν από το Ισπανικό Υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης και Δημογραφικής Πρόκλησης (MITECO), το οποίο διέθεσε για δημόσια διαβούλευση μια αναθεωρημένη έκδοση του Εθνικού Ολοκληρωμένου Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (PNIEC).

Παράλληλα, το νέο σχέδιο προσέφερε μια πιο αισιόδοξη εκτίμηση για το πόσες εκπομπές μπορούν να μειωθούν από τη γραμμή βάσης του 1990 με την ταχεία εγκατάσταση δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Από το σύνολο των 214 GW συνολικής εγκατεστημένης ισχύος στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας που αναμένεται το 2030, η νέα ενεργειακή στρατηγική της Ισπανίας προτείνει ότι τα 160 GW από αυτά θα είναι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με 22 GW αποθήκευσης επίσης, σε διάφορες μορφές.

Στο επίκεντρο τα φωτοβολταϊκά

Με την υποστήριξη της πρωτοβουλίας - χρηματοδότησης «Next Generation» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το αναθεωρημένο PNIEC δίνει έμφαση στο αυξανόμενο δυναμικό των φωτοβολταϊκών στην Ισπανία, με ισχύ που προβλέπεται να φτάσει τα 76 GW έως το 2030 — συμπεριλαμβανομένων των 19 GW αυτοπαραγωγής για κατανάλωση — σε σύγκριση με την πρόβλεψη των 39 GW στην προηγούμενη έκδοση του σχεδίου.

Τα φωτοβολταϊκά είναι η πηγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που έχει γνωρίσει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ισπανία τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας άνοδο 129% πάνω από το 2019 έως το 2022, όταν έφτασε τα 20,1 GW, υποδηλώνοντας τη στοχευμένη ανάπτυξη επιπλέον 56 GW τα επόμενα οκτώ χρόνια.

Το τελευταίο σχέδιο περιλαμβάνει επίσης την προσθήκη 62 GW αιολικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων 3 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, 14,5 GW υδροηλεκτρικής ενέργειας, 4,8 GW συγκεντρωμένης ηλιακής ενέργειας (CSP) και 1,4 GW βιομάζας. Η αιολική ισχύς αυξήθηκε σε ισχύ κατά 17% την περίοδο 2019-22, φτάνοντας τα 30,1 GW. Συνολικά, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αντιπροσωπεύουν το 48% του ενεργειακού πίνακα έως το 2030 και το 81% της ικανότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, πρότεινε η νέα PNIEC.

Το νέο σχέδιο προβλέπει επίσης έναν αυξανόμενο ρόλο για το πράσινο υδρογόνο, ειδικά στους βιομηχανικούς τομείς, με πρόβλεψη 11GW χωρητικότητας ηλεκτρολύτη έως το 2030.

Εκτός από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το έγγραφο PNIEC προέβλεπε ότι η Ισπανία θα εξακολουθούσε να βασίζεται σε 26,6 GW αερίου συνδυασμένου κύκλου και 3 GW πυρηνικών σταθμών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το 2030. Το νέο σχέδιο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο της Ισπανίας την Τρίτη και θα υποβληθεί τώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης