Ενέργεια

ΕΣΑΗ: Απαραίτητος ο Μηχανισμός Ευελιξίας για την στοχαστικότητα των ΑΠΕ

ΕΣΑΗ: Απαραίτητος ο Μηχανισμός Ευελιξίας για την στοχαστικότητα των ΑΠΕ

Το αίτημα θα τεθεί από τον ΕΣΑΗ στο νέο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη

 

Η υιοθέτηση μηχανισμού μέσω του οποίου θα αμείβεται η προσφορά υπηρεσιών ευελιξίας και διαθεσιμότητας ισχύος από τις μονάδες φυσικού αερίου, αναμένεται να αποτελέσει το κύριο ζήτημα που θα τεθεί από τον Σύνδεσμο των ανεξάρτητων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, ΕΣΑΗ, στο νέο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη.


Παρά το γεγονός ότι ο κ. Σκυλακάκης δεν έχει αρχίσει ακόμη επαφές με τους εμπλεκόμενους στην αγορά ενέργειας, εν όψει και των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ωστόσο μια σειρά από άμεσα ζητήματα όπως η τύχη των έκτακτων μέτρων στην χονδρική και τη λιανική αγορά ρεύματος, αλλά και μεσοπρόθεσμα όπως η υιοθέτηση του μηχανισμού ευελιξίας και διαθεσιμότητας βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των παικτών της αγοράς.

Άλλωστε το ζήτημα της υιοθέτησης αυτών των μηχανισμών ετέθη πρόσφατα στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας και από τον υπηρεσιακό υπουργό Παντελή Κάπρο, ενώ στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και η Eurelectric, δηλαδή ο Σύνδεσμος των εταιριών ηλεκτρισμού της Ευρώπης στον οποίο από ελληνικής πλευράς μετέχει η ΔΕΗ.

Το ζητούμενο από την πλευρά του ΕΣΑΗ να διαμορφωθεί μηχανισμός ευελιξίας – διαθεσιμότητας στον οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και οι μονάδες φυσικού αερίου. Άλλωστε παρεμφερής μηχανισμός αμοιβής της ευελιξίας είχε λειτουργήσει και στο παρελθόν στην Ελλάδα με έγκριση της Κομισιόν.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο πλαίσιο της αναθεώρησης του τρόπου λειτουργίας της αγοράς έχει προβλεφθεί μηχανισμός ευελιξίας, ο οποίος όμως επί του παρόντος αφορά μόνο την αποθήκευση και την απόκριση της ζήτησης, ενώ ασκούνται πιέσεις από πολλές χώρες ώστε το μέτρο να επεκταθεί και σε άλλες τεχνολογίες παραγωγής όπως το φυσικό αέριο, οι σύγχρονες μονάδες άνθρακα αλλά και τα πυρηνικά.


Η αύξηση της δίεισδυσης των ΑΠΕ μεγεθύνει προσωρινά το πρόβλημα


Πρέπει να σημειωθεί ότι η αναγκαιότητα των μηχανισμών ευελιξίας και διαθεσιμότητας ισχύος θα αυξάνεται όσο αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα τόσο της Ελλάδας όσο και της ΕΕ. Και αυτό γιατί η τεχνολογία της Αποθήκευσης δεν είναι ώριμη για να αντιμετωπίσει την στοχαστικότητα.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες της ελληνικής αγοράς ήδη θα πρέπει οι μονάδες φυσικού αερίου να έχουν διαθέσιμο το 80% της δυναμικότητας τους, ώστε όταν δύει ο ήλιος να καλύπτεται το κενό που δημιουργείται από το αναγκαστικό «σβήσιμο» των φωτοβολταϊκών. Αυτό σημαίνει σημαντικό κόστος και θα πρέπει να καλυφθεί μέσω μηχανισμού αμοιβής της διαθεσιμότητας ισχύος που παρέχεται στο σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΕΣΑΗ προκειμένου να προετοιμαστεί εν όψει των νέων δεδομένων έχει ήδη αναθέσει σε εταιρία του εξωτερικού να εκπονήσει μελέτη για τον σχεδιασμό του μηχανισμού, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις εφόσον το σχέδιο προωθηθεί η υιοθέτηση του θα μπορούσε να είναι εφικτή κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024.

Όσο δε για το κατά πόσο θα χρειαστεί έγκριση σύμφωνα με τους αυστηρούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, εκτιμάται με βάση τις τελευταίες συζητήσεις στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας ενδέχεται το όλο ζήτημα να αποτελέσει αντικείμενο της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όχι της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Πέραν αυτών η αγορά αδημονεί για την άρση των έκτακτων μέτρων λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού και επαναφορά σε ένα καθεστώς κανονικότητας τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική.

Μάλιστα παράγοντες της αγοράς φαίνεται ότι προσανατολίζονται στην λύση της αναστολής των μέτρων και επανενεργοποίησης τους εφόσον τους επόμενους μήνες υπάρξει εκ νέου εκτροχιασμός των τιμών και νέο ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης