Montel: Γιατί η Νορβηγία δεν εγκαταλείπει τις Εγγυήσεις Προέλευσης

Montel: Γιατί η Νορβηγία δεν εγκαταλείπει τις Εγγυήσεις Προέλευσης
Η θέση των εγγυήσεων προέλευσης στην αγορά είχε ενισχυθεί σύμφωνα με τον Hans Petter Kildal

Τα υψηλότερα έσοδα από εγγυήσεις προέλευσης (ΕΟ) για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας μείωσαν τις πιθανότητες να ακολουθήσει η Νορβηγία με την προγραμματισμένη έξοδο της από το σύστημα, είπε στο Montel ο Hans Petter Kildal, Διευθύνων Σύμβουλος της νορβηγικής εταιρείας συμβούλων GOs Becour.

«Η κυβέρνηση είπε ότι ήθελε να εγκαταλείψει το σύστημα. Από τότε δεν έχουμε ακούσει τίποτα πραγματικά. Έχουμε επίσης επιβεβαιώσεις από γραφειοκράτες και πολιτικούς ότι αυτό δεν είναι θέμα προτεραιότητας», δήλωσε ο Kildal σε συνέντευξή του.

Ωστόσο, η κυβέρνηση εξακολουθούσε να σχεδιάζει να αφαιρέσει τη Νορβηγία από την εν λόγω αγορά, δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Ενέργειας Terje Aasland στο Montel. Αυτό συνέβη επειδή η απαιτούμενη τεκμηρίωση επέβαλε ένα περιττό κόστος στις βιομηχανίες που λάμβαναν ηλεκτρική ενέργεια από εγχώρια υδροηλεκτρικά και αιολικά πάρκα, πρόσθεσε.

Δεν έδωσε πληροφορίες για ένα χρονοδιάγραμμα, αλλά τον περασμένο Οκτώβριο είπε ότι η χώρα δεν είχε επικείμενα σχέδια να εγκαταλείψει την αγορά GO εν μέσω της ενεργειακής κρίσης. Μια έξοδος από τη Νορβηγία θα είχε τεράστιο αντίκτυπο στην αγορά.Η θέση των εγγυήσεων προέλευσης στην αγορά είχε ενισχυθεί, είπε ο Kildal, αναφερόμενος στην πρόσφατη συμφωνία αγοράς ενέργειας (PPA) για 6,6 TWh μεταξύ της Statkraft και της παραγωγού αλουμινίου Norsk Hydro ως παράδειγμα.

Θα γινόταν πιο δύσκολο για τις νορβηγικές εταιρείες να συμμορφωθούν με τα διεθνή πρότυπα αναφοράς για τη χρήση πράσινης ενέργειας εάν δεν χρησιμοποιούσαν το σύστημα GO, δήλωσε ο Kildal.

Η σταθεροποίηση των τιμών

Η άνοδος των τιμών του GO αύξησε επίσης τη σημασία του συστήματος σε μεγάλο βαθμό για τον δημόσιο τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, με τις τιμές για πιστοποιητικά από σκανδιναβική υδροηλεκτρική ενέργεια να αυξάνονται από 1,70 ευρώ/MWh στις αρχές του 2022 σε ρεκόρ 10 ευρώ/MWh τον περασμένο Νοέμβριο. Η τιμή αυτή τη στιγμή είναι λίγο κάτω από τα 7 ευρώ/MWh.

Σύμφωνα με τον Kildal , οι τιμές θα σταθεροποιηθούν γύρω στα 4-4,50 ευρώ/MWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης