Ενέργεια

OilPrice: Γιατί οι traders πετρελαίου αγνοούν τις περικοπές της Σαουδικής Αραβίας

OilPrice: Γιατί οι traders πετρελαίου αγνοούν τις περικοπές της Σαουδικής Αραβίας
Η αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης Brent είχε εκτοξευθεί σε ένα contango σύμφωνα με την Wall Street Journal
Κάτι περίεργο συμβαίνει στην αγορά πετρελαίου. Παρά την είδηση ότι η Σαουδική Αραβία θα επεκτείνει τις εθελοντικές περικοπές παραγωγής της για έναν ακόμη μήνα και πιθανώς και μετά, και παρά το γεγονός ότι η Ρωσία λέει ότι θα μειώσει τις εξαγωγές κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, οι τιμές υποχωρούν.

Σύμφωνα με το OilPrice οι traders πωλούν τις θέσεις πετρελαίου τους αντί να τις ενισχύουν εν αναμονή της κρίσης της προσφοράς. Λογικά, αυτό είναι που ακολουθεί μια μείωση της παραγωγής, ειδικά όταν αυτή είναι 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Ωστόσο, δεν υπάρχει λιγότερη λογική στην προσπάθεια πρόβλεψης ασθενέστερης ζήτησης πετρελαίου σε περίπτωση παγκόσμιας επιβράδυνσης, κάτι που φαίνεται να κάνουν οι traders .

Η Wall Street Journal ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι η αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent έχει εκτοξευθεί σε ένα contango, πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές spot του αργού πετρελαίου έχουν πέσει κάτω από την τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης. Αυτό που υποδηλώνει είναι ότι οι traders δεν αναμένουν πραγματικά συμπίεση της προσφοράς σύντομα.

Τα τελευταία στοιχεία, όπως αναφέρθηκαν από το Reuters νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αποκάλυψαν ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα είχε υποχωρήσει σε όλες τις περιοχές, ιδίως σε μεγάλο μέρος της Ασίας και της ευρωζώνης, καθώς και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η δραστηριότητα αυξήθηκε στην Κίνα, αλλά η αύξηση ήταν, φαίνεται, πολύ μικρή για να εντυπωσιάσει τους traders πετρελαίου.

Σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη εστίαση των κεντρικών τραπεζών στην αύξηση των επιτοκίων ως θεραπεία για τον πληθωρισμό, οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης για μερικές από τις μεγαλύτερες αγορές πετρελαίου στον κόσμο δεν φαίνονται καλές και η συμπεριφορά των traders το επιβεβαιώνει.

Στα 205 εκατ. βαρέλια η καθαρή θέση

Ο John Kemp του Reuters αναφερόμενος στις συναλλαγές πετρελαίου σημείωσε ότι το κλίμα μεταξύ των θεσμικών traders δεν ήταν τόσο άσχημο από το 2020, όταν η αντίδραση των κυβερνήσεων στην πανδημία οδήγησε σε κατάρρευση τις τιμές του πετρελαίου καθώς τα lockdown κατέστρεψαν τη ζήτηση.

Η καθαρή θέση των θεσμικών traders στα τρία συμβόλαια αργού πετρελαίου με τις περισσότερες συναλλαγές —Brent, NYSE WTI και ICE WTI— είχε πέσει στα 205 εκατομμύρια βαρέλια στα τέλη Ιουνίου. Αυτό ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησαν τα ρεκόρ το 2013, σημείωσε ο Kemp.

Φαίνεται ότι παρά τις αντικρουόμενες προβλέψεις για τη ζήτηση πετρελαίου το δεύτερο εξάμηνο του έτους, οι traders έχουν επιλέξει τον απαισιόδοξο δρόμο. Ο ΟΠΕΚ, ακόμη και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, καθώς και οι περισσότερες επενδυτικές τράπεζες, αναμένουν ανάκαμψη της ζήτησης. Ωστόσο, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί κατά το ίδιο δεύτερο εξάμηνο, παρασυρόμενη από τον πληθωρισμό και την ανταπόκριση των κεντρικών τραπεζών σε αυτόν.

Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι οι προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας δεν είναι και τόσο απαισιόδοξες. Ουσιαστικά αναθεώρησε προς τα πάνω τις προοπτικές της για την παγκόσμια οικονομία στην τελευταία της ενημέρωση. Ωστόσο, η απαισιοδοξία της ζήτησης φαίνεται να έχει γίνει προσάρτημα των αγορών πετρελαίου τον τελευταίο καιρό, διατηρώντας τις τιμές χαμηλότερες παρά τις δεσμεύσεις για μείωση της παραγωγής.

Τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν αργότερα φέτος. Παρά την ύφεση της ευρωζώνης, την πιο αργή από την αναμενόμενη ανάκαμψη της Κίνας και τις αμφιβολίες για την ανάπτυξη των ΗΠΑ, ο κόσμος συνεχίζει να λειτουργεί με πετρέλαιο. Αργά ή γρήγορα, οι περικοπές της παραγωγής θα άρχιζαν να επηρεάζουν τις τιμές. Εκτός αν η προοπτική της ζήτησης γίνει ακόμη πιο ζοφερή από ό,τι φαίνεται τώρα, με βάση τη συμπεριφορά των traders πετρελαίου.

Ζήτηση

Ωστόσο, εάν η ζήτηση αποδειχτεί ανθεκτική ενόψει των προκλήσεων της οικονομικής επιβράδυνσης, οι τιμές θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την πορεία τους γρήγορα και απότομα. Ο Kemp του Reuters έγραψε ότι «η ακραία απαισιοδοξία για τις τιμές του αργού και οι ασύμμετρες θέσεις δημιουργούν δυνατότητες για ένα εκρηκτικό ράλι στο μέλλον».

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της έρευνας commodities της ING σημείωσε ότι «τα θεμελιώδη στοιχεία δεν έχουν τόση επιρροή στην κατεύθυνση των τιμών όπως θα περίμενε κανείς. Αντίθετα, η αβέβαιη μακροοικονομική προοπτική είναι αυτό στο οποίο επικεντρώνεται η αγορά».

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι traders δεν ενδιαφέρονται καν για την πραγματική ζήτηση αυτή τη στιγμή. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η κατεύθυνση που θα πάρει η ζήτηση στο άμεσο μέλλον με βάση πράγματα όπως η δραστηριότητα του εργοστασίου και οι καταναλωτικές δαπάνες. Και αυτό μπορεί να τους τυφλώσει σε περίπτωση που η Κίνα, για παράδειγμα, επιταχύνει τον ρυθμό της ανάκαμψης ή η Fed τερματίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης