O Lange (Ευρωκοινοβούλιο) ζητά δασμούς στο υδρογόνο των ΗΠΑ ως απάντηση στον IRA

O Lange (Ευρωκοινοβούλιο) ζητά δασμούς στο υδρογόνο των ΗΠΑ ως απάντηση στον IRA
Πρέπει να είμαστε λίγο πιο διεκδικητικοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από ό,τι ήμασταν παλαιότερα, δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Euractiv
Ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής της επιτροπής Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Bernd Lange (S&D) ζητά την επιβολή φόρων στο υδρογόνο που παράγεται στις ΗΠΑ και εισάγεται, ως απάντηση της Eυρωπαϊκής Ένωσης στην αμερικανική Πράξη Μείωσης του Πληθωρισμού (IRA) ύψους 370 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αύξηση των πράσινων επενδύσεων, όπως μεταφέρει το Euractiv.

Ο Lange, επικεφαλής της ισχυρής Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζήτησε μια πιο διεκδικητική προσέγγιση της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ, λέγοντας ότι «θα μιλήσουμε και πάλι με τους Αμερικανούς».

Ο IRA, είναι ένας νόμος - πρόγραμμα που προσφέρει επιδοτήσεις και φορολογικές πιστώσεις σε παραγωγούς καθαρής τεχνολογίας, όπως το υδρογόνο, ανεμογεννήτριες και ηλεκτρικά οχήματα, έχει επικριθεί έντονα από τους Ευρωβουλευτές, καθώς περιλαμβάνει ρήτρες «Buy American» που ευνοούν την εγχώρια παραγωγή.

Ιδιαίτερα όσον αφορά το υδρογόνο, προσφέρει φορολογικές πιστώσεις για την παραγωγή ενός αερίου που χρησιμοποιείται ως φορέας ενέργειας και είναι απαραίτητο για την παραγωγή χάλυβα χαμηλών εκπομπών άνθρακα, καθώς οι πολιτείες προσφέρουν συχνά πρόσθετες επιδοτήσεις για περιφερειακές εγκαταστάσεις παραγωγής.

«Αν παράγετε υδρογόνο στο Τέξας τώρα, τότε πρώτα επιδοτείται η υποδομή. Αν εγκαταστήσετε πρόσθετη αιολική ενέργεια, άλλη μια επιδότηση. Και η παραγωγή επιδοτείται για δέκα χρόνια, κάτι που δεν κάνουμε καθόλου στην Ευρώπη», δήλωσε ο Lange την Τρίτη σε συνέδριο που διοργάνωσε το γερμανικό συνδικάτο IG BCE.

«Αν είναι πραγματικά δυνατό μέσω αυτής της τριπλής επιδότησης να επιτύχουν μια τιμή υδρογόνου στα 2 δολάρια ανά κιλό, που ουσιαστικά είναι αυτό που επιδιώκουν – νομίζω ότι αυτή τη στιγμή, που βρισκόμαστε στα 9 ευρώ, η κατάσταση είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο Lange.

«Ως εκ τούτου, θα πούμε στους Αμερικανούς φίλους μας ότι δεν θα δεχθούμε αυτές τις παράνομες επιδοτήσεις – οι οποίες είναι επίσης παράνομες στο πλαίσιο του ΠΟΕ – και θα κινήσουμε αντίστοιχα μέτρα αντιντάμπινγκ», πρόσθεσε.

Τα μέτρα αντιντάμπινγκ είναι δασμοί που μπορεί να επιβάλει η ΕΕ σε εισαγόμενα αγαθά που πωλούνται κάτω από την «κανονική αξία», λαμβάνοντας συνήθως υπόψη το κόστος παραγωγής, κάτι που θεωρείται «ντάμπινγκ» και, ως εκ τούτου, παράνομο βάσει των διεθνών εμπορικών κανόνων.

Η επιβολή δασμών στις εισαγωγές υδρογόνου από τις ΗΠΑ μπορεί να είναι απαραίτητη, «όπως ακριβώς κάνουμε με την Κίνα και επίσης με προϊόντα και υπηρεσίες από κρατικές επιχειρήσεις», πρόσθεσε ο Lange.
«Πρέπει να είμαστε λίγο πιο διεκδικητικοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από ό,τι ήμασταν παλαιότερα, όπου ήμασταν εντελώς ανοιχτοί για την κατάσταση της αγοράς μας», πρόσθεσε.

Ενώ η ΕΕ επιβάλλει σήμερα πέντε μέτρα αντιντάμπινγκ σε προϊόντα από τις ΗΠΑ, επιβάλλει 96 τέτοιους δασμούς σε προϊόντα από την Κίνα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του 2022.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης