Ενέργεια

Rystad: Οι υποεπενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο είναι υπερβολικές

Rystad: Οι υποεπενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο είναι υπερβολικές

Οι χαμηλότερες τιμές μονάδας, τα κέρδη αποδοτικότητας, τα κέρδη παραγωγικότητας και οι εξελισσόμενες στρατηγικές χαρτοφυλακίου έχουν αυξήσει σημαντικά την αποδοτικότητα του κλάδου ανάντη.

Οι επίμονοι ισχυρισμοί για χρόνια υποεπένδυσης στην παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι υπερβολικοί, δείχνει έρευνα και ανάλυση της Rystad Energy. Οι επενδύσεις στον ανάντη τομέα έχουν υποχωρήσει από τότε που οι δαπάνες κορυφώθηκαν στα 887 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014, με περίπου 580 δισεκατομμύρια δολάρια να αναμένεται να επενδυθούν φέτος. Ο αριθμός των ολοκληρωμένων γεωτρήσεων έχει επίσης μειωθεί, από 88.000 το 2014 σε 59.000 φέτος.


Ως αποτέλεσμα, πολλοί παράγοντες της αγοράς προβλέπουν ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί και θα οδηγήσει σε χρόνιες υποεπενδύσεις και έλλειψη προσφοράς πετρελαίου τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, σύμφωνα με την Rystad η μοντελοποίηση και η ανάλυσή της λέει μια διαφορετική ιστορία. Οι χαμηλότερες τιμές μονάδας, τα κέρδη αποδοτικότητας, τα κέρδη παραγωγικότητας και οι εξελισσόμενες στρατηγικές χαρτοφυλακίου έχουν αυξήσει σημαντικά την αποδοτικότητα του κλάδου ανάντη.
Με άλλα λόγια: ο κλάδος μπορεί να κάνει το ίδιο όπως πριν, αλλά με πολύ χαμηλότερο κόστος. Αν και οι επενδύσεις έχουν συρρικνωθεί, η δραστηριότητα και η παραγωγή παραμένουν υγιείς και στα ίδια επίπεδα με τα επίπεδα από το 2010 έως το 2014.

πιν1_2.JPG

«Σε αντίθεση με τη δημοφιλή άποψη, ο κόσμος επενδύει κατάλληλα χρηματικά ποσά στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων για να ικανοποιήσει τη ζήτηση. Η εξοικονόμηση κόστους σημαίνει ότι οι φορείς εκμετάλλευσης μπορούν να παράγουν την ίδια ποσότητα πετρελαίου με χαμηλότερο κόστος και δεν προβλέπουμε κρίση εφοδιασμού πετρελαίου λόγω υποεπενδύσεων στον άμεσο ορίζοντα», λέει ο Espen Erlingsen, επικεφαλής της έρευνας ανάντη της Rystad Energy.

Οι παγκόσμιες επενδύσεις ανάντη κορυφώθηκαν σε σχεδόν 900 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014 πριν υποχωρήσουν σε περίπου 500 δισεκατομμύρια δολάρια δύο χρόνια αργότερα μετά την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου το 2015. Υπήρξε άλλη μια πτώση το 2020 καθώς οι επενδύσεις μειώθηκαν στα 400 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω της πανδημίας του Covid-19 και του πετρελαίου κατά συνέπεια - πτώση τιμής. Οι δαπάνες ανέκαμψαν πέρυσι σε περίπου 500 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς η δραστηριότητα πετρελαίου και φυσικού αερίου ανακάμπτει. Παρά αυτή την ανάκαμψη, οι επενδύσεις του 2022 έφτασαν μόνο το 60% των επιπέδων του 2014, επομένως θα μπορούσε να είναι εύκολο να υποτεθεί ότι η δραστηριότητα ανάντη έχει μειωθεί κατά 40% από το 2014.

πιν2_2.JPG


Ωστόσο, σύμφωνα με το OilPrice αυτό το συμπέρασμα είναι βιαστικό και δεν εξετάζει την πτώση των τιμών μονάδας και τα κέρδη απόδοσης. Εξετάζοντας πώς έχουν εξελιχθεί οι τιμές μονάδας για διαφορετικά τμήματα εφοδιασμού από το 2014, βλέπουμε πώς μειώθηκε το κόστος. Οι τιμές μονάδας σχετίζονται με το πότε πραγματοποιείται η δαπάνη και όχι με το πότε είναι συμβεβλημένη. Για τα περισσότερα τμήματα, οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 20% έως 30%, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη δραστηριότητα για κάθε δολάριο που δαπανάται. Επομένως, θα ήταν παραπλανητικό να εξετάσουμε μόνο την πτωτική τάση των επενδύσεων.

Ο αριθμός των ολοκληρωμένων γεωτρήσεων ανά έτος είναι επίσης μια βασική μέτρηση. Η δραστηριότητα κορυφώθηκε γύρω στο 2014 με περίπου 88.000 νέες γεωτρήσεις. Όπως και με τα επίπεδα επενδύσεων, ο αριθμός των πηγαδιών μειώθηκε από το 2014 στο 2016 και στη συνέχεια αυξήθηκε μέχρι το 2019 προτού μειωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πέρυσι, ο αριθμός των νέων γεωτρήσεων ήταν περίπου 55.000, μια μείωση περίπου 35% σε σύγκριση με το 2014. Αυτή η μέτρηση φαίνεται επίσης να λέει την ίδια ιστορία: τα επίπεδα δραστηριότητας είναι σημαντικά χαμηλότερα από το 2014.

Για να σχηματίσει μια πιο ακριβή εικόνα της δραστηριότητας ανάντη, η Rystad Energy αξιολογεί τους αναμενόμενους πόρους από τα πηγάδια κατά τη διάρκεια ζωής τους, περίπου 30 χρόνια. Αυτή η μέτρηση αποκλείει τον αντίκτυπο του πληθωρισμού ή του αποπληθωρισμού του κόστους και περιλαμβάνει κέρδη αποδοτικότητας και αλλαγές χαρτοφυλακίου, όπως παρατηρήσαμε πρόσφατα με τις γεωτρήσεις που μετακινούνται σε περιοχές με πιο παραγωγικά πηγάδια. Οι γεωτρήσεις που ολοκληρώθηκαν το 2014 έχουν συνολική δυνατότητα παραγωγής πετρελαίου περίπου 37 δισεκατομμύρια βαρέλια. Αυτή ήταν μια χρονιά υπερεπενδύσεων και ακολούθησε μια απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου τα επόμενα χρόνια. Από το 2014 έως το 2016, οι ανεπτυγμένοι πόροι μειώθηκαν αλλά πολύ πιο αργά από ό,τι οι επενδύσεις και οι μετρήσεις των πηγαδιών, δείχνοντας ότι τα πιο παραγωγικά πηγάδια εξακολουθούσαν να ανοίγονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

πιν3_1.JPG

Το δυναμικό πόρων πετρελαίου για όλα τα πηγάδια που ολοκληρώθηκαν το 2022 ήταν σχεδόν 32 δισεκατομμύρια βαρέλια, ή μόλις 15% χαμηλότερα από το 2014. Για το 2023, η τιμή αυτή αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω και να φτάσει σχεδόν τα 35 δισεκατομμύρια βαρέλια. Η πρόσφατη αύξηση των αναπτυγμένων πόρων οφείλεται κυρίως στα στενά κοιτάσματα πετρελαίου και βαθέων υδάτων των ΗΠΑ.

Οι συνολικοί πόροι ανά έτος ολοκλήρωσης μπορούν στη συνέχεια να συγκριθούν με τη συνολική ετήσια παραγωγή για να δείξουν την τροχιά και το συναίσθημα της αγοράς. Σε μια διευρυνόμενη αγορά πετρελαίου με αυξανόμενη ζήτηση, οι νέοι πόροι θα πρέπει να αντισταθμίζουν τη συνολική παραγωγή, καθώς οι όγκοι από νέες γεωτρήσεις θα παράγονται σε μια περίοδο 30 ετών. Οι νέοι πόροι θα υπερβαίνουν τη συνολική παραγωγή ετησίως τουλάχιστον μέχρι το 2025, καταδεικνύοντας τη θετική τροχιά της παγκόσμιας βιομηχανίας πετρελαίου και υποστηρίζοντας το συμπέρασμά μας ότι βραχυπρόθεσμα είναι απίθανο να υπάρξει έλλειψη προσφοράς λόγω υποεπενδύσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης